Kód pojišťovny

Svůdný dekolt

Ilustrační obrázek
Hezky vymodelované poprsí můžete mít každá žena. Jak toho dosáhnout? Důslednou kosmetickou péčí, správným střihem a velikostí podprsenky a cíleným cvičením. Abyste dosáhla skutečně pozitivních výsledků, musíte se péči o svůj dekolt i prsa věnovat pravidelně.

Co příroda nadělila

Míry a tvar prsou jsou dány geneticky, ale nedostatečná péče, nezdravý způsob života i špatná strava se mohou podílet na tom, že prsy předčasně ochabují. Protože prsy nemají vnitřní oprou ve svalech a kostech, ale jsou tvořeny tukovou tkání, ve které jsou mléčné žlázy, podléhají o to více negativním vlivům, které se mohou podepsat na jejich tvaru a pevnosti.

Kosmetická péče

Jednou až dvakrát denně roztírejte na prsa i dekolt některý ze speciálních zpevňujících krémů či gelů. Tyto přípravky jsou při pravidelné aplikaci schopné posílit do určité míry tkáň a současně bojovat s dalšími známkami stárnutí kůže, včetně vrásek. Působí však jen povrchově, takže přestanete-li je používat, stav vašeho dekoltu se postupně bohužel zase zhorší.

V zimním období se v přetopených místnostech se suchým vzduchem a pod teplým méně vzdušným oblečením vysušuje pokožka na celém těle, a to obzvláště na dekoltu, kde je slabší a má méně tukových buněk. S přibývajícími léty se také snižuje množství kolagenových vláken, což ovlivňuje vznik prvních projevů stárnutí právě na krku a dekoltu.

Zkrášlující masáž

Dekoltovou masáž si můžete provádět sama doma vhodným krémem či emulzí. Trochu přípravku jemně rozetřete od prsou směrem nahoru až na krk a pak obě ruce přiložte na klíční kost. Bříšky prstů postupně tlačte zase zpátky od krku dolů až k prsům. Při každém tlakovém přiložení setrvejte v klidu asi 5 sekund. Po masáži aplikujte masku, opět na oblast od prsou až po krk. Po asi 20 minutách zbytky krému či gelu odstraňte, kůži nesmíte při tom třít ani vytahovat. Nakonec vklepejte hydratační zpevňující krém.

Jednou měsíčně prospěje vašim ňadrům pleťová maska. Připravíte ji takto: rozdrťte vidličkou půlku avokáda a smíchejte se lžičkou medu, smetany a 50 g oleje z pšeničných klíčků. Nechte působit 20 minut.

Omlazující rituál

Jednou týdně ošetřete pokožku v dekoltu peelingovým krémem či gelem. Vyberte si ale přípravek s nepříliš hrubými zrníčky, anebo ještě lépe gomáž, která neobsahuje vůbec žádné hrubé částečky. Ideální jsou výrobky určené k péči o obličej. S jejich pomocí oživíte a vyhladíte matnou a povadlou kůži, uvolníte její ucpané póry, odstraníte z ní přebytečnou mastnotu nebo naopak suché šupinky. Vždy se vyhněte oblasti bradavek! Nakonec pokožku opláchněte vlažnou vodou a lehce osušte. Jestliže máte na krku nebo v oblasti dekoltu akné, případně jakékoliv jiné pupínky, na peeling raději zapomeňte.

Denní péče

Po pravidelném denním sprchování přejeďte vždy prsa zdola nahoru a kolem dokola proudem studené vody. Otužilejší ženy mohou kolem ňadra zakroužit proudem studené vody po směru hodinových ručiček až desetkrát. Proti začínajícímu ochabování tkáně pomáhá i střídavá sprcha horkou a studenou vodou. Každodenní horká koupel oslabuje vazivové tkáně. Na vyčištěnou pleť si zkuste položit plátky citrónu a tak deset minut jimi tuto partii potírejte. Kyselina citrónová podporuje regeneraci buněk, zúží póry a zjemní pokožku.

Pokud vám čas a odvaha dovolí, masírujte si každé ráno oblast výstřihu a ňadra hrstí kostek ledu, nebo si tyto partie osprchujte mírným proudem studené vody. Obojí má stejný účinek: kostky ledu i studená voda povzbuzují prokrvení kůže a zvyšují její pevnost a pružnost. Nejste na to dost otužilá? Tak svou prsní tkáň posilujte pravidelnou olejovou masáží. V dlaních rozemněte trochu nahřátého tělového oleje a jemným tlakem jím pak asi pět minut masírujte poprsí (krouživými pohyby ve tvaru ležaté osmičky).

