Kód pojišťovny

Zoubky jako perličky

Ilustrační obrázek
Zubní kaz je v dětství nejčastějším onemocněním, kterému lze včasnou a správnou péčí zabránit. Pravidelné čištění zoubků začíná již od okamžiku, kdy se vašemu dítěti prořízne první zoubek. Na kvalitu zubů má vliv i prenatální období – těhotenství matky. Zuby se začínají tvořit již v pátém týdnu fetálního života, a tak je správná výživa matky nesmírně důležitá pro zdravý vývoj dočasných zubů.

Péče od prvních zubů

Už první zub se stává cílem bakterií, které způsobují zubní kaz. Jakmile se v ústech dítěte objeví první zoubek,odstraňujeme z něj pečlivě zubní povlak gázou, a to především před spaním. Plak na zubech a dásních je vrstva obsahující bakterie způsobující zubní kaz. Při každém čištění je tento plak narušen a tím je zastaven proces kažení zubů.

Dětská láhev může pomoci vašemu dítěti snadněji usnout, ale zároveň způsobí, že cukry v nápoji dobře ulpí na zoubcích a zvýší riziko vzniku zubního kazu. Pro vznik kazu není rozhodující množství cukru, ale počet porcí. Čím častěji je cukr v ústech přítomen, tím hůře. Starší nemluvňata a děti, které jsou pravidelně a po dlouhou dobu kojeny, jsou také vystaveny nebezpečí vzniku zubního kazu. Rozhodnete-li se kojit dítě i po prvním roce, zajistěte mu také velmi dobrou péči o zoubky.

Vzhledem k tomu, že v prvním roce života je tkáň dásně velmi jemná, používejte kartáček s měkkými jemnými štětinami a speciálně zaoblenou malou hlavou, abyste předešli náhodnému zranění během čištění.

S kartáčkem, který má velmi měkké štětinky, čistíme zuby, jakmile se prořežou první stoličky. Zubní pastu dítěti nenutíme, pokud ji odmítá. Kartáček musí být také pro vás dobře uchopitelný a snadno ovladatelný v dětských ústech, protože převážnou část čištění budete zajišťovat vy. Do tří let čistí zuby dítěti dospělá osoba, od tří let si čistí dítě zuby samo, ale pod dohledem a nakonec zuby dítěti „dočistíme“.

Pravidelná péče

Ústní dutina by měla čištěna minimálně dvakrát denně, nejlépe ráno a večer. Před spaním to je velmi důležité, protože během spánku množství slin klesá a tím se zbytky cukrů stávají živnou půdou pro množení bakterií.

Učit děti čistit si zuby po každém jídle není zcela nevyhnutelné. Odborníci považují za absolutně nutné čištění dvakrát denně. Vypláchnutí úst po každém jídle je velice dobrým návykem, který dentisté jenom doporučují.

Ideální doba čištění je kolem tří minut. Tuto dobu odborníci určili na základě součtu deseti přesných pohybů nasměrovaných na každé dva až tři zuby vedle sebe. Pohyby při čistění zubů malých dětí mohou být krouživé, jsou pro děti nejjednodušší, protože ještě nemají dokonalou manuální zručnost. Avšak postupně, podle míry motorických schopností, je potřeba je učit tradiční schéma čištění směrem od dásní.

Kartáček přiložte směrem k dásním tak, aby se jeho štětinky dotýkaly zároveň zubů i dásní. Je totiž důležité čistit nejen zuby, ale i dásně. Na to ale mnoho lidí zapomíná. Čistíme asi dva až tři zuby najednou. Nejdříve kartáčkem několik sekund vibrujte po povrchu. Pak ho stáhněte směrem od dásní k zubům. Dítě je schopno zvládnout čištění chrupu asi v sedmi letech, ale kontrolu je třeba provádět alespoň do 11 let.

Správná zubní pasta

Zubní pasta je neodmyslitelnou součástí péče o hygienu dutiny ústní. Ještě nedávno se předpokládalo, že děti zubní pastu při čištění chrupou potřebují až v období, kdy se jim začínají měnit zoubky, tedy kolem šestého až sedmého roku. V současnosti ale převažuje názor, že už jedenapůlroční dítě by mělo mít jasnou představu nejen o tom, co je zubní kartáček, ale i jak se používá zubní pasta.

