Kód pojišťovny

Projevy lásky

Ilustrační obrázek
Tělesný kontakt patří mezi základní potřeby novorozence. V prvních týdnech a měsících života nemá miminko jinou možnost projevit své emoce jinak, než pláčem. Pláčem a křikem dává mrňous najevo, že je nespokojený, hladový a necítí se dobře. Miminku se velmi líbí, když ho maminka objímá, mazlí se s ním. Může si tak užívat její náklonnost a přítomnost a tak se vlastně u něj vytváří pocit bezpečí a stability.

Vzájemná blízkost

Nespokojené křičící miminko nepotřebuje ihned vyměnit plenku nebo lahvičku s pitím. Důležitější jsou pro něj uklidňující slova a projevy náklonnosti. Vzájemný fyzický kontakt a soulad je mnohem důležitější než nová hračka nebo věci. Nic z toho nemůže nahradit rodičovskou lásku. Vytvoření citové vazby je důležité proto, že poskytuje oporu a spolehlivost. Vždy je však třeba vzít v úvahu věk dítěte. To, co se může líbit malému miminku, se nemusí zákonitě líbit tříletému dítěti, které se může cítit stejnými projevy lásky omezováno.

Každé dítě je individualita

Je logické, že všechny děti nejsou stejné. Některé se na maminku doslova věší a vyžadují neustálou blízkost, jiné si přejí raději odstup. To poznáme podle toho, jaký kontakt je pro naše dítě tím příjemným a radostným. Dítě nikdy do ničeho nenuťte a dopřejte mu prostor aby bylo uvolněné a chovalo se přirozeně.

Jak projevit svou lásku?

Malým dětem můžeme projevit svou lásku mnoha způsoby. Můžeme se s nimi mazlit, houpat je, objímat, hladit po vlasech nebo si s nimi můžeme povídat. Každý z těchto projevů je sice jiný, ale signalizuje stále to stejné, že ho máme rádi a záleží nám na něm. Dítěti bychom měli být nablízku vždy, když má nějaké trápení a starosti a samozřejmě v době, kdy je nemocné. Chceme-li své dítě dobře vychovávat, nezapomeňte také na chválu nebo na omluvu. Pro děti je podstatné, nejen to, co děláte, ale i co říkáte.

Citová podpora

Někdy se může stát, že některé děti o mazlení nestojí vůbec. Jsou také i jiné projevy, jak můžeme dát najevo svou náklonnost. Může to být například nějaká společná činnost nebo povídání. To vše patří mezi důležitou součást citové "potravy", která je neméně důležitá, ne - li důležitější jako ta skutečná.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.