Kód pojišťovny

Nejčastější těhotenské potíže

Ilustrační obrázek
Těhotenství je jedním z nejkrásnějších a nejplnějších období v životě ženy. Skutečnost, že přivedou na svět další lidskou bytost, přináší krásný pocit uspokojení a očekávání. Současně je to však doba obrovského psychického a fyzického tlaku. Postupně s přibývajícími týdny těhotenství se mohou také měnit i nálady těhotné ženy a je to zcela přirozené. V počátku těhotenství se rozpoutává v organismu ženy úplná bouře hormonů.

Ranní nevolnost

Mezi nejčastější potíže v raném stadiu těhotenství patří ranní nevolnost. Budoucí maminky by měly jíst střídmě po malých porcích, ale častěji a měly by se vyhýbat velkým jednorázovým porcím pozdě večer. V každém případě je nutné dodržovat zásady racionální výživy a dbát na dostatek odpočinku. Na ranní nevolnost je možné zkusit bylinné nálevy, které podporují dobré trávení, jako např. nálev z heřmánku nebo květů pomerančovníku.Vyhýbejte se jídlům a pachům, které vám nevolnost vyvolávají.

Pálení žáhy

V případě, že těhotná žena trpí pálením žáhy, může vyzkoušet např. čajový nálev z máty. Také může vyzkoušet vtírat dvě kapky citrónového oleje na místa solar plexus ( nutno zředit s lžící panenského oleje). V každém případě je nutné zcela vyloučit těžká a tučná jídla a omezit kořeněné pokrmy.

Bolavá prsa

V průběhu těhotenství se prsa zvětšují, a proto je třeba jim věnovat zvýšenou pozornost a zvláštní péči. Prsy je vhodné masírovat jemnými masážními oleji (velmi doporučovaná je růže a pomeranč) a v případě, že jsou prsa nateklá, použijte studený obklad z růžové vody a přikládejte ho na prsa v době odpočinku. Na bolavá a rozpraskaná prsa můžete použít mandlový olej ( je vhodný i v období kojení).

Poruchy spánku

S rostoucím miminkem se postupně zakulacuje i bříško maminky a v posledních měsících před porodem , bývá často těžké se pořádně vyspat. Při spaní můžeme použít polohovací polštář, který nám umožní pohodlnější polohu v leže na boku. Z aromaterapie můžeme použít pro uvolnění koupel s nerolem, růží, nebo ylang - ylang. Spánku může také napomoci pár kapek růže nebo levandule na okraj polštáře.

Zácpa

V těhotenství uvolňuje hormon progesteron střevní svalovinu a peristaltika střev se zpomaluje a tím se zvyšuje možnost zácpy. V jídelníčku budoucí maminky nesmí chybět dostatek tekutin a čerstvá strava bohatá na vlákninu. V žádném případě nepoužívejte projímadla. Zkuste pravidelně cvičit a v případě, že vám to váš zdravotní stav nedovoluje, masírujte si břicho a kříže pomerančovým olejem ( použijte 4 kapky silice nakapané do lžíce základního oleje).

Oteklé kotníky

Otoky nohou lze zmírnit střídavými teplými a studenými koupelemi nohou (voda nesmí být příliš horká ani ledová), je nutné polohovat dolní končetiny na polštářích. Noste pohodlnou obuv, která vás netlačí.

Hemeroidy

Tlak hlavičky plodu také způsobuje natékání žil kolem řitního otvoru. Při vyprazdňování mohou nastat problémy. Mírné hemeroidy mohou zmizet po narození miminka. Svědění může zmírnit ledový obklad, který aplikujeme na bolavé místo a požádáme svého lékaře o mast. Zkuste se vyhnout dlouhodobému stání.

Křečové žíly

Během těhotenství je krevní oběh v nohou často snížený. Křečové žíly se objevují spíše v pozdějších stádiích těhotenství a při nadváze a rodinné dispozici se obtíže zhoršují. Často odpočívejte s podloženýma nohama a noste kompresní punčochy a procvičujte chodidla. Pokud žíly hodně vystupují, nohy nemasírujte.

Problémy s pokožkou

Provádějte jemnou pravidelnou masáž břicha, stehen a prsou, aby se kůže mohla vrátit zpět do původního tvaru bez pajizévek. Od pátého měsíce těhotenství provádějte masáž i několikrát denně. Z aromaterapie můžete použít např.levanduli, pšeničné klíčky nebo pupalku dvouletou ( směs smíchejte s jojobový olejem a použijte maximálně pět kapek).

Kandidóza

Hormonální změny zvyšují riziko kvasinkového onemocnění. Navštivte lékaře, který vám předepíše vhodný lék a nepoužívejte mýdlo a noste bavlněné prádlo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.