Kód pojišťovny

Proč vlastně tloustneme?

Ilustrační obrázek

Být bez námahy štíhlá, tak o tom jistě sní nejedna z nás. Proč vlastně tloustneme? Celý proces tloustnutí spočívá ve zvýšeném ukládán tuku v tukových buňkách. U žen jsou velmi kritická místa v oblasti vnitřní strany stehen, kolen a partie spodní části břicha. Se sníženým výdejem energie a nízkou úrovní pohybové aktivity se tuk začíná ukládat právě do těchto kritických míst.  U některých žen po opakovaných těhotenstvích, při menopauze nebo vzhledem k prodělaným hormonálním změnám  vzniká problém s redukcí hmotnosti a ovlivnit kritické partie bývá obtížné i při pohybové aktivitě.

Spasí nás liposukce?

V případě, že se nám nedaří zhubnout a udělali jsme maximum pro dosažení optimální hmotnosti, můžeme se rozhodnout pro liposukci. Co to je vlastně liposukce? Jedná se o chirurgický výkon, kdy lékař za pomocí duté jehly tzv. kanyly, kterou zavede do podkoží odsaje v podtlaku určité množství tukové tkáně. Tato metoda je stará přes třicet let a dnes existují dokonce různé druhy liposukce.

Klasická liposukce

Jedná se o klasický původní způsob odstraňování tuku. Takovýto zákrok se doporučuje spíše  mladší klientele, která potřebuje odsát pouze menší množství tukové tkáně. Klasická liposukce není tak  náročná na přístrojové vybavení,  a proto je cenově přijatelnější.  Názory na způsob provedení se však liší, jedni ho chválí, druzí jej považují za překonaný.

Tumescentní liposukce

Tento typ zákroku se provádí při vědomí pacienta. Hodinu před operací se pacientovi napouští pod kůži fyziologický roztok, který působí jako lokální anestetikum. Odsávání tuku je právě díky fyziologickému roztoku značně usnadněno a je možné odsát dokonce až 4 litry tuku. Vzhledem k tomu, že zákrok se provádí bez celkové anestezie, je minimalizován předpoklad vzniku trombózy. Ta je způsobena právě dlouhým ležením v narkóze na operačním stole.

Vibrační liposukce

Za použití speciální kanyly, která se pohybuje kmitavě dopředu a dozadu dochází k lepšímu průniku tkání. Této metody se využívá hlavně v partiích jakými jsou : mužská prsa, hýždě, popř. místa, kde již byla liposukce prováděna.

Liposukce a velká nadváha

Pro nadměrně obézní jedince nepředstavuje liposukce žádné trvalé řešení. Pokud má někdo nadváhu nad 20 kg, tak odsátí malého množství tuku nepomůže. Efekt může být spíše motivační, kdy pacient unavený z diet pocítí určité zlepšení svých proporcí a opět dostane energii se svou nadváhou bojovat. Také nelze opomenout efekt zdravotní,  nadváha způsobuje řadu potíží a odsátí tuku může alespoň některé potíže zmenšit.

Co musíme absolvovat před liposukcí?

Před zákrokem je nutné dodržovat několik důležitých pravidel:

  • Zákrok je nutno konzultovat s odborníkem, který po důkladném vyšetření navrhne způsob operačního zákroku.
  • Pokud se pro liposukci rozhodneme, je nutné provést předoperační vyšetření a zhodnotit celkový zdravotní stav.
  • 4 týdny před termínem plánované operace je nutno brát léky, které ovlivňují srážlivost krve.
  • Před zákrokem je nutno složit předem domluvenou zálohu a po operaci se doplácí zbytek částky.
  • 2 týdny před zákrokem bychom neměli prodělat žádná virová onemocnění.
  • 6  hodin před zákrokem pacient nesmí jíst, pít a neměl by ani kouřit.

Jak dlouho operační zákrok trvá?

Liposukce trvá zhruba 1 hodinu a pacient je hospitalizován v nemocnici do druhého dne. Ihned po operaci se na operovanou oblast aplikují elastické návleky. Již druhý den se provádí převaz a pacient je propuštěn do domácího léčení. Po zákroku vznikají na těle rozsáhlé krevní podlitiny, operované plochy jsou bolestivá a vzniká také přechodná ztráta citlivosti.

Rekonvalescence

10 dnů po zákroku je nutno dodržovat klidový režim a elastické návleky se sundávají jen v případě osobní hygieny. 2 týdny po operaci musí pacient provádět speciální masáže a po dobu 3 - 4 týdnů a do 2 měsíce po operaci se musí nosit návleky v průběhu dne a při zátěži. Efekt zákroku se hodnotí po 3 měsících po prodělané operaci. Pacient by v průběhu rekonvalescence neměl kouřit a měl by samozřejmě dodržovat zásady racionálního stravování, protože rychlé zeštíhlení nezmění spalování tuků a cukrů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.