Kód pojišťovny

Mužská pýcha...

Ilustrační obrázek
Ačkoliv si většina žen myslí, že na „jeho“ velikosti nezáleží, většina mužů si myslí, že ano. Muži mívají s velikostí svého penisu problém. Prý zpravidla touží po větším, protože jsou přesvědčeni, že to ženy vyžadují kvůli kvalitnímu sexu.

Jak je to s velikostí?

Průměrná velikost penisu v klidovém stavu se pohybuje okolo 7 cm na délku a 2,6 cm na šířku. Po ztopoření se prodlouží na zhruba 12-15 cm a rozšíří asi na 3-4 cm v průměru, přičemž zatím nejdelší penis v erekci měřil 35 cm. K jejímu dosažení je potřeba přivést do topořivých tělísek 100-140 ml krve. To se u mladého muže přihodí během pěti sekund. Penisy se však od sebe liší nejen délkou a tloušťkou, ale také úhlem při ztopoření.

Příliš dlouhé penisy (přes 30 cm) padnou za oběť přirozenému výběru. Mají totiž problém s erekcí. Nejkratší penis měřil 10 mm. Hubený je každý pátý penis – nedosahuje totiž průměrné normy EU: 3,31 cm.

Velikost nerovná se kvalita

Známý americký časopis Psychology Today uveřejnil anketu, v níž 62 tisíc mužů odpovídalo na otázku, zda si myslí, že mají malý penis. Výsledek? 66% bylo spokojeno úplně, 28% o tom neuvažovalo nebo bylo s drobnými výhradami spokojeno a jen 6% mužů nebylo spokojeno vůbec.

Odkud tedy plyne vžité přesvědčení mužů, že na velikosti záleží? K nespokojenosti s velikostí penisu dochází především u těch, kteří v pubertě dospívali později, a tudíž se pro svou nedostatečnou mužnost stali terčem posměchu vyspělejších spolužáků. Přestože i oni nakonec dospěli a jejich penis dorostl běžné velikosti, pocit nejistoty v nich možná přetrval i nadále...

Starověká indická moudrost však praví:“Tvar a tvrdost, jimiž příroda obdařila muže, jsou toliko vnější znaky. Co se jeví vnitřně, je dovednost, s níž dokáže, aby žena jeho souložením došla slasti a rozkoše. Dlouhý a tlustý pyj je pro ženu často nepříjemnější než krátký a tenký, ale pevný a tvrdý. A zase pevný a tvrdý pyj, který je vražen hrubě, je nepříjemnější než naměklý, jenž se pohybuje jemně a láskyplně.“

Ve vagíně se největší počet nervových zakončení nachází asi 4 cm od poševního vchodu a citlivý G bod, který je z hlediska orgasmu pro mnohé ženy klíčový, bývá na přední straně vagíny zhruba 5 cm hluboko. Pro sexuální uspokojení ženy tedy není velikost údu muže rozhodující.

Když nepostojí...

Nejčastějším problémem silnějšího pohlaví jsou bezesporu poruchy ztopoření. Pokud se objeví u mužů nad 40 let, často bývá na vině chátrající tělesná schránka, nebo dokonce některé onemocnění (cukrovka, vysoký tlak...).

Kromě léčby příslušné choroby si zde sexuologové většinou vystačí s některým z moderních léků. U mladých mužů je na vině obvykle jejich psychika. Zde by měla hrát hlavní roli psychoterapie a samozřejmě nácvik, jak ženu uspokojit, i když někdy erekce selže. Erekci způsobuje oxid dusnatý (NO). Na začátku erekce vyloučí nervová zakončení v penisu NO, čímž ochabne svalstvo ve stěnách tepen, které přivádějí krev do penisu, a topořivá tělíska se naplní krví.

Svou schopnost erekce můžete cíleně trénovat: Rozkročte se na šíři ramen, nohy lehce pokrčte. Stáhněte půlky k sobě, jako byste mezi nimi drželi desetikorunu. Zvedněte penis směrem k břichu – trénovaní jedinci dokáží takhle hýbat s ručníkem... Dopřejte si pravidelný spánek! Vědci při výzkumu spánku v laboratořích zjistili, že muži, kteří se pořádně nevyspí, mají kratší a slabší erekci.

