Kód pojišťovny

Znáte dobře muže?

Ilustrační obrázek
Lze mužům vůbec porozumět? Víme, že na určité situace reaguje silnější pohlaví naprosto odlišně, ale pokud nás překvapí vlastní partner, nestačíme se divit...

Proč jsme tak rozdílní

Pohlavní žlázy a částečně i žlázy nadledvinek během celého života ženy a muže produkují obě skupiny pohlavních hormonů. Mužských i ženských, jen v jiných množstvích. Kromě toho, že způsobují rozdíly mezi pohlavími, mají hormony vliv i na rozdíly v chování. Ženské pohlavní hormony estrogeny uklidňují, kdežto mužské hormony testosterony povzbuzují. Proto biologové větší sklony k boji a násilí u samců všech živočišných druhů připisují testosteronu.

Muž – bojovník

Tělesná síla, která byla nejčastěji vyzdvihována jako mužská přednost, dnes nemá takovou váhu. Ve světě, kde se stále více fyzicky náročných činností ujímají stroje, již není tělesná zdatnost potřebná. Práce, která je zbavena námahy a neumožňuj uvolnit energii, je ovšem pro muže naprosto nepřirozená – unavuje ho a vyprazdňuje. Žena se s takovými podmínkami vyrovnává daleko lépe.

Bojovnost je na rozdíl od jiných způsobů chování jen těžko měřitelná a nemůže být připisována jen vrozeným vlastnostem. Proto někteří odborníci odmítají všechny ostatní rozdíly mezi pohlavími a uznávají jen ty „prapůvodní“ – menstruaci, těhotenství, u mužů ejakulaci. Chybná výchova mužům často nedovoluje, aby ukázali své city a všechno napětí drží v sobě. Toto potlačování způsobuje opakovaná onemocnění, jako jsou vředy žaludku a dvanáctníku, srdeční a psychosomatické choroby.

Pomoc, necítím se dobře

Je známo, že se muži bojí myší, psů, injekcí a nemoci více než ženy. Ve chvílích, kdy jsou nachlazení, ulehnou do postele s pocitem, že jsou na smrt nemocní, a když trpí, jen těžko zachovají důstojnost.

V devatenáctém století omdlévaly výlučně ženy a pod obraz se zásadně opíjeli muži. Současná životní úroveň zřejmě více vyhovuje ženám, ačkoliv v minulosti byli šťastnější muži. Nyní jsou ženy spokojenější a vyrovnanější. Muži začínají tápat a čím dál hůře hledají své místo ve společnosti. Není se tedy čemu divit, že přebrali od žen úzkostné stavy.

K rozhovoru do auta

Pokud chce žena něčeho dosáhnout, musí muže jednoduše „umluvit“. Ženy sice nemají větší slovní zásobu, dokážou ji však lépe zužitkovat, mluví rychleji a používají složitějších souvětí. Vědci soudí, že je tento jev způsoben faktem, že ženy používají současně obě mozkové hemisféry – „logickou“ levou a „citovou“ pravou. U mužů obě polokoule pracují nezávisle na sobě, což vede k typicky mužské neschopnosti mluvit o citech. Žena řeší problémy tím, že o nich mluví – muž potřebuje jednat. Když si tedy chcete popovídat, ideálním místem je prostor vašeho auta. Muž se věnuje řízení a vy se vypovídáte...

Po sexu nečekejte romantiku

V okamžiku orgasmu totiž u mužů nastane hotové exploze přenašečů nervových vzruchů, která zasáhne prakticky celý mozek. Jako by jim v hlavě explodoval ohňostroj, vědomí se jim zastře. Ženy, na rozdíl od nich, vnímají rozkoš celým tělem. Otázka by tedy měla znít, proč se muži cítí po milování vyčerpanější než ženy. Odpověď je prostá: protože se neumějí tak rychle vzpamatovat.

Copak jsi hluchý!

On vás ale opravdu neslyší, tím spíš, jestli na něj mluvíte během mytí nádobí nebo z vedlejšího pokoje. Je pro něj totiž obtížné rozeznat jednotlivé zvuky na pozadí dalších šumů. Muž prostě slyší hůř – to je důvod, proč většina žen vede se svým mužem spory o hlasitosti televize nebo autorádia. Spousta tichých, ale otravných zvuků, které ženu přivádějí k šílenství (kapající kohoutek) je pod prahem mužova vnímání. Totéž platí i o jemných odstínech a melodii hlasu.

Nešálí mne zrak?

Ženy mají lepší noční vidění, lépe rozlišují v pološeru, zatímco muži za plného světla. V kanceláři osvětlené zářivkami se ženy cítí dříve unavené, zatímco tlumené světlo více vyčerpává muže. Předpokládá se (i když to zatím nebylo dokázáno), že v noci ženy řídí bezpečněji než muži. Žena jemněji vnímá detaily a barevné odstíny, protože má v oku více tyčinek, muž zase přesněji odhadne rychlost a polohu předmětu.

Máš v hlavě jen „TO“

Muž, který má erekci, pociťuje naléhavou potřebu ji uvolnit. Jenže muži mají erekci často, z různých příčin i zdánlivě bezdůvodně. Rádi by se zbavili napětí, chytře a bez velkých ceremonií. I když jsou ve stálé pohotovosti, vždy projevují nevoli při zbytečných prodlužovacích předehrách.

Při masáži přitlačte

Citlivost mužů na kožní dráždění je výrazně menší než u žen, a nemůže za to jen silnější pokožka, ale i počet smyslových receptorů. Bylo dokázáno, že i nejméně citlivá žena je senzitivnější než ten nejcitlivější muž. Ženy milují masáže a hlazení mnohem více než muži, jsou také lechtivější.

Muži hubnou rychleji

Bohužel! Muži jsou schopni snížit váhu pouhým zvýšením fyzické aktivity, aniž by změnili stravovací režim, ženy musí zároveň snížit přísun kalorií. Příčina spočívá v odlišném metabolismu. Muž prostě vydává více energie než žena, i když oba vykonávají stejnou činnost, dokonce i když spí!

Čeho se jednomu pohlaví nedostává, vynahradí druhé v plné míře, proto také k sobě odjakživa patří. Jen je někdy potíž uvědomit si to, než vylítneme na partnera kvůli nepořádku ve skříni nebo si vyslechneme přednášku, jak nám „to zase trvá“. Ale to už k životu patří...

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.