Kód pojišťovny

Časté onemocnění uší

Ilustrační obrázek

Mazová zátka

Pokud dojde k nahromadění ušního mazu v zevním zvukovodu, může dojít ke vzniku mazové zátky. Pravděpodobná příčina potíží je ve špatné technice čištění ucha, zvýšené sekrece ušního mazu, zúžení zvukovodu nebo zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Mnohdy je příčina nejasná. Mazová zátka může vyvolat řadu nepříjemných pocitů, zalehnutí nebo tlak v uchu. K odstranění tohoto problému je nutné provést šetrný výplach v ordinaci ušního lékaře. Teplota vodu by měla mít teplotu těla. Před výplachem je vhodné použít peroxid vodíku na změkčení mazové zátky. Při čištění uší čistěte opatrně jen vstup do zvukovodu.

Umístění cizího tělesa v zevním zvukovodu

Děti jsou nevyzpytatelné a z jejich oušek můžeme odstraňovat různé kamínky, korálky a drobné předměty, které si při svých hrách mohou dát do uší. Cizí těleso v uchu je nebezpečné hlavně tím, že může vyvolat zánět. Odstranění drobných předmětů by měl provést lékař pomocí kleštiček, protože při nesprávné a nešetrné manipulaci by mohlo dojít k poranění bubínku. Někdy se u dětí musí provést dokonce celková narkóza.

Ušní anomálie

Nejčastějším problémem je odstávání ušních boltců. Pro jejich úpravu se provádí chirurgický zákrok, nejlépe však mezi pátým a šestým rokem věku dítěte. Pokud se vyskytuje nějaké vývojové postižení středního nebo vnitřního ucha, může dojít k nedoslýchavosti až k hluchotě postiženého ucha.

Akutní zánět středního ucha

Akutní zánět středního ucha postihuje především kojence, batolata a děti školního věku. Příčinou tohoto zánětu bývá infekce. Toto onemocnění se projevuje pichlavou bolestí v uchu, zvýšenou teplotou, poruchou sluchu. Po ulehnutí nemocného se bolest zvětšuje, protože dojde k překrvení středoušní sliznice. Jaká je léčba zánětu středního ucha?

Nemocnému se podávají léky utišující bolest a nosní kapky, které uvolní dýchání. Na postižený boltec se přikládají studené obklady, hlava by se měla udržovat ve vzpřímené poloze. Pokud se vytvoří hnisavý sekret, lékař po místním znecitlivění provede odsátí vzniklého sekretu. Někdy je nutná také aplikace antibiotik. Léčba nekomplikovaného zánětu trvá dva až tři týdny.

Ménierova choroba

Toto onemocnění postihuje oblast vnitřního ucha a vyskytuje se nejčastěji mezi padesátým až šedesátým rokem. Příčina vzniku onemocnění je nejasná, pravděpodobně se jedná o poruchu prokrvení vnitřního ucha spolu s ostatními faktory ( alergie, cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak). Ménierova choroba se projevuje záchvaty rotačních závratí, které jsou doprovázeny poruchou sluchu a šelestmi. Záchvaty mohou trvat různě dlouho (hodiny až dny) a většinou se také v různých intervalech opakují. Při odeznění prvních záchvatů se stav sluchu postupně zlepšuje a s každým dalším záchvatem je to horší. Tyto obtíže působí velice negativně na pacientovu psychiku. Léčba tohoto onemocnění je velice obtížná. Pacientovi se podávají speciální léky a mnohdy je nutná konzultace psychologa. V období bez záchvatu se v rámci prevence doporučuje pravidelná životospráva, dostatek vitamínů, omezení soli, kávy a alkoholických nápojů.

Otoskleróza

Je ušní onemocnění, které začíná mezi dvacátým až třicátým rokem života a je častější u žen. K zhoršení zdravotního stavu může dojít v období gravidity nebo během kojení. Nemoc se projevuje šelestí a postupnou zhoršující se nedoslýchavostí. Příčina tohoto onemocnění není dosud známá. Léčba je operační.

Nádory ucha

Nádory ucha se rozdělují do dvou skupin: na zhoubné a nezhoubné. Do prvé skupiny patří tzv. nerinom sluchového a rovnovážného nervu. Projevuje se postupně se zhoršující nedoslýchavostí, ale také i náhle vzniklou jednostrannou nedoslýchavostí, závratěmi a šelestmi na straně postiženého ucha. V pokročilém stádiu může nastat obrna tváře. Léčba onemocnění spočívá v chirurgickém odstranění nádoru gama nožem a ozařováním. Co se týká zhoubných nádorů, nejčastějším nádorem je rakovina kůže boltce, která se vyskytuje hlavně u starších mužů. Nádor se projeví zduřením nervového povrchu a léčba je chirurgická.

Exostózy zvukovodu

Jedná se o kostěné výrůstky, které se nacházejí v hloubce zvukovodu. Jsou častější u plavců, protože vznikají po opakovaném dráždění zvukovodu studenou vodou. Tyto kostěné výrůstky mohou způsobit vznik mazové zátky a zánětů zvukovodu nebo nedoslýchavost. Při uvedených potížích je nutné provést chirurgický zákrok.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.