Předpokládá se, že každé dítě nějakou část zubní pasty spolkne, ale není to nic škodlivého. Všechny dětské pasty jsou vyrobeny s ohledem na fakt, že asi 75 procent denní normy zubní pasty neskončí v dětské puse, ale v žaludku. Dobré je proto dávat dětem na kartáček ze začátku jen malý díl pasty, asi jako hrášek. Dítě si může zkusit vyčistit část zoubků. Pak mu můžete zase kousek přidat, na další zoubky.

Zubní pasta svým složením napomáhá odstraňování plaku, ale obsahuje i aktivní složky, které se mohou uplatnit v prevenci zubního kazu a dále i v léčbě zánětu dásní. Z hlediska prevence zubního kazu je důležitou aktivní složkou zubní pasty fluor. Fluor proniká do povrchových vrstev skloviny při takzvané remineralizaci a reaguje s minerálem skloviny, který je potom odolnější vůči působení kyselin.

Zubní pasty obsahují různou koncentraci fluoru, pro děti do sedmi let se doporučují pasty s nízkou koncentrací fluoru (400 ppm), starší děti již mohou používat pasty pro dospělé (do 1500 ppm).

Mezi šestým a sedmým rokem, kdy se začínají objevovat první stálé zuby, je čas začít používat zubní pasty se speciálními čisticími komponenty. Umožňují totiž kvalitnější odstranění zubního plaku, přičemž nepoškozují jemnou zubní sklovinu prvních zoubků. Kolem devátého až dvanáctého roku mohou děti začít používat běžné pasty, které používá celá rodina. Speciální léčebné pasty je dobré používat jenom po doporučení lékaře.

Od sedmi let mohou děti používat ústní vody. Mají tu výhodu, že vytvářejí v ústní dutině vysokou koncentraci látek obsahujících fluor a jsou tak vhodným doplňujícím prostředkem chránícím před zubním kazem. Větším dětem a dospělým se doporučuje změna zubní pasty aspoň jednou za měsíc. S dětskou zubní pastou je to jiné. Svým složením se odlišují jenom málo, takže dítě může stále používat tu svou „nejoblíbenější“.

Poznáte zubní kaz?

Malé bílé tečky na předních zoubcích blízko dásní jsou prvním příznakem vzniku zubního kazu. Bílé skvrnky vznikají v důsledku ztráty minerálů, které zajišťují pevnost a sílu zoubků, jsou to např. vápník a fluorid. Zjistíte-li tyto změny včas, může dojít k remineralizaci, a tím lze předejít vzniku zubního kazu. Jestliže si všimnete barevných skvrn na zubech svého dítěte, navštivte okamžitě dětského zubaře.

Asi od tří let můžeme začít s pravidelnou fluorizací, tedy pokrytím mléčných zoubků vrstvičkou fluoru obsaženým ve speciálních prostředcích. Tato velice jednoduchá procedura chrání před kazem velice dobře. Postup a opakování raději konzultujte se stomatologem, který vezmu v úvahu věk dítěte a stav jeho chrupu.

V případě nadbytečného příjmu fluoridu se může objevit fluoróza – nepřirozené zbarvení zubů – v podobě bílých až hnědých skvrn na zubech. Nejčastěji riziko vzniku fluorózy hrozí mezi 2. a 3. rokem života, kdy se stále vyvíjejí trvalé zoubky.

Nezapomeňte na prohlídky

Na první prohlídku bychom s dítětem měli zajít v prvním roce, tedy zhruba půl roku po prořezání prvního zoubku. Tato prohlídka je velmi důležitá, protože zubní lékař může objevit počínající známky kazu. Na preventivní prohlídky docházíme dvakrát ročně, dle rady lékaře měníme kartáčky, pasty. Důležitým předpokladem dobrého chrupu je, aby dítě mělo svého zubaře. Ten by měl sledovat, zda si dítě dobře čistí zuby, zda má zdravé dásně, nemá kazy, zda správně kouše, zda chrup odpovídá přibližně věku, a snadno odhalí také zuby nesymetricky narostlé.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.