Kód pojišťovny

Intimní hygiena žen

Ilustrační obrázek
Žijeme v moderním světě a způsobem života ztrácíme své přirozené prostředí. Také naše kůže včetně jejích intimních částí postrádá svou přirozenou kyselost. Tím je narušena rovnováha mikroflóry, a proto se zde snadněji objevují záněty a plísně.

Snadná zranitelnost

U většiny žen mohou i dočasné změny pH porušit rovnováhu a umožnit agresivní chování jiným bakteriím či houbám.

V normální vaginální flóře je přítomno velké spektrum mikrobiálních druhů, které jsou závislé na poševním epitelu. Pochva poskytuje těmto mikrobům pro jejich růst vhodné fyzikální a chemické prostředí. Změny v poševním prostředí jsou následovány změnami v hustotě osídlení bakteriemi nebo změnou druhového osídlení.

Sekret na poševní sliznici má významnou ochrannou funkci, má kyselé pH, které brání přemnožení kvasinek a dalších bakteriálních mikroorganismů. Jeho složkou jsou kmeny mléčné bakterie Lactobacillus. Laktobacilů je asi 80 druhů a nejdůležitější součástí vaginální flóry je Lactobacillus vaginalis.

Lactobacil se podílí na přeměně glykogenu na kyselinu mléčnou, a tím udržuje kyselost pochvy, která zastavuje růst mnoha patogenů.

Časté mytí škodí

Časté mytí mýdlem mění pH zevního genitálu a tím paradoxně škodí. Napomáhá osídlení bakteriemi, které mohou vyvolat zánět. Také vlhké a zapařené prostředí je vstupní branou pro infekci.

V koupelně by neměl chybět neparfémovaný pH optimální mycí gel na intimní partie. U zdravých žen stačí používat 2-3krát týdně, ženy náchylnější k infekcím sliznic užívají tento prostředek denně.

Používáme tedy prostředky s neutrálním či lehce kyselým pH. Ty využívají antibakteriální účinky některých bylin nebo účinky kyseliny mléčné, které je konečným produktem mléčných bakterií žijících ve zdravé pochvě. Právě ona pak zajišťuje přirozené kyselé prostředí, které zabraňuje růstu bakterií, jež mohou být původcem infekce.

Přirozenou sekreci z pochvy řídí její vlastní hormony a jejich změny v rámci ovulačního cyklu. Množství sekretu se zvyšuje v období ovulace a klesá v období těsně před začátkem a po skončení menstruace.

Kyselina mléčná ovlivňuje zdraví

Velké množství estrogenů má vliv na hladinu cukru v krvi, ale i na ukládání polysacharidu glykogenu do buněk poševní sliznice. Glykogen je za normálních okolností rozkládán mléčnými bakteriemi na kyselinu mléčnou. Při jeho nadměrném ukládání dochází k přemnožení kvasinkových bakterií a vzniku kvasinkového zánětu pochvy. Glykogen je totiž pro bakterie zdrojem energie. U žen trpících cukrovkou jsou proto záněty pochvy velmi časté. Totéž platí v těhotenství, při léčbě antibiotiky a u onemocnění, kdy je porušena imunita.

Poševní obtíže

Určitý výtok z pochvy je normální. Je-li však přítomno svědění a je-li výtok neobvykle silný a nepříjemně páchne, může jít o infekci. Ta bývá nejčastěji způsobena plísní Candida albicans čili Monilia, která je příbuzná kvasinkám a daří se jí v oblastech vlhké zapářky, kde může vytvářet bělavá ložiska.

Častá a nepříjemná bývá kandidóza pochvy a vnějšího ženského genitálu, která má sklon k recidivám. Působí svědění, pobolívání i bílý výtok z pochvy, jenž může být hustý, podobný tvarohu. I když se ne vždy přenáší stykem, může se nakazit i partner, u kterého se objeví zarudnutí a citlivost na žaludu pyje a pod předkožkou.

Depilace, epilace...

Trh nabízí široký výběr různých gelů na holení intimních oblastí. Po holení kůži opláchneme vlažnou vodou, hned po holení nepoužíváme mýdlo, deodoranty nebo parfémy. Vhodné je ošetřit kůži neutrálním tělovým mlékem bez alkoholu.

Vhodné oblečení

Jakýkoliv oděv, jenž omezuje oběh vzduchu kolem těla, zvyšuje pravděpodobnost infekce a zhoršuje její stav. Zvláště to platí o punčochových kalhotách, přiléhavých džínsech a prádle ze syntetických vláken. Nepoužívejte silné prací prostředky, zvláště pak biologické, při praní ložního prádla a šatstva, zejména pak spodního prádla.

Tanga a těsné džíny – to jsou dva kousky oděvu, bez kterých se dnešní mladá žena téměř neobejde. Oba představují zdravotní riziko, zvláště pro ženu, která je náchylná ke kvasinkovým infekcím. Přiléhavé kalhoty brání přístupu vzduchu, pot nemůže vysychat a plnit svou chladicí funkci, takže teplo a vlhko poskytují dokonalé prostředí pro bujení kvasinek.

Tanga, která se zařezávají do kůže více než běžné kalhotky, zvyšují pravděpodobnost podráždění kůže a riziko infekce močových cest. Navíc se pohybují dopředu a dozadu, a tak umožňují zanesení střevních bakterií z konečníku do pochvy a močovodu. V případě, že bez kalhotek typu tanga nemůžete být, vyměňujte prádlo dvakrát denně a dbejte na správnou hygienu po stolici – směr otření by měl být zásadně od genitálu směrem dozadu ke konečníku. Optimální je se po stolici osprchovat nebo alespoň otřít hygienickým intimním ubrouskem.

Pozor na sport

Na cvičení si raději berte „normální“ kalhotky. Propocené prádlo perte a nenechte je před příštím aerobikem jen uschnout.
Obzvláště „rizikový“ je spinning. Oblast genitálií je dost vlhká a teplá, což se kvasinkám hodí. Sedavé sporty navíc mohou způsobit na citlivých místech otlaky a odřeniny.

Měně je někdy více

Pokud máte sklon k vaginálním infekcím, neměla byste si dopřávat více než čtyři kousky ovoce denně. Lidé si mnohdy neuvědomují, že ovoce obsahuje hodně cukru a ten napomáhá rozmnožování kvasinek. Povlak na mnoha druzích ovoce (matný šedavý film, jaký je například na švestkách) jsou vlastně kvasinky.

Snažte se mít ve stravě více zeleniny než ovoce – ideální je jeden díl ovoce ne pět dílů zeleniny. Dávejte přednost tvrdým druhům a vyvarujte se měkkých plodů (banány, meruňky). Jestliže už infekce propukla, doporučujeme vyloučit ovoce ze stravu úplně a nahradit je čerstvou syrovou zeleninou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.