Kód pojišťovny

Lupénka (psoriáza)

Ilustrační obrázek
Lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, neinfekčního původu, které má různý průběh. V průběhu nemoci dochází ke střídání fáze klidu ( nemoc je zhojena a stabilizována) a období vzplanutí ( nemoc má aktivní průběh). Toto onemocnění vzniká nejčastěji v mladém a středním věku. Postižení dětí a starších lidí lupénkou je méně časté. I když toto onemocnění neohrožuje přímo život jedince a nemá vliv na délku života, působí negativně na psychiku pacienta a traumatizuje ho.

Jak se lupénka projevuje?

Charakteristickým projevem lupénky jsou červená ložiska se stříbřitými šupinami. Tyto šupiny vznikají rohověním kůže, kdy dochází k jejímu rychlejšímu růstu ( u lupénky roste sedmkrát rychleji než u zdravých jedinců). Lupénka je nemocí, která má autoimunitní charakter stejně jako diabetes nebo revmatické onemocnění.

Jaké mohou být dispozice ke vzniku onemocnění?

Choroba jako taková se nedědí, ale dědí se pouze sklon k tomuto onemocnění. Zhruba 30% postižených s lupénkou udává, že toto onemocnění mají v rodinné anamnéze. Genů, které se u lupénky uplatňují je mnoho. Záleží pak následně na vzájemné souhře a reakcích, které ovlivňují vznik a průběh onemocnění. Každá lupénka může mít jiný průběh, protože "psoriatické" geny jsou nakombinovány zcela individuálně.

Co může průběh onemocnění zhoršit?

Mezi faktory, které mají negativní dopad na průběh lupénky patří špatná životospráva, stres, infekce, zranění, některé medikamenty, špatné klimatické podmínky, onemocnění některých vnitřních orgánů, hormonální dysbalance.

Jaké existují formy onemocnění?

Lupénka má několik forem. Mezi nejčastější typ patří tzv. ložisková lupénka. Ložiska jsou na místech, která jsou vystavena mechanickým vlivům ( lokty, kolena, oblast bederní páteře). Dalšími formami jsou kapkovitá, inverzní, pustulózní. Mezi nejtěžší typ lupénky patří erytrodermická a kloubní lupénka.
  • Kapkovitá lupénka vzniká často po infekci nebo následně po tělesném a duševním stresu.
  • Inverzní lupénka - vzniká v podpaží, na krku pod prsy, v oblasti pupku, v tříslech, v oblasti přirození.
  • Pustulózní lupénka - je charakteristická bílými nebo žlutavými puchýřky na dlaních nebo na ploskách chodidel.
  • Generalizovaná lupénka - je rozšířená po celém těle a bolí a svědí. Jedná se o nejvážnější formu onemocnění.

Psoriatická artropatie

Jedná se o postižení kloubů, páteře, svalů nebo šlach. Je to zánět postihující především oblast malých kloubů na nohou a rukou a klouby jsou oteklé, tuhé a bolestivé. Toto vážné onemocnění může končit invaliditou pacienta.

Jaké jsou možnosti léčby?

Lupénka je nemoc velice nevyzpytatelná. Její projevy můžeme sice léčit, ale úplně ji vyléčit nelze. V každém případě se jedná o léčbu dlouhodobou, která vyžaduje naprosto aktivní účast pacienta. Podle stavu a typu lupénky se aplikují také léčiva, léčebná kosmetika, popř. terapie světlem. Gravidní ženy a malé děti jsou léčeny rozdílným způsobem než ostatní pacienti. Průběh terapie je zcela individuální.

Jak může ovlivnit lupénka život nemocného?

Lupénka je negativní v tom, že se jedná o chorobu viditelnou a svým způsobem hendikepující. Může způsobit celou řadu fyzických potíží (bolest, popraskání kůže. bolest kloubů atd.). V oblasti psychiky způsobuje značné sociální problémy. Pacient má pocity méněcennosti, uzavírá se a může mít sklon k depresím. Toto všechno se odráží na jeho profesním i osobním životě.

Myslete na svoji psychiku

Na samotnou léčbu má velký vliv stav naší mysli. Pokud má pacient pocit, že svůj problém sám nezvládá, měl by vyhledat psychoterapeuta nebo psychologa. Je také důležité naplnit svůj život aktivitami, které jsou zaměřeny na to, co nás baví. Vhodné je také věnovat se některým meditativním technikám a cvičením, které mohou pomoci navodit vnitřní klid. ¨

Podpůrná léčba a doporučení

I když se zdravotní stav pacienta nachází v období relativního klidu, musí věnovat své pokožce dostatečnou péči a promazávat ji doporučenými prostředky. Šupiny se nesmí násilně odstraňovat. |Není vhodné pobývat dlouhodobě v místnostech, kde se nachází klimatizace. Také nepoužívejte silné odmašťovací prostředky a silná mýdla. Raději používejte mycí emoliencia.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.