Kód pojišťovny

Úsměvem proti stresu

Ilustrační obrázek
Každý člověk ve svém životě zažívá stres a může se naučit ho lépe zvládat do takové míry, aby mu nekomplikoval život. Je důležité naučit se racionálně zacházet s problémy, které přicházejí. To znamená nedělat si pouze zbytečné starosti, ale naučit se konkrétní situaci rozebrat a nacházet sám nebo s něčí pomocí řešení.

Čím více pracujeme, tím více musíme také odpočívat. Takto vyvážený čas pomáhá odbourávat stres.

S úsměvem jde všechno líp

Fyziologické i psychologické důsledky smíchu jsou už dnes dostatečně prozkoumané. Myslíte si, že smát se „na povel“ je trapné a neupřímné? Jakkoliv vám to možná připadá zvláštní, spojení mezi vnitřním pocitem – radostí a jejím vnějším projevem – úsměvem, funguje oběma směry. Pokud se opravdu hezky zeširoka usmějete, organismus spustí biochemické procesy, které k tomuto projevu patří, tedy především vylučování endorfinů. Když se smějeme, prohlubuje se dýchání a zrychluje krevní oběh – mozek dostává až pětkrát více kyslíku než obvykle.

Otřásání hrudního koše, plic a bránice působí jako masáž, vibrace rozhýbávají trávicí trakt a povzbuzují tak zažívání. Je prokázáno, že smích zvyšuje tvorbu lymfocytů (imunitních buněk) a naopak tlumí „stresový“ hormon kortizol.

Alkohol a káva

Mnoho z nás řeší krizové situace jednoduše: dá si panáka. Alkohol může krátkodobě stres uvolnit, ale není trvalým řešením. Vyřešení problému jen oddálí a opakujeme-li častěji tuto „krátkodobou léčbu“, může se stát, že si ještě vybudujeme závislost na alkoholu.

Řešení je to typické pro muže, většinou jdou do hospody a utápějí problém. Člověk trpící stresem je labilní, má skon nacházet příčiny svého stavu všude jinde, jen ne u sebe. Ráno po vystřízlivění většinou shledává svůj problém ještě hlubším, než byl předcházející den.

Více než čtyři šálky kávy denně škodí, zvyšují hladinu adrenalinu, a tím i probouzejí stres. Jeden šálek kávy vás může motivovat, protože pomáhá zvládnout okamžitý nával stresu a dodává pocit, že máte věci pod kontrolou. Další potřebu nahraďte kávou bez kofeinu.

Křičte, plačte – pomůže to!

Chce se vám křičet? Vykřičte se z plných plic. Cítíte přetlak energie, potřebujete se bít? Začněte cvičit: v těle se vám vytvoří hormony uvolňující napětí a produkující dobrou náladu. Jak reagujete ve stresu? Křičíte, jste agresivní, nebo naopak pláčete a litujete se?

Obě reakce jsou naprosto přirozené a každá z nich má své výhody a nevýhody. Je velmi škodlivé držet napětí a starosti v sobě. Může to vést k onemocněním, např. srdečním potížím a dokonce k rakovině. Vědci zjistili, že dlouhodobé vylučování stresových hormonů podněcuje tvorbu volných radikálů, které do velké míry přispívají k rychlejšímu stárnutí a vzniku novotvarů.

Pro ženy je nejlepším antistresovým mechanismem, když se mohou vypovídat přítelkyni. Jsou tak prý geneticky naprogramovány.

Za pláč se nemusíte stydět. Pět minut srdceryvného pláče zaručeně zastaví produkci stresových hormonů, a dokonce neutralizuje i účinky těch, které se už dostaly do krevního oběhu. Proto se tak často doporučuje vybrečet se nebo dát slzám volný průchod. Dvě minuty usilovného breku uvolní svaly a kůži ve tváři stejně jako dvacetiminutová masáž!

Na pracovním jednání nebo u zkoušky slzy ale nepomohou. Pokud se vám tlačí slzy do očí, silně si stalčte bod na ruce mezi palcem a ukazovákem. Bolest nervových zakončení, která jsou tady seskupena, potlačí ve chvíli chuť brečet a pomůže vám se sebrat.

Vybít si zlost...

Na stres reaguje mnoho lidí vyvoláváním hádek a používáním „silných slov“. Oboří se na prvního člověka, který říká něco jiného než oni. Je to typická obranná reakce, po které se možná dostaví krátkodobá úleva, ale za tu dobu hned následuje pocit viny a sebezpytování. Jinými slovy: začínáme se stresovat z toho, co jsme to vlastně řekli.

Odborníci „křiklounům“ radí, aby se kousli do jazyka. Bolest jim pomůže vystřízlivět a uvědomit si, že křik zhoršuje jejich pozici na konfrontaci.

Počítejte do deseti nebo raději do sta a přemozte touhu říci někomu pěkně od plic, co si o něm myslíte. Kurzy asertivity nebo jógy jsou tím nejvhodnějším způsobem, jak se naučit většímu sebeovládání. Vyřčená slova se těžko berou zpět, proto se vykřičte někde, kde nebudete nikoho rušit ani urážet.

