Kód pojišťovny

Oleje prospěšné našemu zdraví

Ilustrační obrázek
Rostlinné oleje se díky svým chuťovým vlastnostem, a v případě panenských olejů i příznivým účinkům na náš organismus, staly nedílnou součástí naší kuchyně. Rostlinné tuky se nacházejí především v semenech a plodech. Lisují se z nich za studena nebo za tepla, mohou se extrahovat organickými rozpouštědly s nízkou teplotou varu. Rafinovaných olejů nabízí trh celou řadu, panenské oleje zatím moc rozšířeny nejsou – celkem běžný je olivový, slunečnicový, řepkový a sójový, ostatní druhy musíme hledat v obchodech se zdravou výživou.

Jak správně vybrat

Velice kvalitní oleje, většinou vyráběné starými postupy, při kterých se semínka nebo plody lisují za studena, poznáte také podle výrazně vyšší ceny. Mate vás, že jeden olej je jantarově průzračný, jiný skořicově hnědý, nebo dokonce nazelenalý? I barvu a chuť olejů ovlivňuje způsob jeho přípravy. Tmavé oleje, nerafinované, mají silnou vůni a přirozenou chuť semen, z kterých byly vyrobeny. Naopak rafinované oleje se v procesu přípravy filtrují, čistí, a dokonce bělí, a tak jsou průzračné, bez výraznější vůně a chuti. Nazelenalý bývá většinou olivový olej nižších sort. Oleje vybírejte zejména podle toho, k čemu je budete používat. Na rafinovaném oleji se dobře smaží, nepřepaluje se tolik, protože už přešel tepelným zpracováním, a navíc nepáchne. Nerafinované oleje, tedy ty, které neprošly tepelným zpracováním, jsou lepší k přímému použití. Uchovávají si všechny užitečné látky.

Výroba olejů

Při výrobě panenských olejů (Extra virgin oil) se suroviny, ze kterých se olej získává, zbaví nečistot a olej se z nich lisuje za studena. Někdy se suroviny pro snadnější uvolnění oleje mírně zahřejí, maximálně na teplotu 50°C, aby zůstala zachována nutriční hodnota. Získaný olej se filtruje a plní do lahví z barevného skla, aby byl chráněn před účinky světla. Při výrobě rafinovaných olejů se suroviny lisují při teplotě 100°C. Vzniklý olej se chemicky upravuje, aby se dosáhlo požadované dlouhé záruční lhůty.

Tekuté zlato

Strom, na kterém rostou plody olivy, čerpá prý svou sílu ze slunce a moře. Tato tradiční součást italské, řecké a španělské kuchyně je díky svému neuvěřitelnému a všestranně ochrannému vlivu na lidský organismus elixírem života. Ostatně už ve starém Řecku psal Homér o olivovém oleji jako o tekutém zlatu. Má nezaměnitelnou chuť a k tomu obsahuje méně nasycených mastných kyselin než jiné oleje. Olivový olej zlepšuje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žluči a také snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Olivový olej obsahuje 80% nenasycených mastných kyselin. Ty snižují tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Faktem je, že obyvatelé Středomoří, kde je olivový olej každodenní součástí jídelníčku, jsou jen zřídka postiženi infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Studie z poslední doby dokazují, že je olivový olej dobrým ochráncem v souboji s rakovinou tlustého střeva, prostaty a prsu.

Dobrou chuť

Zapomeňte na mýtus, že olivový olej není vhodný k vaření. Platí opak. Ideální je především extra panenský lisovaný za studena, protože si uchovává nejvíce vitaminů, antioxidantů a esenciálních olejů. Je mimořádně odolný vůči vysokým teplotám, při přípravě pokrmů stačí dodržovat několik zásad: • suroviny vkládáme do olej suché • potraviny musí v oleji plavat, teprve poté, a nich tuk vysušíme • nesmažíme při teplotě vyšší než je 180°C V zásadě platí následující pravidlo – do chuťově výrazných pokrmů používáme olivové oleje intenzivní chuti, pro přípravu delikátních dobrot oleje jemnější chuti.

Olivový olej na krásu

Olivový olej je skutečně jedním z nejlepších kosmetických prostředků. Jeho síla spočívá v látkách, které obsahuje: ve vitaminu A, který zjemňuje kůži a pomáhá při tvorbě nových buněk, a ve vitaminu E, který tělo chrání před volnými radikály a tedy i před předčasným stárnutím kůže. Značná léčivá síla olivového oleje se projevuje i z vnějšku. Má vynikající zklidňující schopnosti, dokáže také výborně ošetřit popálenou kůži či drobná hmyzí bodnutí. Ubrouskem namočeným v oleji můžeme dokonce zmírnit bolest podvrtnutého kotníku nebo namoženého svalu.

