Kód pojišťovny

Když potřebujeme srazit horečku

Ilustrační obrázek

Účinným prostředkem ke sražení teploty jsou zábaly. Již po několika zábalech se dítěti může podstatně ulevit, ale je důležité abychom při aplikací zábalů postupovali správně. Podle velikosti dítěte si přichystáme suchou osušku nebo plenku, aby dítě mohlo být zabaleno celé od ramínek až po kyčle. Na ni dáme mokré prostěradlo, které jsme předtím namočili ve studené vodě. Mokrou tkaninu důkladně vyždímáme, aby teplota studené látky byla pro dítě snesitelná. Takto zabalené dítě uložíme pod přikrývku. Celou proceduru můžeme za půl hodiny zopakovat. Po úspěšném zábalu by dítě mělo mít teplé nožičky a i ruce. Jestliže jsou končetiny ještě studené, můžeme zlepšit jejich prokrvení třením a dítěti natáhneme ponožky.

Klidné prostředí

V místnosti, kde zábal provádíme, musíme dbát na dostatečnou teplotu místnosti a přiměřenou vlhkost vzduchu. Suchý vzduch by mohl pro dítě působit dráždivě a nutil by jej ke kašli. Vhodnější je zábaly provádět večer, dítěti se tak uleví a usne. Světlo v místnosti by mělo být tlumené, aby dítě zbytečně neosvětlovalo. K dítěti přistupujme klidně a vysvětlete mu, co se na něj chystá, ať se zbytečně nevyleká.

Zábaly pro kojence

Pokud má horečku malý kojenec, můžeme provést zábaly na zápěstí s citrónem. Látkovou plenku upravíme tak, aby vznikly čtyři pruhy. Do 100 ml vody nakapeme trošku citrónové šťávy a do tohoto roztoku namočíme plenku a ovineme kotníky a zápěstí. Na mokrou látku dáme ještě ručník a dítěti navlékneme ponožky. Zábaly provádíme několikrát za sebou a pak necháme dítě odpočinout. Pro miminka jsou také vhodné zábaly slabin, kdy zhruba na deset minut položíme na slabiny navlhčenou plenku.

Omývání a sprchování

Teplotu lze srazit také omýváním těla. V dostatečně vyhřáté místnosti dáme nádobu s vlažnou vodou do které jsme přidali lžíci octa nebo soli. Namočenou žínkou omýváme lýtka a předloktí. Dítě neutíráme a přikryjeme ho přikrývkou. Proceduru opakujeme několikrát.  Také můžeme použít sprchování. Začínáme teplou vodou a postupně teplotu vody snižujeme. Až je voda vlažná skončíme. Sprchování provádíme rychle a je vhodnější u starších dětí.

Při bolestech hlavy

Pokud dítě bolí hlava, můžeme aplikovat studený obklad na čelo, který průběžně měníme. Bez doporučení lékaře bychom neměli dávat žádné léky, abychom se vyhnuli nějakým nežádoucím reakcím.

Komplikace horečky

Častou komplikací horečky může být zánět středního ucha a rýma. V takovém případě je třeba neprodleně navštívit pediatra, aby zvolil přiměřenou léčbu. Dítě většinou nemá moc hlad nebo jídlo dokonce odmítá. Dítěti podávejme alespoň ovoce ( hroznové víno, melouny, ananas), čaj po lžičkách nebo šťávu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.