Kód pojišťovny

Cévní mozková příhoda

Ilustrační obrázek
Cévní mozková příhoda ( mrtvice) vzniká náhlým přerušením krevního průtoku některé z mozkových tepen vlivem krevní sraženiny. Jedná se o velmi vážný zdravotní stav, který může končit i smrtí pacienta. Podle statistik zaujímá mrtvice třetí místo v příčinách úmrtí. Bohužel toto onemocnění přichází zcela nečekaně a rychle.

Kde je příčina?

Riziko vzniku cévní mozkové příhody stoupá po čtyřicátém roce. Na vině je pravděpodobně dlouhodobý stres, nezdravý jídelníček s přemírou tuku a sedavý způsob života. Mezi rizikové faktory patří rovněž vysoký krevní tlak, nadváha, diabetes. Pokud jsme ještě k tomu kuřáci, postupně oslabujeme naše tepny a cévy v mozku.

Jak poznáme cévní mozkovou příhodu?

Toto onemocnění je zrádné v tom, že může přijít zcela nečekaně a náhle. Večer ulehneme do postele zcela zdrávi a ráno se můžeme probudit s motorickými potížemi. Podle rozsahu poškození mozkových buněk se odvíjí celý způsob léčby. U některých pacientů se může jednat pouze o chvilkovou poruchu, u jiných je postižení hybnosti těžší. Postižený pacient může upadnout až do bezvědomí a může prodělat i epileptický záchvat.

Diagnostika

Pro určení správné diagnózy je nutné podrobit pacienta řadě vyšetření. Podle počítačového tomografu nebo magnetické rezonance se vyhodnotí rozsah a příčina postižení. Viníkem mrtvice mohou být nepružné tepny, tepenný uzávěr, krvácení do mozku nebo prasknutí tepny.

Jak se vyrovnat s onemocněním?

Aby mohla být léčba účinná, musí být zahájena včas a musí se vyloučit nitrolební krvácení. Mrtvice zasáhne do života nejen pacientovi, ale také celé rodině. Doslova ze dne na den se obrátí život úplně naruby a vyrovnání se s doživotní invaliditou je dost traumatizující. Ke zlepšení a stabilizaci zdravotního stavu může dopomoci jen intenzivní a dlouhodobá rehabilitace. Je proto nanejvýš důležité zamyslet se nad svým životním stylem a přehodnotit některé nesprávné návyky ještě dříve, než bude pozdě. Nikdo jiný to za nás nemůže udělat, jen my sami.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.