Kód pojišťovny

Stresové faktory

Ilustrační obrázek

Určité psychické napětí nás sice podněcuje a stimuluje, ale pokud zesílí, můžeme propadnout pocitu, že si s vzrůstajícím napětím neumíme poradit a vyrovnat. Velmi často pak reagujeme podrážděně a vnitřně si nechceme přiznat známky stresu. To se později projevuje únavou, nespavostí, bolestí hlavy a nervozitou. Jestliže tyto příznaky necháme stupňovat a ignorujeme je, naše pohoda i celkový zdravotní stav je v ohrožení. Takovým chováním si můžeme přivodit žaludeční vředy, srdeční záchvat nebo déle trvající depresi.

Jestliže cítíme únavu

Pokud se cítíme vyčerpaní, měli bychom jíst hodně vitamínů, a to především v přirozené formě. Důležitý je přísun vitamínu B, zinku a vitamínu E. Také je vhodné přidat na spánku a dodržovat určitý denní režim. Vhodnou relaxaci nám může přinést hudba. Je úplně jedno jakému typu hudby dáváme přednost, důležité je, že se nám líbí. Dopřejte si proto v průběhu dne alespoň čtvrthodinku příjemných melodií. Je prokázáno, že hudba stimuluje limbický systém. To je ta část mozku, která ovlivňuje také naše nálady a pocity.

Teplá koupel

Po vyčerpávajícím dni si můžeme dopřát teplou relaxační koupel. Ideální teplota vody je 35 - 37 stupňů. Ve vodě se naše svaly a kosti uvolní, dech prohloubí a naše mysl se celkově zklidní. Do koupele si můžeme přidat některou z oblíbených vůní, sůl nebo pěnu. Také můžeme vyzkoušet sílu a účinek bylinek. Např. velmi zklidňující účinek má odvar z meduňky. Působí právě proti nespavosti a také léčí drobná poranění. Pokud máme příliš suchou pokožku můžeme použít odvar z lipového květu a naopak. Pro pleť mastnou použijeme odvar z černého bezu.

Naordinujte si pohyb

Jak je známo pohyb uvolňuje hormony štěstí tzv. endorfiny. Endorfiny jsou pro naše tělo prospěšné tím, že se starají o naši dobrou náladu a výkonnost. Také se dokážou vypořádat s frustrací a celé tělo může zářit euforií. Důležité je jen vybrat ten správný pohyb, který nám bude vyhovovat. Takže choďte cvičit, pěstujte jógu, jezděte na kole nebo choďte běhat! Uvidíte, že se budete cítit lépe a vaše mysl se osvobodí od každodenních starostí. V případě, že pohyb není zrovna vaším koníčkem, pěstujte alespoň delší procházky venku. K tomu nepotřebujete žádnou sportovní výstroj , ale pouze pohodlnou obuv. Pohyb na čerstvém vzduchu, okysličí mozek a působí jako velká vzpruha.

Dostatek světla

Ten, kdo trpí opravdovou depresí, má nedostatek hormonu zvaný serotonin. Serotonin přenáší impulzy mezi jednotlivými neurony a je možno jej nahradit léky, tzv. antidepresivy. Není však zrovna rozumné ihned sahat po tabletkách. Tvorbu serotoninu podporuje světlo. Ne každý z nás si však může dovolit odjet k moři. Snažte si alespoň prosvětlit své obydlí, noste veselé barvy nebo zajděte příležitostně do solária.

Vůně a vonné svíčky

Také vůně, vonné svíčky a éterické oleje nám dokážou zlepšit naše emoční rozpoložení. Hořící plamen působí úplně magickou silou na naši psychiku. Nejvíce lze doporučit vůni levandule, vanilky a skořice.

Pokud máme dočasnou formu stresu

I mírný šok může s naší psychikou doslova pěkně zacloumat, a proto je vhodné použít nějakou formu terapie. Jako rychle působící prostředek lze použít tyto éterické oleje: heřmánek ( zklidňuje), rozmarýnu ( povzbuzuje), meduňku ( silné antidepresivum), nerol ( uvolňuje úzkost), mátu ( osvěžuje a zmírňuje bolest). Mátu je vhodné mísit s meduňkou a meduňka dobře ladí s nerolem. Použijte maximálně šest kapek a celkově smíchejte s 1 a ½ polévkovou lžící základního oleje. Pro rychlou úlevu je možno nanést čtyři kapky na kapesníček a inhalovat.

Při bolestech hlavy

Bolest hlavy je jednou z prvních stránek stresu a mnozí lidé trpí bolestí hlavy zcela pravidelně. Příjemnou úlevu mohou přinést studené obklady na čelo z levandule nebo z pelargónie. Pět kapek jednoho z těchto olejů přidáme do malé nádoby se studenou nebo teplou vodou a namočíme v ní kus látky. Vyždímáme a obklad přiložíme na čelo. Jestliže je bolest hlavy vyvolaná napětím v krční páteři, pomáhá obklad ze santalového dřeva na oblast krku. Velkou úlevu také přináší masáž pokožky pod vlasy nebo systém shiatsu.

Pokud trpíme nespavostí

Nespavost je běžnou reakcí na stres a pokud se naše tělo odmítá uvolnit, trpíme spánkovou disharmonií. Vyzkoušejte před spaním vypít nějaký mléčný nápoj nebo bylinný čaj. Využijte také relaxačních účinků koupelí a masáží. Použít můžete některý z těchto olejů: cedr, heřmánek, yzop, růži, pomeranč, santal. Vždy však použijeme směs z maximálně tří uklidňujících olejů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.