Kód pojišťovny

Proč nás bolí v zádech?

Ilustrační obrázek
Bolesti páteře patří k nejčastějším onemocněním pohybového aparátu. Opotřebování meziobratlové ploténky patří mezi nejčastější degenerativní změny na páteři. Meziobratlová ploténka je totiž během našeho života vystavena velkým a opakujícím se zátěžím. Zhruba od 30. roku dochází k ubývání jádra, které se rozpadá a postupně zcela zmizí. Tím se mění i nárazníková funkce páteře. Různými tlaky na nervová zakončení dochází k bolesti zad zejména v bederní oblasti.

Lumboischiadický syndrom

Pokud dojde k výhřezu plotének mezi bederními obratly, vzniká tzv. lumboischiadický syndrom. Jedná se o velmi bolestivý stav, protože tlak je na nejmohutnější nerv, který opouští míchu a tím je nerv sedací. Bolest může vyzařovat až do dolních končetin a jejich funkce může být omezena. Příčina tohoto postižení může být různá. Může se jednat o svalovou dysbalanci, jednostranné přetěžování určitých svalových partií, náhlý nečekaný náraz, prudké zvedání těžších břemen apod.

Držení těla

Držení našeho těla a stav našich svalů velice vypovídá o naši tělesné schránce, protože právě nesprávným držením těla a špatně rozloženým těžištěm, vznikají různé funkční poruchy. Pro oblast bederní páteře je důležité hlavně zpevnění břišních svalů.

Artritida

Artritida je proces, který postihuje klouby buďto degenerativními nebo zánětlivými procesy. V případě, že se jedná o zánět, klouby jsou nateklé a zanícené a dost často dochází k poškození funkce vlastního kloubu. V případě degenerativní artritidy dochází k vážnému postižení chrupavky.

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je kloubní onemocnění, které postihuje nejčastěji stejné klouby obou horních i dolních končetin. Klouby jsou po probuzení velice bolestivé a tuhé a až v průběhu dne se ztuhlost uvolní. Vznik tohoto onemocnění bývá náhlý i pozvolný a charakter onemocnění může mít proměnlivý charakter. Při těžké formě onemocnění vznikají deformity kloubů a pohybová způsobilost bývá značně omezena.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.