Kód pojišťovny

Dopřejte nohám péči

Ilustrační obrázek
Skutečně zlé časy pro naše nohy přišly tehdy, kdy nad účelem začala vládnout móda. Dolní část končetiny, tedy noha, se zdá být jednoduchou partií těla, přestože ji tvoří šestadvacet kostí, množství vazů, žil, tepen a nervů a stovky potních žlázek a pórů. Celoživotní zátěží se vytváří řada problémů, zejména v podobě poklesu podélné a příčné klenby. Základní příčinou obou vad je nejčastěji nevhodná obuv, často na příliš vysokých podpatcích a s úzkými špičkami.

Pravidelná péče

Pro všechny věkové kategorie by mělo platit, že noha má mít své pohodlí i v domácím prostředí, popřípadě i na pracovišti. Proto je na místě přezouvání, nejen pro odpočinek, ale i pro udržení správné klenby. Domácí chození naboso není vhodné, lepší je nosit zdravotní páskovou obuv s vyklenutou stélkou.

Zvláštní pozornost potřebují nohy po úrazech a operacích. Jde hlavně o podepření příčné klenby ortopedickou vložkou, speciálně vytvářenou na míru podle otisku nebo sádrového odlitku. Pozornost je třeba věnovat nohám po sportovních výkonech, zejména masáží osvěžujícími gely, balzámy z měsíčku či šalvěje a pro osvěžení a prokrvení použít deodoranty s jehličnany.

Co s pocením?

Pro potivé nohy platí nošení suché obuvi, bavlněné ponožky a používání speciální kosmetiky či sprejů proti pocení. Dobře působí například extrakty eukalyptový, levandulový a tea tree, chladivý gel z kaštanu či extrakt z měsíčku, rozmarýnu nebo řepíku. Vhodná je denní masáž.

Zrušte papuče!

To platí i pro koženkové pantofle, plastové nazouváky, dokonce i oblíbené kožešinové bačkory. Naprostá většina toho, co se v obchodech nabízí jako „domácí obuv“, našim nohám neprospívá, přinejmenším z hlediska nožní klenby. Nejlepším obutím na doma jsou korkové dřeváky nebo ortopedické pantofle. Pokud máte doma „studený odchov“, přidejte raději teplé ponožky.

Jak nohám pomoci?

Buď svou původní dispozicí, nebo získanou vlastností mohou být některé nohy mimořádně potivé, chodidla mohou pálit a jindy zase vyvolávat pocit mimořádného chladu. Může nám pomoci vhodná obuv a vkládání ortopedických vložek. Dnes jsou ve výběru vložky všeho druhu, dokonce i protiskluzové, které jsou určeny pro vysoké podpatky dámské obuvi, také vložky s obsahem pravého lesního mechu, udržují chlad a poskytují vzdušnost, nebo s latexovou pěnou na jemné kůži, které spolu s uhlíkem odstraňují nepříjemný zápach z potivých nohou a pálení chodidel.

Nenoste denně stejné boty!

I když jsou to vaše nejmilejší, je třeba dát jim čas, aby mohly pořádně vyschnout, a to přirozeně na vzduchu. Rychlým vysoušečem je topení, fénem a podobně můžeme boty zničit. Střídání bot je dobré i kvůli jejich rozdílným tvarům – každé namáhají nohu trochu jinak.

Nákup plánujte na odpoledne

Po celodenní námaze jsou nohy nateklé – boty, které by vám dobře padly ráno, by vás k večeru mohly tlačit. Ve špičce by mělo zůstat nejméně 5 mm volného prostoru. Při chůzi totiž dochází k tzv. „odvalu“, a pokud není v botě dost místa, mohou vznikat otlaky, zarůstat nehty.

Obuv musí být tvarována na lidskou nohu a ne naopak, aby se noha přizpůsobovala tvaru boty. Že máme jinou botu pravou a levou, to nám dnes připadá samozřejmé. Ve skutečnosti ale je to velmi mladý vynález, který se rozšířil z Ameriky teprve koncem 19. století. Předtím byly obě boty stejné, osově souměrné a nerespektovaly přirozený tvar nohy.

Pozor na plíseň

Plísně se projevují jako bílé mapy, zčervenalá svědivá kůže, šupiny na kůži nebo i jako praskliny mezi prsty, puchýře na ploskách a po stranách nohou. Mohou někdy být i pod nehty, které jsou pak drolivé, ztlustělé a bíle zakalené. Každou změnu, kterou na chodidlech pozorujeme, raději konzultujme s kožním lékařem. Léčba plísní je totiž během na dlouhou trať.

Ráj pro nohy

Chůze naboso je velmi příjemný a inspirující způsob, jak se přiblížit přírodě a osvěžit smysly. Choďte bosi, jakmile k tomu máte příležitost: na chalupě po zahradě, na pískové nebo oblázkové pláži, po louce, broďte se potokem, skákejte z kamene na kámen! Vaše nohy budou vrnět blahem nad množstvím smyslových stimulů a protažením všech těch malých svalů, kterých máme jenom na chodidle asi dvacet. Dobré cvičení je také sbírat nohama kamínky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.