Kód pojišťovny

Biopotraviny – zdravý luxus

Ilustrační obrázek
Označení „biopotravina“ neříká nic o tom, jestli se po dotyčném produktu hubne, jestli vám sníží cholesterol. Značka bio je pro mnohé stále spojována s vegetariánstvím nebo makrobiotikou. Ekologické potraviny často preferují zákazníci s nekonzumním životním stylem, ale vyhledávají je i alergici a lidé se zhoršenou imunitou.

Biopotraviny jsou potraviny vypěstované nebo získané z rostlin či zvířat v rámci ekologického zemědělství. Vylučují tedy vliv pesticidů či přídatných látek („éček“) v potravinách.

Proč kupovat biopotraviny?

Bohužel tento malý luxus si většina z nás dovolit nemůže. Biopotraviny jsou totiž asi o třetinu až polovinu dražší než běžné potraviny. Zastánci této „zdravé“ stravy však tvrdí, že jejich cena je oprávněná, protože platíme za přírodní produkty bez chemických přísad či uměle prodlužované trvanlivosti.

Na světě již existuje mnoho studií, které prokazují pozitivní dopad na zdraví či vyšší obsah vlákniny, minerálních látek a vitaminů v biopotravinách. Podle studií sní každý z nás 2,5 až 4 kilogramy chemických látek, což je velká zátěž pro organismus, imunitní systém a zejména pro játra a ledviny.

Bylo dokázáno, že biozelenina a bioovoce obsahují až o padesát procent více vitaminů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci. Výsledky byly statisticky průkazné pro vitamin C (o 27% více), hořčík (29%), železo (21%) a fosfor (14%). Bioplodiny měly podle vědeckých studií vyšší průměrný obsah všech 21 analyzovaných živin.

Biopotraviny neobsahují přídatné látky a „éčka“, které mohou způsobovat zdravotní problémy (srdeční onemocnění, migrény, hyperaktivitu). Mezi zakázaná aditiva patří i ztužený tuk, aspartam (umělé sladidlo) a glutaman sodný. Neobsahují geneticky modifikované organismy GMO – genově upravené rostliny a suroviny nejsou v systému ekologického zemědělství povoleny.

Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Maso pravděpodobně díky tomu, že zvířata bývají v ekologickém systému vystavena menšímu stresu, jsou krmena co nejpřirozenější stravou a většinu času stráví venku na pastvě. Zájem o biopotraviny stoupá. Podle údajů každý Čech utratil průměrně v roce 2004 asi 23 Kč za biopotraviny.

Co vše může být "bio"?

Kvalitu bio může mít jakákoliv potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, maso, mléko, sýry, celozrnné i bílé těstoviny, zelenina, nevyjímaje pochoutky jako je biokečup, biokukuřičné čipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka.

U nás je nejsnáze dostupné mléko a mléčné výrobky, hovězí maso, brambory, celozrnná mouka a bylinkové čaje. V omezené míře lze dostat ovoce a zeleninu, vejce, máslo, pečivo a cereálie.

Některé druhy biopotravin, například džemy, sušenky, ovocné šťávy, bonbony je nutné dovážet, protože je u nás prostě nikdo nevyrábí. To pochopitelně ještě zvyšuje jejich cenu.

Bio - neznamená jen jídlo. V některých zemích můžeme nakupovat i ekologicky vypěstované dřevo, oděvy z bio bavlny, kosmetiku a hygienické potřeby vyrobené ze surovin pocházejících z eko zemědělství. Najít se dá i restaurace, kde vaří úplně nebo převážně z biopotravin.

Jak poznáme "BIO"

Používání termínu "ekologické hospodářství" a označení "Bio-produkt ekologického zemědělství" je přesně stanoveno podle zákona o ekologickém zemědělství. Chcete-li koupit opravdovou biopotravinu, hledejte na obalu tzv. biozebru – tento symbol zaručuje, že byl výrobek kontrolován na každém kroku od zemědělce až k vám. Pokud jde o nebalené zboží, jako je pečivo, ovoce nebo zelenina, má prodávající povinnost doložit původ zboží osvědčením. Pozor – nápisy jako "produkt zdravé výživy", "ekopotravina" nebo "čistě přírodní potravina" představují pouze tvrzení výrobce. Někteří výrobci používají slova jako bio, eko, přírodní na svých produktech neoprávněně a klamou tím spotřebitele.

EKO zemědělství

Je způsob hospodaření, který klade veliký důraz na opatření chránící půdu a přírodu. Nabízí řešení, jak omezit množství nebezpečných látek v potravinách na minimum, nepoužívá syntetické pesticidy ani umělá hnojiva.

Zvířata v ekologickém zemědělství musí být chována v souladu se svými přirozenými potřebami, neznají velkochovy, mají možnost výběhu na pastvinu a přirozenou potravu. Nesmějí dostávat růstové hormony ani preventivní dávky antibiotik. Při zpracování biopotravin je zakázáno používat "éčka", která mění přirozené vlastnosti potravin, jako jsou umělé konzervační látky, chemická barviva a ochucovadla, umělé aromatické látky, umělá sladidla a vitaminy syntetického původu.

V konvenčním zemědělství je u nás povolené používat více než 300 chemických pesticidů. V ekologickém je povoleno používat jen necelých třicet, vesměs přirozeně se vyskytujících látek, rostlinného nebo živočišného původu.

Je alarmující, že po třiceti letech od zákazu DDT se stále vyskytuje v našem jídle – v mléce a mléčných výrobcích byly v roce 2002 pozitivní nálezy pesticidů v 91,1 procenta případů, zbytky DDT obsahovalo 71,4 vzorků mléka a 95 procent vzorků másla. Čím dál více mezinárodních studií poukazuje na to, že pesticidy pomalu, ale vážně poškozují zdraví. Narušují hormonální systém, nervovou činnost, přispívají ke vzniku rakovin, snižování plodnosti, Parkinsonově chorobě či chronické únavě.

Ekologicky je u nás obhospodařováno asi 6% veškeré zemědělské půdy. Většinou jde o horské oblasti, přírodní rezervace či chráněná území. Přestože stát se ekofarmářem není vůbec jednoduché, v loňském roce jich u nás hospodařilo už přes osm set. Uchazeč o tento titul musí splnit velmi náročné podmínky a projít přechodným zkušebním obdobím 2 až 3 let. Po této době může získat certifikát, který jej opravňuje označovat své zboží jako "produkty ekologického zemědělství".

Kam pro biopotraviny?

Ekologické zemědělce v České republice sdružuje svaz PRO-BIO se sídlem v Šumperku. Na jeho webových stránkách najdete aktuální seznam specializovaných bioprodejen, kde naleznete největší výběr biopotravin.

V supermarketech najdete biopotraviny v takzvaných biokoutcích. V neposlední řadě je možnost zajet na nejbližší ekofarmu nebo si zasílání balíčku s bioprodukty z takové ekofarmy domluvit poštou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.