Kód pojišťovny

Tajemné zvuky z ložnice

Ilustrační obrázek
Patříte mezi ty, kteří by nejraději svého partnera přestěhovali uprostřed noci do jiného pokoje? Nepomáhá pomlaskávání ani změna polohy ze zad na bok? Pokud se navíc chrápání stupňuje, hrozí vašemu protějšku vážné zdravotní problémy a bylo by vhodné, aby navštívil odborníka.

Muži jsou na tom hůř

Podle statistik chrápe ve věku od 35 do 65 let 24 procent mužů a 8 procent žen. Ženy chrápou méně často než muži, protože jejich dýchací cesty jsou větší a méně pružné, takže jsou méně náchylné k uvolnění během spánku.

Muži více inklinují k uzavření dýchacích cest, spí častěji na zádech a s otevřenými ústy. Určitou roli má i mužský pohlavní hormon testosteron.

Proč chrápeme?

Mezi hlavní příčiny patří neprůchodnost horních cest dýchacích často spojená s obezitou. Během spánku se svaly jazyka, hrdla a klenby v dutině ústní uvolňují, tím se napřimují dýchací cesty a způsobují vibrace. Tak vzniká nechvalně známý zvuk chrápání.

Především při obezitě nemůže vzduch volně proudit do plic, protože uvolněná a zbytnělá tkáň dýchací cesty zneprůchodní. Vzduch potom nemůže proudit do plic a nedochází k okysličení krve. Po určité době vede tento stav k probouzecí reakci, kdy se člověk prudce nadechne a dojde k zachrápání.

Proč k lékaři

Chrápání může být signálem větších zdravotních potíží. Vyšetření by mělo začít u neurologa, plicního a krčního specialisty a může vést až do spánkové laboratoře, kde se již po celonočním vyšetření dozvíte příčinu chrápání.

Nejčastějším operačním řešením bývá zkrácení měkkého patra, což má, podle některých statistik, až osmdesáti pěti procentní úspěšnost. Zákrok laserem trvá asi 20 minut, používá se jen místní umrtvení, pacient může jít hned domů.

Zdravotní nebezpečí chrápání

Hlasité chrápání není nepříjemné jen pro okolí, ale trpí jím samotný postižený. Chrápání (ronchopatie) patří mezi poruchy spánku stejně jako nespavost či syndrom neklidných nohou. Je proto žádoucí zabývat se jím už od počátku.

Zdravotním problémem se chrápání stává, pokud se přidruží zástavy dechu – apnoe – a vzniká syndrom spánkové apnoe (SAS). Syndrom spánkové apnoe se člení do tří stupňů – od lehkého po těžký, a to podle počtu zástav dechu za hodinu. Třicet zástav dechu za hodinu již patří k těžkým poruchám.

Aby se člověk vyspal, musí procházet fázemi lehkého a hlubokého spánku. Ten, kdo trpí spánkovou apnoí , spí jen v mělkých spánkových fázích, protože zástavy dechu trvající někdy až několik desítek vteřin vedou k mikroprobuzení a po nádechu následuje krátké usnutí a stav se opakuje. Dlouhé přestávky v dýchání způsobují nedostatečné okysličení krve a doprovodným projevem je hlasité chrápání.

Chrápající častěji trpí vysokým krevním tlakem, mají vyšší sklon k chorobám srdce a cév, vysokému tlaku, infarktům a cévním mozkovým příhodám.

Jak přestat chrápat

Chrápání zhoršuje alkohol, nadváha, vrozené dispozice a u žen v přechodu i hormonální změny. Sledujte svoji tělesnou hmotnost. Přejídání a nedostatek pohybu způsobuje ochabování krčních svalů. Omezte konzumaci alkoholu. Alkohol působí na centrální nervový systém, zvyšuje uvolnění svalů, neprohlubuje spánek, jen ho navozuje.

