Kód pojišťovny

Kojení

Ilustrační obrázek
Je všeobecně známo, že mateřské mléko je to nejlepší, co může maminka svému dítěti dát. Bylo prokázáno, že imunitní systém kojených dětí je mnohem odolnější, než u dětí nekojených. Pokud mají maminky málo mléka, nebo jsou nemocné, řeší v takových případech dilema, zda nemají raději začít s umělou výživou.

Hormonální změny

Jakmile přijde maminka z porodnice domů, začíná denní kolotoč přebalování a kojení. Maminky mají mnohdy pocit, že kromě těchto úkonů nedělají nic jiného. Nejnáročnější bývají první týdny, kdy se tělo teprve zotavuje po porodu a nároky miminka nedovolí odpočívat. Hladina hormonů je rozbouřena a maminky mohou být přecitlivělé, unavené a může se objevit i náhlá změna nálady. I malý problém se najednou může jevit jako nepřekonatelný a úzkostnější maminka může mít problémy s kojením. Je proto důležité, aby zpočátku maminka nedělala všechno sama a mohla se spolehnout na pomoc svého okolí.

Kojení a nemoc

V dřívějších dobách se razila teorie, že mateřské mléko nemocné ženy je infikované, a proto by matka v období nemoci neměla kojit. V současné době je známo, že při běžných virózách, zánětech močových nebo dýchacích cest, angínách nebo chřipce není nutné se kojení zříkat. Již existuje řada prostředků, které je možno podávat i kojícím maminkám. Ve vážnějších případech se podávají i antibiotika určené pro kojící maminky. Nemusíte tedy hned propadat panice a snažte se co nejrychleji uzdravit. Po porodu je organismus ženy vyčerpaný a ztráta energie je přirozená.

Samoléčba není vždy to pravé

Svůj zdravotní stav i pocity konzultujte raději se svým lékařem. Někdy i běžná kloktadla a prášky na virózu nejsou nejvhodnějším léčebným prostředkem, který lze skombinovat s kojením. Vždy si proto pečlivě pročtěte návod a kontraindikace daného léku.

Pozor na opary

Při onemocnění, které provází opar, je vhodnější nosit roušku do té doby, než opar zaschne. Novopečené maminky by se měly vyvarovat míst, kde je větší shluk lidí a dbát o svůj imunitní systém, který je náchylnější ke vzniku virových onemocnění.

Může se dítě nakazit virózou od matky?

S mateřským mlékem se dítěti dostává protilátek, které jej před onemocněním ochraňují. V případě, že se dítě od matky nakazí, je průběh onemocnění daleko mírnější.

Léky a kojení

Obecně lze říci, že léky v mateřském mléce dosahují menších koncentrací než v séru matky. Jeden z důležitých faktorů, který ovlivňuje množství léků v mateřském mléce, je frekvence kojení, množství vypitého mléka a také látková výměna v těle dítěte. Bylo prokázáno, že pokud těhotná žena používá nějaké léky, dostanou se placentou k plodu ve větší míře než při kojení. Riziko léku pro plod je nesrovnatelně vyšší než pro kojené dítě. Je však důležité dodržovat pravidlo, že kojící maminky by měly užívat pouze nezbytně nutné léky, vždy je potřeba sledovat reakce miminka a je vhodnější léky aplikovat těsně po kojení.

Nejčastější nemoci kojících maminek

  • Rýma a nachlazení jsou nejčastější potíže, které mohou maminky potkat. V takovém případě se terapie antibiotiky nedoporučuje, ale tlumíme pouze příznaky choroby.
  • Angína je onemocnění, které dokáže někdy pořádně pozlobit. Léčbu raději zvolíme podle doporučení lékaře.
  • Chřipkové onemocnění můžeme vyléčit paralenem či aspirinem.

Maminky dbejte o své zdraví

Novopečené maminky by měly dbát nejen o zdraví svého miminka, ale měly by také myslet na sebe. Je nezbytné věnovat velkou pozornost prevenci. Nechoďte hned s malým miminkem do supermarketu a návštěvy přijímejte pouze tehdy, cítíte li se odpočatá a v pohodě.Dělejte věci, které jsou vám příjemné, a zbytečnostem se raději vyhněte. Není nic důležitějšího než zdraví vaše a vašeho miminka. Dopřejte si zdravou a vyváženou stravu, pokud možno odpočívejte.

Síla bylinek

Období po porodu je velmi vhodné k poznání léčivých účinků celé řady bylin. Vyzkoušejte např. čaj z jahodového a malinového listí, lipový čaj nebo heřmánek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.