Kód pojišťovny

Nebezpečí dětských úrazů

Ilustrační obrázek
Určitě každý rodič zažil při hlídání svého dítěte situaci, kdy se mohlo přihodit něco ošklivého. Takovéto příhody nás dovedou vždy pořádně vystrašit. Malé děti dokážou být velmi všetečné a rodiče pak musí mít oči všude a předvídat vznik nebezpečných situací. Nejdůležitější je vyvarovat se alespoň těch základních chyb, které by mohly ohrozit naše dítě.

První týdny a měsíce

Miminko je po narození odkázáno na naši péči a je zcela bezbranné a zranitelné. Postýlka je základním vybavením pro novorozence a zpočátku tam miminko tráví velkou část dne. Měli bychom proto zkontrolovat bytelnost postýlky, postranice ( hlavička novorozence se nesmí protáhnout mezi svislými tyčkami). Nikdy nedávejte do postýlek novorozence plyšové ani jiné hračky a polštáře. Novorozenec se ještě neumí bránit a při pádu hračky by mohlo dojít k udušení dítěte.

Třetí až čtvrtý měsíc

V tomto období potřebuje už miminko nové podněty a postýlka začíná být nedostačující. Nejlepší je dítě položit občas dítě na teplou deku a nechat ho na zemi, aby mohlo pozorovat, co se kolem něj děje. Rodiče také mohou zakoupit ohrádku na hraní. Dítě je v ní v bezpečí a pod kontrolou.

Šestý měsíc

V prvním půlroce udělá děťátko největší pokrok a dokáže být již nesmírně šikovné. Měli bychom odstranit všechny předměty, na které může dosáhnout a shodit je. Zvláště nebezpečné jsou nádoby s horkým nápojem, žehlička. Odstraňte rovněž z pokoje jedovaté rostliny a na všechny zásuvky nasaďte bezpečnostní kryt.

Pozor na ochutnávání čistících prostředků

Pro batolata a kojence představují různé čistící prostředky zvláště velké lákadlo.Veškeré chemikálie a léky bychom proto měli uklidit do bezpečných míst, tak aby k nim dítě nemohlo (nejlépe někde hodně vysoko a zamknout na klíč). Malé děti mají tendenci vše nejprve ochutnávat a mohlo by dojít požití těchto nebezpečných látek. Větší děti zase mohou lákat barevné obaly a může je ovládnout zvědavost, co že se v té krásné lahvi skrývá. Požití chemikálií může způsobit velmi těžké zdravotní komplikace s trvalými následky. Měli bychom být proto velice ostražití.

Už stojím nebo chodím

Období, kdy se dítě snaží postavit, patří k těm nejrizikovějším, protože všude kolem sebe hledá pevnou oporu. V každém případě odkliďte ubrus ze stolu. Děti se za něj rády chytají a mají radost, když ostatní členové rodiny sedící na druhé straně stolu se snaží ubrus udržet. Všechny vaše oblíbené keramické předměty, na které může dítě dosáhnout zabalte a odneste do sklepa ( nebojte se opět je vytáhnete). Rizikové jsou také stojací lampy, skleněné vitríny, nízko pověšený obrázek nad pohovkou apod.

Zakupte předměty chránicí bezpečnost vašich dětí

V mnoha prodejnách je možno zakoupit různé bezpečnostní zábrany a kryty, které brání vstupu na nebezpečnou plochu. K dostání jsou také zábrany k otvírání zásuvek, kryty na ostré hrany apod.

Pozor na otevřená okna a balkóny

Pod okno nikdy neumisťujte postýlku nebo kanape. Dítě by mělo volný přístup k oknu a mohlo by vypadnout. Malé děti bývají šikovnější, než si myslíme a dokážou si pod okno přistrčit i židličku. Nenechávejme je proto v místnosti nikdy samotné. Rovněž venkovní bazén představuje riziko. Děti mohou utonout i v mělké vodě a šok z ledové vody je pro ně příliš velký.

Zkontrolujte kočárek

Před tím, než vyrazíte s kočárkem ven, zkontrolujte zda jsou všechna kola v pořádku, zda fungují brzdy a korba těsně sedí s nosnou konstrukcí. Zvláště v zimním období, kdy je velké množství sněhu, je třeba o kočárek pečovat. Miminko zajistěte bezpečnostními pásy popř. kšírami, tak aby nemohlo vypadnout.

Kde hrozí velké množství úrazů

Mezi nejrizikovější prostředí patří :
  • silniční doprava ( nutnost autosedačky)
  • sport
  • dětská hřiště
  • kuchyň ( ostré předměty a nože musí být dány vysoko, aby na ně dítě nedosáhlo)

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.