Ovládněte svůj dech

Pomalé, hluboké dýchání je další účinný lék proti stresu. Jestliže se vzduch dostane až do dolní části plic, kde dochází k nejefektivnější výměně kyslíku mezi dýchacími cestami a krví, zklidní se vám srdeční tep, poklesne krevní tlak a úzkost zmizí.

Problém ovšem je, že většina z nás neumí vůbec správně dýchat. Udělejte si malý test: postavte se rovně a nadechněte se. Zvedl se vám hrudník více než břicho? Tak to je špatně...

Průměrná dechová frekvence je 15 až 16 nádechů a výdechů za minutu. Nácvikem hlubokého dýchání ji lze snížit až na 7 až 8 cyklů za minutu. Jogíni někdy doporučují prodlužovat výdech na dvojnásobek nádechu, protože zatímco nádech aktivuje, výdech zklidňuje. Zkuste si to: několikrát za sebou nadechněte na čtyři doby a vydechněte na osm.

Rychlé uvolnění
  • Zhluboka se nadechněte, několik vteřin zadržte dech. Pomalu vydechujte. Opakujte dva až třikrát.
  • V duchu si dva až třikrát opakujte :“Jsem klidný/á, zvládnu to.“
  • Opakujte počátek cvičení.
Pokud máte více času, zkuste následující cvičení.
  • Položte se na záda a pokrčte kolena. Položte si ruku na břicho a zkuste ji při nádechu zvednout. Při výdechu by naopak měla klesnout.
  • Zkuste si pohrát se zadrženým dechem – přelévat ho z hrudníku do břicha a naopak.
  • Posaďte se, jednu ruku si položte na břicho a jednu na hrudník. Ruka na břiše by se měla pravidelně zvedat a klesat, druhá ruka by měla být spíše v klidu. Nadechujte se nosem, vydechujte ústy či nosem.
  • Opakujte toto cvičení několikrát denně – po probuzení, před usnutím a při každé situaci.

Akupresura proti stresu

Na spodní části našich chodidel se nacházejí body, které odpovídají jednotlivým orgánům a procesům v těle. Správný tlak na ně pomáhá mírnit stres. Masáž chodidel je prý dokonce účinnější než masáž hlavy nebo šíje.

Stačí jen najít ten správný bod, který je v horní části chodidla mezi palcem a druhým prstem. Když na něj zatlačíte, měli byste cítit úlevu. Tlačte na tento bod alespoň tři minuty pokaždé, když na vás dolehne přílišná únava.

Rychlé protistresové kolečko – špičky palců a ukazováků tlačte proti sobě. Vznikne jakési „zklidňující kolečko“, které držte zhruba tři minuty. Při tom zhluboka a pravidelně dýchejte.

Blahodárné uvolnění

Pokud máte málo pohybu, chtělo by to čas od času odbornou masáž. Svěříte-li se do rukou fyzioterapeutky, doporučí vám nejčastěji užívanou masáž pro uvolnění napětí svalstva zad, šíje a obličeje.

S prvním dotykem na kůži můžete začít relaxovat. Masérka uvolní a protáhne svaly. Nebojte se ozvat, pokud ucítíte nepohodlí a bolest, v oblasti páteře se často objevují blokády, které se dají speciálními hmaty napravit.

Pro masírování šíje a obličeje se překulíte na záda. Při masáži citlivějších partií oceníte kosmetiku obsahující syrovátku a tuk z kozího mléka. První z nich se může pochlubit exfoliačními účinky, takže se popere s odumřelými kožními buňkami, aktivuje obnovu pokožky a hydratuje ji. Nedráždí citlivou pokožku a hodí se i pro alergiky. Na závěr vás masérka pořádně vytahá za prsty – až vám loupne v palcích...

A víte, proč odborníci doporučují k domácí masáži partnera nebo partnerku? Protože partnerská masáž ve více než ve třetině případů končí sexem a ten odbourává stres jako nic jiného na světě.

Pohlaďte se

Několik dotyků na obličeji zažene bolest, přivolává energii a posílí psychiku, takže se lépe vyrovnáte se stresem i únavou.

Pohodlně se usaďte a pomalu zhluboka dýchejte.

  • Prostředníček a ukazováček položte na spánky dva centimetry od vnějšího koutku oka. Jemným tlakem kreslete malé kroužky. Masáž mírní bolest hlavy, pomáhá při usínání.
  • Malíčky tiskněte bod na kořeni nosu u vnitřních koutků očí, počítejte do deseti a uvolněte. Opakujte, dokud neucítíte úlevu.
  • Ukazováčky stiskněte body po stranách nosního chřípí. Masírujte minutu malými kroužky – zaženete tak únavu.
Pohybová aktivita nám sice pomůže zbavit se nahromaděných stresů. Ale nejlepším způsobem relaxace je, když se dokážeme zcela přeladit do klidu. Ať už prostřednictvím jógy, tai-či, meditace nebo autogenního tréninku, které ve zkrácené verzi můžeme používat ke zklidnění kdykoliv během dne.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.