Kód pojišťovny

Artróza

Ilustrační obrázek
Artróza je plíživé onemocnění kloubů, kdy postupně začíná bolet jeden nebo více kloubů současně. Artróza postihuje nejčastěji kolenní a kyčelní klouby a to zejména proto, že jsou nejvíce namáhány. Jestliže ještě současně máme problémy s hmotností, budou se problémy s kluby o to více zhoršovat, protože klouby jsou vystaveny ještě většímu tlaku a postupně se vlivem zátěže mění jejich tlak i plocha. Artrotickými problémy trpí převážně lidé od čtyřiceti pěti let, ale výjimkou nejsou ani mladší pacienti.

Jak artróza vzniká?

Příčinou artrózy je poškození kloubní chrupavky, která se postupně ztenčuje a její pružnost klesá a normální funkce kloubu je ohrožena. Povrch chrupavky se stává hrubší, takže už nemůže snižovat tření při pohybu. Vzniká tak přetížení kloubu a nárazy se stávají hůře tlumené, což vede k častému výskytu mikrofraktur. Jelikož kloubní chrupavka neobsahuje nervy, její zánik je zpočátku bezbolestný. Později dochází k artrotickým změnám, které se postupně rozšiřují i na přilehlé tkáně.

Genetické dispozice

Lidé trpící různými vrozenými vadami kyčelního kloubu jsou artrózou postiženi častěji. Pokud není jejich onemocnění léčeno, je vznik artrózy téměř jistý.V rodině, kde se artróza vyskytuje, je velká pravděpodobnost, že nemoc zdědí i další generace.

Artróza a pohyb

Jestliže postižený kloub netrpí zánětem, doporučují lékaři pro zachování kloubní pohyblivosti a zlepšení svalové hmoty přiměřený pohyb. Vhodné jsou aktivity, které příliš nezatěžují klouby jako je plavání, jízda na kole, přiměřené kondiční cvičení.

Jaká je léčba artrózy?

Při léčbě artrózy se doporučují léky tlumící bolest a zánět. Léky působí pozvolna a zasahují do narušené látkové výměny chrupavky. Kromě toho jsou pacientům doporučovány rehabilitační procedury, jako elektroléčba a vodoléčba. Snahou léčení artrózy je zdravotní stav stabilizovat na takové úrovni, aby nedošlo ke zhoršení. Pacient postižený artrózou by si měl udržovat přiměřenou hmotnost, aby nadbytečnými kilogramy kloub nebyl zatěžován nadměrnými kilogramy, protože by mohly nastat další zdravotní komplikace.

Výměna kyčelního kloubu ( endoprotéza)

V případě, že bolesti v kyčelním kloubu se stávají nesnesitelné, zbývá pouze jediné řešení a tou je operace, při níž je do těla implantován umělý kloub. Indikaci k operativnímu zákroku navrhuje lékař, který posoudí zdravotní stav a také fyzickou kondici pacienta. Pokud pacient trpí nadváhou, musí nejprve snížit svou hmotnost, protože obezita by značně zkomplikovala pooperační léčbu. Samotný zákrok se provádí buďto v celkové nebo lokální anestézii, kdy pacient necítí spodní polovinu těla. V průběhu zákroku se mění jamka a hlavice kyčelního kloubu. K výrobě endoprotézy se používají různé slitiny kovů, nejčastěji je to titan s povrchovou úpravou.

Jaká je životnost umělého kyčelního kloubu?

Je logické, že i endoprotéza se přirozeně opotřebovává a někdy se může stát, že se uvolní a zasahuje do okolní tkáně. Na vině může být použitý materiál, který organismus nepřijme, nevhodná konstrukce nebo jemné částice, které se vlivem pohybu v kloubu uvolňují. Pacienta pak čeká další operativní zákrok. Životnost endoprotézy je zhruba 15 let, ale je to individuální.

Existují možná rizika?

Jako každý operativní zákrok i endoprotéza má svá rizika. Po vložení umělého kloubu může dojít v hlubokém žilním systému dolních končetin k vytvoření krevní sraženiny, která může zapříčinit plicní embolii. Pacientům jsou preventivně podávány. Další pooperační komplikací je zanesení nebo vykloubení endoprotézy. V případě. že vše proběhlo bez následných komplikací, pacient opustí nemocniční zařízení po 14 dnech.

Jaká je pooperační léčba?

Již druhý den po operačním zákroku dostane pacient berle a pod vedením rehabilitační sestry začíná s postupnou rehabilitací. Celý rehabilitační plán má pevně stanovená pravidla a doporučení, která musí pacient dodržovat. Důležitá je také správně zvolená obuv a rovnoměrné zatěžování dolních končetin.

Žít bez bolesti

Někteří pacienti již druhý den po operaci cítí značnou úlevu a bolest, která je doprovázela několik let, je pryč. Pokud léčba probíhá bez komplikací a pacient respektuje veškerá doporučená opatření, může žít další část svého života bez větších bolestí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.