Nezapomeňte se „narovnat“

Naučte se stát i sedět vzpřímeně. Když totiž narovnáte záda a zároveň stáhnete lopatky k sobě a ramena dolů, automaticky se vám vypnou prsa a jako zázrakem se o nějaký ten centimetr zvednou. Jestliže chodíte shrbená, visí prsa dolů a vazivová vlákna se tak zbytečně namáhají. Jakmile se jednou vytáhnou není cesty zpět. Díky správnému držení těla budete mít také mnohem hladší pokožku na krku a v dekoltu.

I prsa potřebují make-up

Make-up svědčí nejen tváři, ale i dekoltu. Pořiďte si tělové mléko obohacené o drobné třpytivé částečky nebo transparentní tělový pudr. Opticky vyrovnáte jemné vrásky, drobné skvrnky. Pigmentové skvrny nejlépe schováte pod rozjasňující krém, obsahující částečky odrážející světlo.

Péče v těhotenství

Pro prsa je velmi náročné období těhotenství a kojení, kdy se prsa hodně zvětší a neošetřovaná pokožka může začít praskat a vzniknou strije. Pořiďte si proto speciální krémy proti striím, pokožka tak zůstane pružná.

Pozitivní vliv má těhotenský tělocvik, spojený například s plaváním. Zvlášť důležitá je v tomto období podprsenka, která musí být pevná, ale zároveň dostatečně pružná.

Co na kráse nepřidá

Krásnému dekoltu neprospívá
  • spaní na břiše
  • nadměrné slunění, které se postará o vrásky a pleť rychleji stárne
  • příliš horká koupel, po které pokožka ochabne
  • rychlé hubnutí díky kterému povolí tvar a elasticita pokožky
  • nevhodný střih a velikost podprsenky – menší a těsný střih tohoto oděvu může velmi zhoršit vlastnosti kůže, její elasticitu a také pevnost

Výběr vhodné podprsenky

Především pro ženy, které mají velké těžké poprsí, je důležitá správná podprsenka, které zamezuje svěšení poprsí. Prsa nesmějí být ani sevřená ani volná. Při nákupu se předkloňte a tak zjistíte, zda vám pevně a pohodlně sedí v košíčcích.

Máte-li ňadra dál od sebe, kupujte si podprsenky s ramínky umístěnými na vnějších okrajích košíčků. Máte-li malá ňadra, na objemu přidají podprsenky s vycpanými košíčky, s hodně vykrojeným horním dílem nebo push-upky.

Jídelníček pro hezká prsa

Pokuste se co nejméně solit a co nejvíce konzumovat draslík, zinek a vitamin C. Slaná jídla vážou vodu a na základě toho může docházet k poškozování kolagenových vláken a ochabnutí tkání. Draslík (je obsažen například v celozrnných výrobcích, banánech a rýži), zinek (v rybách, kvasnicích, semenech a rovněž v celozrnných produktech) i vitamin C (v kiwi a jáhlech) pevnost kůže naopak podporují.

Cvičení není mučení

Jednoduché cviky můžete provádět doma i v zaměstnání. Propleťte si před prsy prsty rukou a ruce tlačte proti sobě po dobu asi 5 sekund, opakujte desetkrát. Výsledky se sice dostaví, ale až za několik týdnů, ale vydržte, stojí to za to!

Posaďte se do tureckého sedu, narovnejte záda a zvedněte bradu. Zhruba ve výši hrudní kosti o sebe opřete dlaně a zatlačte jimi proti sobě. Vydržte asi dvacet sekund, poté napětí povolte. Vzpřímeně se postavte nebo posaďte, upažte a ohněte paže v loktech do svícnu. Stáhněte k sobě lopatky, vydržte dvacet sekund a povolte napětí.

Nezapomeňte na prevenci

Pravidelně si prsa prohlížejte a prohmatávejte, protože jedině tak včas odhalíte nežádoucí změny. Pokud snad objevíte v ňadru či podpažní jamce bulku nebo si všimnete svraštění kůže, změny vzhledu poprsí, případně výtoku z bradavky, neváhejte a navštivte svého gynekologa.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.