Kód pojišťovny

Zdravější Vánoce

Ilustrační obrázek

Také se váš sváteční stůl prohýbá pod tácy s cukrovím nebo potravinami, které by bylo lepší z jídelníčku odstranit? Zkuste si tradiční pochoutky dopřát tak, abyste nemuseli začít s novoroční dietou nebo se trápit se zažívacími obtížemi.

Zdraví nebo klasika

Klasická česká kuchyně je sice energeticky bohatá, ale bylo by škoda z tohoto důvodu upustit i od těch surovin a potravin, které mohou být zdraví prospěšné. A takové obsahuje i vánoční jídelníček. Spíše, než se některých oblíbených potravin vzdávat, je vhodné zvolit správný kompromis - energeticky bohaté přísady nahradit vhodnějšími, kaloricky příznivějšími a podíl zdraví prospěšných surovin a potravin zvýšit. Ovšem i zdravé jídlo vám nakonec může způsobit nadváhu, budete-li je konzumovat ve velkém množství.

Největší hrozba nečíhá v hlavních svátečních jídlech, ta si dopřejte, ale v průběžném ujídání a dojídání, ochutnávání a uzobávání během volných dnů a večerů.

Ořechy nebo brambůrky

Kalorické bomby často konzumujeme jenom proto, že nám chybí možnost volby. Chipsy nahraďte zdravými chuťovkami: tvořítky na cukroví vykrájená okurka, mrkev, sýr obalený v různobarevném koření. Sýrové jednohubky zdobené ovocem. Kuličky ze strouhaného sýra smíchaného s tvarohem obalené v plátcích mandlí nebo koření.

Vyhněte se burákům, smaženým lupínkům, většímu množství oliv, crackerům, hranolkům. Patřilo by sem samozřejmě i cukroví, ale protože by bez něj Vánoce ztratily jedno ze svých kouzel, neodříkejte si ho úplně, jen se snažte uhlídat množství.

Vánoční stůl ozdobte ořechy. Nejenže napomáhají snižovat koncentraci špatného cholesterolu a dalších krevních tuků, ale jsou také důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdeční cévní soustavu a snižují riziko trombóz. Ořechy dále obsahují přírodní formu vitaminu E, jenž má antioxidační účinky, hořčík a draslík, které pomáhají snižovat krevní tlak.

Vánoční snídaně

Snídaně bývá v mnoha rodinách ve znamení vánočky. Čistá vánočka, připravená z vajíčka, tuku, mouky, vody a přiměřeného množství cukru ještě není tou největší kalorickou bombou. My si však rádi vánočku ještě pocukrujeme, namažeme máslem a džemem, čímž z původně relativně netučné snídaně získáme energetický základ na celý den.

Zkuste pestrou snídani s nízkokalorickým ovocem (grapefruit, mandarinky, kiwi). Ta vás zasytí a čas do oběda nestrávíte konzumací cukroví. Začátek oběda posuňte na pozdější dobu, tím se vyhnete i odpoledním sladkým hříchům.

Vánoční prasátko

V některých rodinách se na Štědrý den vynechává oběd. Ovšem hladovění není jen nepříjemné, není ani správné. Často pocit hladu během dne zaháníme uždibováním, které má většinou za následek větší energetický příjem, než kdybychom si alespoň malý oběd dopřáli. Odpoledne se kvůli vlčímu pocitu hladu přejíme a je nám těžko od žaludku.

Cukroví k Vánocům patří

Nemusíte ale napéct tolik, abyste ještě v únoru nabízeli návštěvám. Kráse dejte přednost před množstvím. Není kolečko jako kolečko. V malém kousku je i míň kalorií. Vánoční cukroví bývá zejména máslové, a je tedy velmi tučné a rovněž velmi sladké. Zdravější receptury využívají do těsta ovesných vloček či celozrnné mouky a ke slazení kandované ovoce. Vedle cukroví podávejte plátky jablek zapečené se skořicí, kousky ananasu napíchnuté na párátka s mandarinkou, kolečka banánů v papírových košíčcích zalitá dortovým želé, plátky kiwi zdobené ovocným tvarohem a strouhanými mandlemi.

Oblíbená vánoční pochoutka

Bramborový salát se ve většině domácností připravuje z brambor, zeleniny, vajec a na spojení se používá majonéza. Klasickou majonézu s 80% obsahem tuku můžeme v tomto případě nahradit stejně chutnou jogurtovou omáčkou, jejíž obsah tuku je 26 %. V obchodech se dá již běžně koupit i zdravější sójová tatarská omáčka. Chutnou zálivku na bramborový salát si můžeme připravit z vinného octa, olivového oleje, soli, pepře a podle chuti i z hořčice a špetky cukru.

Ryba na vánoční stůl patří

Ryby bychom z jídelníčku rozhodně neměli vypouštět, spíše naopak. Jsou zdrojem jódu, vápníku, zinku, železa, selenu, B-komplexu a B 12. Rybí tuk obsahuje také vitaminy A a D. Netučné ryby, jako jsou pstruzi, žraloci nebo candáti jsou velmi dobře stravitelné. Tučnější ryby (losos, tuňák, makrela, kapr) jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin a je prokázáno, že jeden pokrm z ryb týdně snižuje riziko vzniku onemocnění srdce na polovinu.

Tradičním hlavním chodem vánoční hostiny bývá smažené filé nebo kapr. Ryby ale můžeme připravit i jinak, mnohem zdravěji. Se správnými bylinkami, troškou olivového oleje, kouskem másla, citronem nebo pomerančem dokážeme připravit velice chutný pokrm. Na smažení je vhodné zvolit rostlinný tuk a po usmažení položit kapra na ubrousek nebo na vteřinu ponořit do vroucí vody, abychom se tak zbavili přebytečného tuku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.