Přestaňte kouřit. Cigarety dráždí nos a krk a zmenšují horní cesty dýchací. Dávejte pozor, jak spíte. Vyhněte se spaní na zádech. Pokud tak spát musíte, podepřete si hlavu. Choďte spát ve stejnou dobu. Utírejte prach. Prach a roztoči dráždí oblast nosu a způsobují alergie. Vyhněte se uklidňujícím lékům. Zpomalují činnost těla a uvolňují svaly jazyka a krku.

Ke kterému druhu chrápajících patříte?

Uvolněný sval jazyka: Jazyk během spánku zapadne. Vystrčte jej ven, chytněte ho zuby a zkuste chrápat. Pokud je zvuk slabší s jazykem v této pozici, patříte do této skupiny lidí. Vyhledejte pomůcky, které udrží čelist a jazyk v této pozici.

Nosní dírky: Ucpané nosní dírky způsobují dýchaní pusou. Když se vzduch dostane do krku, začnete chrápat. Pomůcka zvaná nosní dilátor vám může pomoci.

Chrápání ústy: Dochází k němu, když se vzduch dostává do krku a vytváří vibrace. Otevřete ústa a vydejte zvuk jako při chrápání. A teď to zkuste se zavřenou pusou. Pokud se vám to podaří jen s otevřenými ústy, pak patříte do této skupiny.

Pozor na chrápání u dětí

Pokud dítě chrápe jen během běžné rýmy a potom chrápání odezní, je to normální jev. U některých dětí ale mohou být příčinou chrápání zvětšené mandle, chronická rýma, vtažené ušní bubínky nebo vysoce klenuté patro.

Nejčastější diagnózou bývá překážka v dýchacích cestách, a to nejvíce zvětšené mandle. Mandle však mají vliv na vývoj celkové obranyschopnosti organismu, proto by předoperační vyšetření mělo být důkladné a lékař by měl zvážit všechny možnosti. Dnešní operace mandlí už nejsou takovým strašákem jako dříve.

Malí chrápalové mají během noci výrazné poklesy hladiny kyslíku v krvi, které vedou k mikroprobuzení a rozbití spánkové struktury, jejím důsledkem je nedostatek hlubokého spánku, který je nutný k tomu, aby si dítě odpočinulo. To může ovlivňovat zlobivost dětí, zvláště u předškoláků.

Budí vás zuby?

Zakrýváte si uši při strašlivém skřípání zubů? Tento jev se nazývá bruxismus a je vyvolán rytmickými stahy žvýkacích svalů během spánku. Vyskytuje se ve všech stadiích, klidně po celou noc. Spáč se málokdy vzbudí. Brousí-li si zuby příliš často, hrozí mu poškození zubní skloviny, záněty dásní nebo okostice, případně poruchy čelistního kloubu. Svízel řeší nejrůznější stomatologické pomůcky a případně i léky.

S cizí osobou v ložnici...

S klasickými hypnagogickými záškuby má podle průzkumů zkušenost až sedmdesát procent populace. Náhlé, spontánní záškuby končetin nejsou nebezpečné. Frekvence i četnost záškubů, k nimž dochází hlavně při usínání, může vzrůstat při emocionální zátěži, stresu či nadměrné tělesné námaze.

Ve stejném období se mohou ve vaší ložnici začít ploužit konkrétní přízraky. Postavy, zvířata, předměty. Hypnagogické halucinace vznikají nájezdem na sny, ačkoliv člověk ještě zcela nespí, a je dokonce plně orientován. A tak vidí po místnosti přecházet jiné lidí, slyší je i mluvit.

Nemůžete nastartovat?

Spánkovou opilost definují lékaři jako stav nedokonalého probuzení, které je provázeno zpomalenou reaktivitou a jinými nepříjemnými neurologickými příznaky. Nastává hlavně, když jsme vyrušeni z hlubokého spánku. Projevuje se motáním, špatnou artikulací a dezorientací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.