Kód pojišťovny

Hydroterapie

Ilustrační obrázek
Hydroterapie neboli vodoléčba patří k nejstarším léčebným metodám. V současné době se aplikují její různé formy ( obklady, zábaly, skotské střiky, polevy, vířivé lázně, perličkové lázně, různé druhy koupelí, podvodní masáže, parní lázně, hydrogalvanické lázně. Hydroterapie působí na náš organizmus především reflexně. To znamená, že organizmus reaguje na různé druhy podráždění ( tepelné, mechanické, chemické). Tyto podněty mohou působit na jednotlivé části našeho těla nebo na celý organizmus.

Mechanické účinky

Mechanickým účinkem se rozumí, že při ponoření těla do vody se využívá pocitu odlehčení, sníží se svalové napětí a usnadní se tělesná pohyblivost. Mechanické účinky hydroterapie působí hlavně při skotských střicích, vířivé lázni nebo při podvodní masáži.

Tepelné (termické) účinky

Náš organizmus můžeme ovlivňovat také působením různých teplot. Teplá lázeň působí na naše cévy vazodilatačně. To znamená, že cévy se rozšíří a oteplení krve vede zároveň ke zvýšení teploty těla. Vysoká teplota lázně utlumuje růst bakterií a působí velmi pozitivně na náš imunitní systém. Naopak studená lázeň způsobuje zúžení tzv. vazokonstrikci. To znamená zúžení cév, zvyšuje se svalové napětí, působí na vzestup krevního tlaku a snížení tepového objemu.

Chemické účinky

Ve vodě jsou různé látky a vstřebávání chemických látek kůží, kromě oxidu uhličitého je velice malá a hraje jen bezvýznamnou roli.

Vodní lázně

Vodní lázně neboli koupele jsou velmi oblíbenou procedurou. Podle účinku, kterého chceme docílit můžeme použít teplé lázně ( teplota vody je 36 -38°C) nebo studené lázně o teplotě 12 -26°C. Podle druhu postižení se aplikují buďto celotělové lázně ve velkých vanách nebo částečné lázně, které se provádějí v malých končetinových vanách.

Podvodní masáž

Podvodní masáž je procedura, která se vzhledem k potřebnému prostoru musí provádět ve speciální velké vaně . Teplota vody je zhruba 35 - 37°C a při masáži se postupuje na končetinách pomocí krouživých pohybů od nohou ke stehnům a od rukou směrem k ramenům. Na břiše se postupuje po směru tlustého střeva a na hrudníku a na zádech se dělají velké ležaté osmičky. Vynechává se oblast ňader, genitálií a srdce. Tato procedura se aplikuje při různých obrnách, otocích, chronické zácpě. Kontraindikací této procedury jsou zánět žil a oběhové problémy.

Vířivá lázeň

Vířivka se aplikuje buďto na celé tělo, kdy je voda naplněna zhruba do tří čtvrtin vany nebo končetinová, která se aplikuje v končetinových vanách. Mechanickým vířením vody využíváme podobného účinku jako u podvodní masáže.

Perličková lázeň

Při perličkové lázně se vhání do vany vzduch pomocí kompresoru a kůže je jemně stimulována. Tato lázeň působí velmi relaxačně.

Uhličitá lázeň

Tato forma lázně je v podstatě aplikací oxidu uhličitého na povrch kůže. Oxid uhličitý se vpravuje do vody pod tlakem z bomby, tak aby 1 kg vody obsahoval 1000mg volného plynu. Uhličitá lázeň se může připravit také chemicky. Teplota uhličité lázně je u oběhových a nervových poruch zhruba 30 -35°C, u žilních onemocnění 28 -30°C a u revmatických onemocnění 36 -38°C. Pacient je ponořen celý do lázně, pouze hlava zůstává nad okrajem vany. Nad hladinou vody se totiž hromadí oxid uhličitý a pacient by mohl mít dechové potíže. Celková doba trvání lázně je 15 - 30 minut a při některých oběhových poruchách dokonce méně.

Indikace k uhličitým lázním

Uhličité lázně jsou vhodné při lehkém až středně těžkém zvýšení krevního tlaku, při poruchách prokrvení a při poruchách nervového systému. Kontraindikací jsou horečnaté stavy, rozsáhlé kožní defekty, jakékoli mokvavé skvrny, kolapsové stavy. Aplikace jednotlivých léčebných sérií je zpravidla 12 koupelí, které se aplikují 3x týdně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.