Kód pojišťovny

Nepodceňujte návštěvu gynekologa

Ilustrační obrázek
Víte, kdy jste byla naposledy u svého gynekologa? Mnohé ženy možná namítnou, že nemají žádné problémy, a proto nevidí důvod chodit na prohlídky. Tento argument je však velice chabý. Bohužel mnoho vážných onemocnění se projeví až tehdy, kdy je na úspěšnou léčbu pozdě. Každá žena nad patnáct let má v rámci prevence nárok na jednu preventivní prohlídku ročně zdarma.

Nádor děložního hrdla

Právě nádor děložního hrdla se dá diagnostikovat včas, pokud žena chodí pravidelně na kontroly. Z povrchu děložního hrdla se odnímá vzorek buněk, který se dále posílá k mikroskopickému vyšetření. Tomuto onemocnění předchází stav nazvaný prekanceróza, kdy se jedná o předrakovinné stádium, které ještě není zhoubným nádorem, ale existuje vážné riziko, že může nastat rakovinné bujení.Tento prekancerózní stav lze vyléčit a k rozvoji zhoubného nádoru vůbec nedojde.V minulosti se tento typ nádoru vyskytoval hlavně u starších žen. Bohužel v současné době se toto onemocnění dotýká i dvacetiletých dívek.

Riziko vzniku onemocnění

U některých žen existuje větší riziko onemocnění než u jiných. Mezi mnohé rizikové faktory patří:
  • Pokud ženy často střídají partnery, je u nich větší riziko infekce.
  • Kouření. Při spalování nikotinu vznikají rakovinotvorné látky a ve značné míře přecházejí do hlenu děložního hrdla.

Infekce

Infekce se zpravidla projeví výtokem, ale někdy tento příznak může chybět. Infekce může být podchycena i při náhodném vyšetření a následném laboratorním vyšetření. Infekce bývá způsobena narušením poševního prostředí, které je za běžných okolností chráněno mnoha mechanizmy. V pochvě žije minimálně osmdesát druhů bakterií, které udržují kyselost prostředí. Pokud dojde k porušení rovnováhy kyselosti prostředí, dochází ke vzniku zánětu. Choroboplodné mikroorganizmy můžeme získat např. ve znečištěné vodě, při špatné hygieně nebo při rizikovém sexuálním životě.

Výtok

Výtok bývá projevem infekce, nádoru nebo polypu, a proto je důležité včasné určení diagnózy a následná léčba. Zvlhnutí pochvy nemusí však vždy znamenat výtok. Může se jednat o zmnožení tekutiny, která následně vytéká z pochvy. Před menstruací dochází k zvýšené produkci řídkého hlenu. Ten bývá čirý a bez zápachu a není provázen ani pálením nebo svěděním. Také před sexuálním stykem dochází k zvlhnutí poševní sliznice. To umožňuje bezbolestný sexuální styk. K déletrvajícím výtokům může dojít např.:
  • Uprostřed menstruačního cyklu, kdy dochází k poklesu množství hormonů, které kolují v krvi. Toto je obvyklé u žen, které užívají hormonální antikoncepci nebo mají zavedeno nitroděložní tělísko.
  • Po komplikovaném a déletrvajícím porodu může drobný únik moči připomínat výtok.
Tyto stavy jsou sice nepříjemné, ale přímo žádným způsobem neohrožují zdraví ženy. V případě pochybností bychom však měly svůj zdravotní stav konzultovat se svým ženským lékařem.

Hluboký pánevní zánět

V případě, že viry, paraziti a bakterie prostoupí do vyšší části pohlavního ústrojů, může se jednat o hluboký pánevní zánět. Toto vážné onemocnění se projevuje výtokem s příměsí krve a bolestí v podbřišku nebo v křížích. Průběh tohoto onemocnění může být doprovázen horečnatými stavy, pálením při močení, únavou a celkovou schváceností. V případě, že příznaky onemocnění jsou minimální a neprovádí se řádná léčba, může dojít později k vážným následkům ( srůsty, neplodnost, poruchy menstruačního cyklu).

Jaká je terapie?

Pokud je průběh onemocnění mírnější, postačí pouze lokální aplikace vaginálních globulí. Při komplikovanějším průběhu je nutno provádět léčbu komplexní. V současné době se začíná aplikovat terapie pomocí laseru. Je také bezpodmínečné nutné, aby se léčení podrobili oba partneři současně. Odmalička je nutné vštípit děvčátkům základní pravidla intimní hygieny a dbát na nošení čistého spodního prádla. Měli bychom se vyhnout koupání v rizikových lokalitách, nekouřit a vyhýbat se sexuálnímu styku s neznámým partnerem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.