Kód pojišťovny

Počítačové děti

Ilustrační obrázek

Počítač se stává více a více naším pomocníkem a společníkem nejen v práci, ale i v domácnosti, při studiu a je samozřejmým zdrojem informací. Také do života našich dětí pronikají počítače s  bleskovou rychlostí. Děti jsou počítačem fascinovány a láká je barva, zvuk a nedokážou  odolat počítačovým hrám, které se stávají velice oblíbené.

Virtuální svět

Každá mince má dvě strany a  práce s počítačem by měla mít svá pravidla. Je na rodičích,aby uměli svému potomkovi vhodnou formou přiblížit svět počítačů, ale také odlišit virtuální svět od toho reálného. Pozor, aby dítě nezakrývalo své problémy sezením u počítače! Takové útěky k počítači jsou velmi nebezpečné a vedou k izolaci, pasivitě, lhostejnosti a hrubosti.

Didaktické hry

Počítač je také výbornou didaktickou pomůckou, která může pomoci dítěti rozvinout intelekt, postřeh, zlepšit paměť a naučit přemýšlení. Dítě se učí také mnohem rychleji, pokud ho to baví a forma a obsah je zábavný. Podle věku volíme vždy typ speciálních her a programů. Aktivita na počítačích by neměla být příliš komplikovaná, aby dítě neodradila, ale ani příliš snadná. Dítě by jinak ztratilo zájem a nudilo se.

Kdy lze seznámit dítě s počítačem?

Již ve dvou až třech letech můžeme dítě poprvé seznámit s počítačem. Dítě se může bavit jednoduchými hrami, které ho pomalu učí objevovat základní tvary, zvuky a barvy. Počítač by měl být používán maximálně dvacet minut denně a dítě by nemělo být necháno před obrazovkou jen tak napospas. Je vhodné, aby rodiče dítě vedli, komentovali s ním jednotlivý průběh a vysvětlovali. Jen tak mohou děti získat nové poznatky a informace, které budou mít nějakou souvislost. Od čtyř let si děti mohou hrát s písmenky a čísly, zvířaty a dítě získává informace, které později uplatní ve škole. Od šesti let může dítě používat počítač asi hodinu denně.  Může si tak  prohlubovat znalosti ze školy a učit se hravou formou i cizím jazykům. Dítě si pomocí didaktických her rozvíjí  také svou fantazii a logické myšlení.

Nežádoucí vlivy počítače

Abychom se vyvarovali některých chyb a negativních vlivů počítače, měli bychom se řídit těmito radami:

  • Počítač by neměl být rozhodně umístěn v dětském pokoji nebo v ložnici.
  • Děti by měli sedět pohodlně a měly by mít správně volenou výšku stolu a židle.
  • Dohlédněte na správné držení těla.
  • Světlo by na monitor mělo přicházet oknem zleva a monitor by měl stát kolmo k němu až ve středu místnosti. Kontrast světla z monitoru by měla být co nejnižší a hlavně večer by místnost měla být dostatečně osvětlena.
  • Dítě by si mělo opírat ruce o desku stolu, aby si nenamáhalo zápěstí.

Nezapomeňte číst

Počítač by neměl nahrazovat četbu knih. Čtení rozvíjí myšlení, představivost a také empatii.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.