Kód pojišťovny

Orgánové hodiny

Ilustrační obrázek
Určitě jste si už všimli, že v některou denní hodinu se cítíte lépe, dobře se vám pracuje a v jinou hodinu jste malátnější a potřebujete více soustředění. Podle tradičních představ proudí životní energie v jednotlivých orgánech lidského těla v určitých časových intervalech. Aby náš organizmus zůstal zdravý, musí tato energie proudit pravidelně a rovnoměrně. Pokud organizmus onemocní, je vhodné působit na nemocné orgány právě v době jejich maxima nebo minima energie podle tzv. orgánových hodin.

Vnitřní budík

Vědci uvádějí, že hormony v mozku spolu se slunečním svitem řídí náš vnitřní budík. Právě to má obrovský vliv, jednak na náš tělesný rytmus a také na chemickou továrnu v mozku. Sluneční svit podporuje tvorbu hormonu –kortizonu, který po ránu pomáhá nastartovat náš organizmus.

Nedostatek světla a deprese

Bylo zjištěno, že právě světlo aktivuje produkci serotoninu – hormonu štěstí. Když má náš organizmus málo světla( zejména na podzim a v zimě), může to u některých lidí vyvolat tzv. sezónní afektivní poruchu. Jedná se o formu deprese, která vzniká právě v důsledku nedostatku světla. Tuto depresi může vyvolat krácení denní doby na podzim a odeznívá až na jaře. Klasickým projevem této deprese jsou pocity úzkosti, sklíčenosti, chuť na sladkosti, dopřávat si hojnost spánku.

Životní režim

Pro zdravý chod organizmu by bylo ideální dodržovat přesný denní režim podle vnitřních hodin. |To by znamenalo vstávat vždy ve stejnou hodinu, neponocovat atd. Samozřejmě, že v běžném životě je něco takového zcela nereálné. Je třeba však vzít v úvahu, že pravidelné ponocování, práce na směnný provoz bez dostatečného odpočinku a časté střídání časových pásem snižuje obranyschopnost organizmu. Takovýto způsob života může narušit i naši hormonální činnost.

Užívání léků

Užívání léků má také své zásady a pravidla a pokud chceme aby jednotlivé léky zabraly, je nutné tato pravidla striktně dodržovat. Pokud se budeme snažit pochopit vlastní tělo, můžeme mu také lépe pomoci a budeme se cítit zdravěji a lépe.

Jak fungují jednotlivé orgány podle hodin

Mezi 23. a 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Žlučníkáři obvykle v tuto dobu nemohou usnout a také žlučníkové záchvaty bývají hlavně uprostřed noci. Organizmus odpočívá, tělesné pochody se zpomalují a také se střídají různé fáze spánku. Po půlnoci slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu. Také z toho důvodu je nutné si čistit ráno zuby.

Mezi 1. -3. hodinou se aktivují játra. V této fázi spánku dochází k útlumu, a proto je nutné v tuto dobu dávat bedlivý pozor např. při cestování apod. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, používat tuky, kávu apod.

Mezi 3.-5. hodinou jsou v činnosti plíce, a proto obvykle v tuto dobu mají kuřáci, astmatici, lidé nemocní s průduškami problém se spánkem. Také nejvíce astmatických záchvatů přichází časně ráno.

Mezi 5. -7. hodinou je v největší činnosti tlusté střevo. Je vhodné si v tuto dobu navyknout na vyprazdňování. Pokud možno vyhněte se stresu a spěchu a probouzejte se postupně.

Mezi 9. -11. hodinou je v činnosti slinivka břišní a slezina. V tuto denní dobu určitě nepijte alkohol. Je vhodné jíst ovoce. Pokud máte rádi sladké, je to právě nejlepší doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti.

Mezi 11.- 13. hodinou je v činnosti srdce, a proto není vhodné jej zatěžovat velkým a tučným množstvím potravy. Dochází k mírnému útlumu. Také si dávejte pozor na úrazy! Vhodná je procházka na čerstvém vzduchu nebo krátký spánek.

Mezi 15. – 17. hodinou nejvíce pracuje močový měchýř. Je vhodné vypít několik šálků bylinného čaje, sportovat apod. Náš trávicí systém je schopen přijmout vydatnější jídlo. Aktivita našeho organizmu stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu. Je to nejlepší doba pro aerobní sporty nebo silový trénink. Cévy jsou nejroztaženější, cirkulace krve je nejrychlejší a z těla se velmi dobře vylučují toxické látky. Je to také vhodná doba k návštěvě sauny.

Mezi 17. -19. hodinou jsou v činnosti ledviny. Pro organizmus je důležité vyloučit vše, co mu škodí: tuky, sůl, cukr, sladké limonády, káva, alkohol, chlad, stresy. Je nutné vydatně pít! Čichové a chuťové buňky jsou maximálně natěšené na jídlo.

Mezi 19. – 21. hodinou se dostává do činnosti obal srdce – krev.V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to vhodná doba k návštěvě koncertů, divadelních her, poslechu hudby apod. V této době je nejúčinnější působení antibiotika a můžeme natírat a léčit poraněná místa.

Mezi 21. – 23. hodinou jsou v činnosti „tři ohřívače“. je to doba, kdy dochází k útlumu, mozek začíná vyrábět melatonin a chce se nám spát. Není vhodné být přehnaně aktivní, kouřit a jíst. Maximálně si můžeme dát kousek ovoce.

Příznaky oslabení některých orgánů

Podle staré čínské diagnostiky také k určitým orgánům lidského těla odpovídá i problém na mentální úrovni. Např.problémy se žlučovými kameny – zahořklost, pýcha, zatvrzelé myšlenky nebo problémy s ledvinami – lpění na starých myšlenkách a názorech, vztek na opačné pohlaví, dlouhodobě nevyřešené problémy a pocity zklamání apod.

Chuť na určitý typ jídla

Jistě každý z nás má někdy chuť na jídlo s výraznějším charakterem: sladké, slané kyselé, ostré apod. Tato informace nám sděluje, jakou právě potřebujeme energii. Při stravování je důležité aby způsob kombinace potravin nepřetěžoval jednotlivé orgány.

Sladké – dodává energii štítné žláze, ale při nadbytku má vliv na tělesnou hmotnost a snižuji tvorbu tepla. Negativně působí na žaludek a slinivku.

Kyselé – povzbuzuje chuť k jídlu a reguluje trávicí procesy. Zlepšuje činnost jater a podporuje zadržování tekutin v těle. Při nadměrnému požívání kyselé potravy zatěžujeme játra a krev, můžeme mít pálení žáhy, podrážděnou pokožku a žaludeční vředy.

Hořké – očišťuje a reguluje vylučování tekutin z organizmu, ředí krev, zlepšuje trávení, působí na činnost srdce. Nadbytek způsobuje podrážděnost, pocit strachu a úbytek sil.

Trpké – podporuje činnost tlustého střeva, zlepšuje stav pokožky a pomáhá při hojení ran.

Ostré – reguluje žaludeční a střevní systém, pomáhá zlepšovat činnost plic. Přebytek způsobuje zvýšení výskytu hlenů a alergií.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.