Na vrásky platí masáž

Smíchejte lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu a touto směsí obličej potřete, pak obličej omyjte teplou vodou, dosucha vytřete a znovu natřete čistým olivovým olejem. Lámou-li se vám vlasy, dopřejte si jednou za týden vlasový zábal s olivovým olejem. Vlasy budou lesklé, pružné, a dokonce se v nich zacelí drobné trhlinky. Hladké nohy získáme díky směsi 15 kapek heřmánkového oleje, 200 gramů olivového oleje s trochou mořské soli. Tato směs nejen šetrně ošetřuje pokožku, ale působí také jako osvědčený prostředek proti celulitidě.

Olej z vinné révy

Málokdo ví, že vinná réva poskytuje lidem kromě hroznů a z nich zpracovaného vína, také jedlý olej s pozoruhodnými vlastnostmi. Lisuje se nebo extrahuje ze semen nacházejících se po dvou až třech v dužnině bobulí. Olej z révových semen je zvlášť vhodný pro úpravu pokrmů a tepla, protože se nepřipaluje, nekouří a svou stabilitu si udržuje až do 288°C. Má jemnou máslovou chuť, která se nemění ani při tepelném zpracování potravin s výrazným aroma. Tento olej obsahuje kolem 70 procent mastné kyseliny linolové. Právě z tohoto důvodu je zajímavý, především pokud jde o jeho pozitivní vliv na zdraví. Jak kyselina linolová, tak přirozené antioxidanty, na nějž je olej bohatý, neztrácejí zahřáním svou účinnost.

Kukuřičný olej

Pokud jste ho ještě neochutnali, možná vás překvapí jeho jemná měkká chuť připomínající praženou kukuřici. Je bohatý na vitaminy skupiny B, brzdí procesy kvašení v žaludku a podporuje trávení. Zvenčí pomáhá na slabé popáleniny a větrem ošlehané rty.

Olej z lněných semínek

Má příznivý vliv na naši nervovou soustavu a zlepšuje stav pokožky a buněk. Je bohatý na vitamin E a provitamin A. Lněné semeno se používá v potravinářství a slouží léčebným účelům. Lněný olej příznivě ovlivňuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu lipoproteinů. Dále podporuje imunitu organismu, působí proti srdečně-cévním chorobám a je účinný v případě zácpy. Tento olej nemá příliš lákavou chuť, proto je nejvhodnější užívat lněná semínka s vysokým obsahem tohoto oleje.

Pupalkový olej

Pupalka dvouletá se dříve používala jako kořenová zelenina do salátů. Při podávání pupalkového oleje se zvyšuje vylučování sodíku z organismu a asi u poloviny osob se snižuje tělesná váha bez toho, že by držely redukční dietu. Olej ze semene pupalky snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, je vhodnou prevencí srdečně-cévních chorob. Příznivě ovlivňuje artritidu a revmatismus, ekzémy, lupénku a akné. Zlepšuje stav nehtů. Je možné podávat ho jako doplňkovou léčbu u nervových obtíží, zlepšuje premenstruační syndrom a působí i během menstruace.

Brutnákový olej

Brutnák lékařský je stará léčivá rostlina, která pochází ze Středomoří. Semena, ze kterých se lisuje olej, obsahují nenasycené mastné kyseliny linolovou a gama-linolenovou, které preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu a dalších tuků v krvi. Činnost srdce příznivě ovlivňuje i nať brutnáku, která má i další léčivé účinky. Je možné využít ji i při léčbě atopického ekzému, zánětů trávicího ústrojí či zevně na rány. Brutnákový olej se přidává do polévek, salátů, pokrmů z těstovin. Používá se za studena.

Makadamiový olej

Plody makadámie jsou téměř kulovité ořechy až 3 cm veliké. Má skvělé regenerační účinky, podporuje schopnost přirozené hydratace kůže a napomáhá tak udržovat ji pružnou a vláčnou. Hodí se i k ošetření poškozených vlasů, které se po aplikaci stávají opět hebkými a poddajnými. Tento jedinečný olej získaný ze semen lisovaných za studena je výborný zejména k masážím, proto bývá součástí nejkvalitnějších masážních olejů.

Další netradiční oleje

Při přípravě studených jídel je možné užít i další oleje, které u nás ještě nejsou rozšířeny. Je to například makový olej, který se užívá i jako složka emulzí na zevní použití a masti. Olej se vyrábí i ze semen černého rybízu – je výbornou prevencí srdečně-cévních chorob a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejdražší patří mandlový olej, který se uplatňuje v kosmetice i farmacii. Příznivě ovlivňuje kožní nemoci, popáleniny, popraskání kůže, poranění. Je vhodný i jako projímadlo, protože má šetrné účinky. Rostlinné oleje uchovávejte na chladném a suchém místě a po otevření láhve je spotřebuje do tří týdnů.

Děti a olej

Děti do dvou let by měly konzumovat jenom tuky svou skladbou podobné mateřskému mléku, například máslo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.