Příliš rychlý

Předčasná ejakulace trápí nejčastěji muže mezi 18 a 22 lety. Často je to záležitost genetická – od počátku světa totiž přežívali jen ti samci, kteří dokázali svou genetickou informaci předat co nejrychleji. Kdo se se sexem moc „babral“, měl smůlu... Genetickou teorii podporuje také fakt, že se předčasná ejakulace často vyskytuje u více lidí v jedné rodině. Důležitou součástí léčby jsou léky, ale i různá cvičení a techniky (např. oddálení orgasmu silným stiskem penisu ve správném okamžiku nebo posilování svalů pánevního dna). Po léčbě dojde ke zlepšení u 80-90 % pacientů.

Snížená chuť na sex

Postihne-li staršího muže, je na vině nejspíš nedostatečná tvorba pohlavních hormonů. Tady je pomoc snadná , pokud to dovolí zdravotní stav, stačí hladinu hormonů zvýšit léky. U mladších mužů bývají potíže způsobeny stresem, problémy ve vztahu, neléčenými depresemi. Za sexuálním nechutenstvím může vězet štítná žláza. Na první pohled to vypadá, že za zmenšující se potenci, slabý sexuální pud, depresivní náladu může nedostatek testosteronu, ale příčinou může být nedostatečná funkce štítné žlázy.

Příliš málo testosteronu způsobuje odumírání topořivých těles a jejich přeměnu ve vazivový obal. Kromě léků vám pomůže sexuální doping. Sexuálně aktivní muži totiž produkují třikrát více testosteronu než muži bez sexu. Varlata vylučují testosteron v patnáctiminutovém intervalu. Někdy méně, někdy více.

Jak jej nazvat?

Zatímco v našich zeměpisných šířkách používáme pro ono inkriminované místo na mužském těle pojmenování typu: pták, péro, pinďour, prut, klacek, chobot a podobně, na východ od nás se objevují názvy mnohem poetičtější. V Indii a Tibetu se mu říká kouzelná hůlka, šíp lásky, žezlo jeho jmění, býk, klenot, milostná zbraň, mnich, nefritová flétna, sklaní převis, velvyslanec, věrný služebník...

V Číně se penisu neřekne jinak než adept, banán, bílý tygr, bojovník, generál, had, jangový vrcholek, jednorožec nebo karmínový pták... Staří Římané ho nazývali jmény jako prut, tyč, oštěp, kopí, hraniční kámen...

Dva druhy penisu?

Existují dva druhy penisu? Z malého penisu se při vzrušení vyklube velký „pták“, naproti tomu velký penis se při erekci už příliš nezvětší. Autor staroindické Kámásútry před 1500 lety rozdělil muže podle velikosti penisu do tří skupin. Muž – zajíc má jemné vlasy, velké oči, kulatou hlavu, rovné drobné zuby a štíhlou postavu. V poměru k ostatnímu tělu má útlejší ruce, kolena, nohy, podbřišek, krk a stehna. „Je náruživosti prostřední, pyj má dlouhý šest prstů a jeho sémě voní nasládle. Povahou je šlechetný, ctnostný, zdvořilý a štědrý.“

Muž – býk má podlouhlé oči, pevný pohled, silné paže a široký hrudník. „Pyj má dlouhý devět prstů, sémě mu páchne nakysle, má tělo silné a pevné, povahou je krutý, drsný a chlípný, ale štědrý.“

Muž – hřebec má nepoddajné vlasy, těkavé a velké oči, podlouhlý obličej, svalnatý trup, dlouhé ruce a prsty. Mluví hlubokým hlasem a při souloži rád škrábe a kouše. „Je násilný, vilný, líný, ospalý, neřestný, žravý a povahově nevyrovnaný. Pyj má dlouhý dvanáct prstů. Sémě má hojné a páchne mu po louhu...“ Jak jste na tom?

Mýty o penisu

  • Mezi velikostí penisu a délkou chodidla je prý vztah přímé úměry.
  • Říká se, že muž s dlouhým nosem má zákonitě i velký penis.
  • Muž s velkým penisem lépe uspokojí ženu než muž s malým.
  • Černoši bývají lépe vybaveni než běloši.
Podle statistik a vědeckých výzkumů se ani jeden z těchto mýtů nezakládá na pravdě!

Víte, že...

Kouření zkracuje penis. Penis se zmenší až o jeden centimetr. Působením nikotinu se v penisu ukládají vápenité usazeniny a jeho tkáň se pak nemůže při erekci tolik zvětšit. Penis se dá prodloužit masírováním. Metoda Súdánských Arabů: každý den půl hodiny masírovat penis dlouhými pohyby jako při dojení... Viditelný výsledek se ale dostaví nejdříve po roce... Sluneční záření zvyšuje hladinu testosteronu až o dvacet procent a podporuje erekci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.