Kód pojišťovny

Miminko a domácí mazlíčci

Ilustrační obrázek
Při očekávání miminka se celá rodina snaží připravit pro nového človíčka co nejhezčí prostředí. Maminky kupují dětskou výbavičku a tatínci připravují dětský pokojíček. Pokud má rodina, která očekává miminko domácí zvířata, měla by být maximálně dodržována veškerá hygienická opatření. I když si to neuvědomujeme, taková domácí kočička může způsobit velké trápení.

Skrytá nebezpečí

Kočičí nebo psí výkaly a sýrové nebo nedostatečně tepelně upravované maso mohou obsahovat různé parazity, např. původce toxoplazmózy a může dojít k vážnému poškození plodu. Těhotná maminka by proto neměla jíst nedovařené maso a po práci se syrovým masem by si měla vždy umýt ruce. Pokud je nutno uklidit kočičí záchodek, učiňte tak vždy s použitím gumových rukavic. Rukavice používejte také při práci na zahradě. Ovoce i zeleninu důkladně omývejte, aby se odstranila veškerá hlína.

Riziková pracoviště

Lidé se nejčastěji mohou toxoplazmózou nakazit právě od koček, protože paraziti se v jejich organizmu rádi usazují. Mezi ohroženou skupinu lidí, kteří se toxoplazmózou mohou nakazit, patří např. ošetřovatelé v zoologické zahradě a lidé pracující v řeznictví. Paraziti, kteří způsobují toxoplazmózu, mohou při pokojové teplotě přežít pouze 3 dny, a proto se co nejrychleji snaží ukrýt v buňkách svých přechodných hostitelů ( slepic, kachen, holubů, lišek...).

Jak se toxoplazmóza přenáší kočkami?

Kočky, které pobíhají bezprizorně, znečišťují půdu, pískoviště atd. a zanášejí do těchto míst cysty. Jedná se o podobu parazita, který je odolný vůči všem vnějším vlivům. Kočky se rády válí po zemi a odtud se mohou cysty dostat do srsti dalších zvířat. K nákaze může také dojít, když kočka sežere infikované syrové maso. Pak stačí, abychom se s kočičkou pomazlili, a problém je hned na světě. Je proto nutné si bezprostředně po hlazení domácího zvířátka umýt ruce ihned.

Jak se toxoplazmóza projevuje?

Na celém těle se mohou objevit drobné mnohačetné skvrnky a zatvrdliny. Nákaza se také přenáší placentou i na tvořící se plod. U postižené se může objevit zvýšená teplota a zduření lymfatických žláz. Gravidní žena může překonat toxoplazmózu ve skryté formě a nemusí dojít k poškození plodu. V takovém případě lze mluvit o štěstí.

Důležitá imunita

V případě, že nedošlo k propuknutí nemoci, byl "varován" imunitní systém a vyrobil si proti toxoplazmóze protilátky. Tyto protilátky uchránily také před onemocněním i plod. U maminek, které přečkaly akutní formu toxoplazmózy, je nižší riziko výskytu onemocnění s každým následujícím těhotenstvím. Pokud obranyschopnost organizmu byla oslabena, může se však onemocnění toxoplazmózou znovu projevit. Je proto důležité, aby se budoucí maminka vyhýbala nadměrnému psychickému i fyzickému zatížení, nevystavovala se nějakému infekčnímu riziku.

Pokud dojde k nakažení plodu toxoplazmózou

Plod, který se teprve vyvíjí, je velice křehký. Nitroděložní infekce může způsobit narušení plodu ( poškození mozku, vodnatelnost, špatný vývoj končetin..).Jestliže k onemocnění toxoplazmózou dojde v polovině těhotenství, to znamená v době, kdy hlavní orgány jsou již vytvořené, na svět přichází dítě postižené chronickou formou toxoplazmózy. Miminko, které přišlo do styku s toxoplazmózou, může být psychomotoricky poznamenáno. Pokud k nákaze došlo těsně před porodem, může být dítě postižené toxoplazmózou v akutním stadiu. Toto stadium se projevuje zimnicí, žloutenkou, zvětšenými játry a slezinou. Takto postižené miminko má větší předpoklad pro úspěšnou léčbu.

Rizika, při kterých je nutné být opatrná

Budoucí maminky by měly být obzvláště opatrné v těchto případech:
  • jestliže dojde k náhlému zvýšení teploty a zvětšení lymfatických uzlin
  • jestliže se objeví podezřelá vyrážka po celém těle
  • jestliže se v průběhu minulých těhotenství vyskytly komplikace
  • jestliže se matce narodilo dítě s vývojovými vadami

Nutná opatření pro domácí kočičku

Jistě není nutné ihned zatratit všechny kočky, ale je nutné dodržovat základní pravidla, co se týče hygieny rukou. V žádném případě nesmíme hladit cizí kočky a neměli bychom to dovolit ani našemu dítěti. V případě, že vlastníme kočku doma, měli bychom navštěvovat pravidelně veterináře a nesmíme ji dovolit, aby se volně toulala. Její kočičí záchod udržujte v absolutní čistotě a nekrmte ji syrovým masem a nedávejte jí nepřevařené kravské mléko.

Diagnostikování nemoci

Pro určení správné diagnózy je nutné provést řadu laboratorních vyšetření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.