Kód pojišťovny

Cukrovka u dětí

Ilustrační obrázek
Cukrovka u dětí se nazývá cukrovkou I. typu nebo hovoříme o tzv. juvenilní cukrovce. Cukrovka I. typu je pro děti velmi nebezpečná. Jedná se o typ onemocnění, kdy si organizmus tvoří protilátky proti buňkám slinivky břišní vyrábějícím inzulín. Ten umožňuje v těle zpracování cukru. Jakmile inzulín dojde, naruší se látková výměna. V krvi je velké množství cukru, který přechází i do moči a organizmus je odvodněný. Takto nemocné dítě trpí neustálým pocitem žízně. Tělo se zbavuje toho, co by potřebovalo ale jeho buňky hladoví. Dochází k celkovému narušení energie.

Další příznaky cukrovky

Dítě, které je postižené cukrovkou bývá unavené, zesláblé, trpí nechutenstvím a bolestmi hlavy. Organizmus je náchylnější k virovým onemocněním a celková imunita těla je snížená. V případě, že se nedaří snížit hladinu cukru v krvi k normě, hrozí poškození nervů a cév v těle dítěte.

Spouštěcí mechanismy

Na vzniku dětské cukrovky se může podílet celá řada faktorů: genetická dispozice, obezita, porucha imunity u kojenců, možná i brzké zavedení kravského mléka místo kojení. V současné době se zkoumá také vliv očkování.

Jaká se provádí vyšetření?

Dítěti se odebere krev na hladinu cukru, aby se vyšetřilo o kolik je hodnota navýšena nad normu. Také se provádí biochemický rozbor moči, kde se vyšetřuje přítomnost cukru nebo acetonu.

Jaká je léčba dětské cukrovky?

Jedinou možnou léčbou dětské cukrovky zůstává podávání inzulinu formou injekcí a neustálé hlídání hladiny cukru v krvi. Nezbytnou součástí léčby je hodnotná a pravidelná strava, která musí obsahovat komplexní sacharidy, ovoce, zeleninu, luštěniny. Samozřejmostí je dostatek pitného režimu, střídání aktivit s dostatečným odpočinkem, pohybový režim.

Prevence dětské cukrovky

  • Pokud je to jen možné své dítě kojte
  • Dbejte odmalička na zásady správné výživy
  • Do jídelníčku zařaďte nízkotučnou a přitom na vlákninu bohatou stravu
  • Pokud se v rodině vyskytuje cukrovka, nedávejte dítěti příliš časně a často mléčné výrobky
  • Při skladbě jídelníčku dbejte na pestrost
  • Podávejte dětem čerstvé jídlo
  • Místo sušenek a sladkostí podávejte dětem raději sušené ovoce, rozinky, meruňky apod.

Jaký význam má kojení v prevenci dětské cukrovky?

Imunitní systém narozeného miminka je nezralý a jestliže je dítě kojeno, získává zásoby protilátek, které se nacházejí v mateřském mléce. Bylo prokázáno, že u kojených dětí se cukrovka vyskytuje v daleko menší míře, než tomu je u nekojených dětí. Také se zkoumá souvislost mezi konzumací mléčných výrobků a cukrovkou. V zemích, kde se mléčné produkty konzumují minimálně, je prokazatelně velmi nízký výskyt onemocnění cukrovkou. Děti samozřejmě potřebují ke svému růstu vápník, ale ten je obsažen i v jiných surovinách, než pouze v mléce. Na trhu je v současné době velké množství zdravých receptů, kde můžeme najít inspiraci pro pestrý a zdravý jídelníček.

Důležitý vitamin

Poslední výzkumy poukazují na význam vitamínu – niaciamidu, který můžeme zakoupit v obchodech se zdravou výživou. Niacinamid je dávkován podle tělesné hmotnosti dítěte. Podává se 28 mg tohoto vitamínu na kilogram tělesné váhy denně. V rodinách, kde se onemocnění cukrovkou vyskytuje je vhodné podávat niacinamid preventivně.

Instantní výrobky raději ne

Denně jsme bombardováni reklamami, které nám nabízejí rychlou a snadnou přípravu jídel „jako od maminky“. Zní to sice velmi lákavě, mít hotové jídlo za pět minut, ale je to vůbec zdravé? Instantní přípravky nejsou v žádném případě plnohodnotným pokrmem. V průběhu průmyslného zpracovávání suroviny ztrácí svou přirozenou biologickou hodnotu a jsou pouze zdrojem energie, bílkovin a sacharidů. Těmto produktům zcela chybí vitamíny a minerální látky, popř. jsou do pokrmů dodatečně přidávány. Také obsah vlákniny je u instantních pokrmů minimální a obsah enzymů a dalších životně důležitých látek je prakticky nulový. Takže je na vás, především maminkách ( protože vy jste ty, které pokrmy připravují) abyste zvážily, jaký jídelníček svým dětem přichystáte. Určitě se vyplatí nějakou tu minutku navíc přidat a mít doma zdravé a spokojené dítě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.