Kód pojišťovny

Kdo může za naše zdraví?

Ilustrační obrázek
Odpověď je úplně prostá, ani nemusíme moc přemýšlet. Samozřejmě, že za naše zdraví jsme odpovědni pouze a hlavně my sami. Občas se hledají příčiny ve složitých tzv. vnitřních a vnějších faktorech. Toto všechno je ale pouze část pravdy. S rozvojem soukromého podnikání, na nás začíná pomalu ale jistě doléhat určitá dlouhodobá únava a stres, která se také podepisuje na našem zdraví. Jen naivní člověk si může myslet, že ostré životní tempo, nedostatek regenerace a stále více bičující se organismus ke stále větším výkonům bude bez nějakých následků trvat věčně.

Vliv médií

Není pochyb, že žijeme v období techniky, která nás začíná pomalu, ale jistě ovládat. Média jsou velmi mocným a účinným prostředkem k ovlivňování lidí a jejich názorů. Jelikož cesta k informacím je podstatně volnější než dříve, jsou některé prezentované informace velmi neodborné, neověřené a především tendenční. V televizi se můžeme stále velmi často a opakovaně setkat se zcela neefektivními prostředky k hubnutí. Některé vydané brožurky a publikace jsou pouze dokonale promyšlenými tahy vyhasínajících filmových hvězd, či jiných populárních osobností.

Jaká je obrana?

Obrana bohužel neexistuje. Svým způsobem žijeme ve světě iluzí, senzací a dezinformací.Všech těchto prostředků se využívá především tam, kde je třeba zlikvidovat konkurenci a do jaké míry se jedná o klamavou reklamu, je těžké dokázat. Vždy se najde dost těch, kteří věří, že něco jde snadně, bez námahy a lehce a ještě k tomu je to za „ výhodnou cenu“!

Zdravý životní styl

Tato formulace obsahuje mnohdy zcela nekonkrétní prázdné doporučení, které se týká cvičení a zdravého jídelníčku. Příčina takovéto osvěty je jasná. Jsme jen lidé a jako takoví jsme tvorové pracovně vytížení, ale i zároveň líní a hlavně nedůslední. Někdo může namítnout, efekt zdravého životního stylu je drahý, ale není to zas tak úplně pravda a neměli bychom se na to vymlouvat. Existuje také celá řada přírodních přípravků a rady „za groš“, které mohou někdy pomoci více než drahé preparáty. Proč se starat o nějakou prevenci, když děda pil a kouřil a byl zdravý jako řípa? Má to vůbec nějaký smysl, vždyť na něco se umřít musí! Nepřipomínají vám tyto argumenty náhodou někoho blízkého, když se snažíte namítnout, že je třeba o své zdraví pečovat?

Dá se s tím vůbec něco dělat?

Určitě ano, ale nejdůležitější ze všeho je nepodlehnout skepsi a rezignaci. Navzdory různým protichůdným informacím, polemikám a diskuzím je nutné, vybírat a zkoušet, co je skutečně účinné a působí. Nejdůležitější ze všeho je vyvarovat se různých rychlých řešení a extrémů. Mnohdy stačí respektovat a dodržovat ty nejjednodušší principy životního stylu. Je nutné studovat a číst odbornou literaturu.

Jděte svou vlastní cestou

Po přečtení výše uvedených řádek nutně dojdeme k pocitu, že nám nikdo nemůže dát ten jeden správný recept, jak dosáhnout dokonalého zdraví a kondice. To máte zcela pravdu. Nejideálnější je, když si začnete hledat svou vlastní cestu a budete vnímaví k informacím odborné a vědecké literatury. Berte v úvahu, že nikdo jiný než vy sami, nezná své tělo tak dokonale jako vy. Každý člověk je individualita a má různý stupeň zatížení, jiné sociální podmínky, rozdílný temperament apod. a to je pouze zlomek odlišností, které nás rozdělují. Spoléhejte se proto na svůj vlastní rozum a intuici.

To co jíme je základ našeho zdraví

Pokud se chceme stravovat energeticky hodnotně a přitom zdravě, měli bychom respektovat některé možná trochu obecné zásady. Mnohé moderní maminky zapomínají na snahu naučit se vařit zdravým způsobem ( nemáme na mysli použití mikrovlné trouby, polotovarů apod.) Třeba takový nákup potravin je nutné provádět s rozmyslem a respektovat při tom individuální potřeby ostatních rodinných příslušníků. Lidé často tvrdí, že nemají dostatek času, avšak příčina problémů, které pak mohou nastat, je právě v lenosti a nedostatku odpovědnosti ke svému zdraví. Určitě není nutné trávit v kuchyni celé hodiny, ale důležité je vědět, jak na to.

Věnujte se svému zdraví komplexně

Uvědomme si, že nestačí pouze pravidelně sportovat a při tom současně svůj žaludek neustále přetěžovat nehodnotnými potravinami. Nemůžeme pouze držet nějaký dietní program a při tom se nehýbat. Mimo jiné nesmíme také zapomínat na regeneraci a odpočinek.Nemůžeme se spoléhat pouze na jednu část zdravého životního stylu, vždy je nutné se dívat na problém jako na celek.

Pohyb a zdraví

Správná pohybová aktivita je určitě vhodná a zdraví velmi prospěšná. Pro mnoho lidí představuje sport přímo životní potřebu. Pohyb je důležitý i pro ty, co mají do ideálního zdraví daleko. Je pouze důležité vědět, jakou pohybovou aktivitu zvolit a v jaké míře je vhodné ji provozovat. Pohyb je ordinován i pacientům, kteří jsou upoutáni na lůžko, protože při dlouhodobé fyzické nečinnosti dochází k úbytku svalové hmoty a ke snížení fyzické zdatnosti.

Nedostatek pohybu a jeho důsledky

Pohybový deficit má na našem těle hned několik negativních dopadů: špatné držení těla, ochablé svalstvo a skrytá obezita. Ten, kdo nesportuje nemusí být na první pohled obézní, ale v jeho organismu se nachází značné množství neaktivního tuku. Tato problematika se z velké části týká mladých žen a dívek, které i když jsou štíhlé, mají snížené svalové napětí a velmi často mají celulitidu. Odborné výzkumy poukazují na to, že dívky jejichž životospráva byla nepřiměřená, trpí ve vyšším věku daleko více osteoporózou.

Co je to wellness?

Tato anglická zkratka formuluje jednodušší a nenáročné sportovní aktivity, jejíchž cílem je zachování zdraví a dobré kondice. Takováto aktivita by měla vyhovovat většině lidí, a to i těm, kteří netouží po sportovním soutěžení. Cílem této aktivity je dosažení psychické a fyzické pohody.

Přínosy wellness

  • vyšší odolnost vůči stresovým situacím
  • vyšší hustota kostí, menší riziko osteoporózy
  • lepší obranyschopnost organizmu
  • vyrovnanější spánkový rytmus
  • zlepšení kvality života
  • nižší riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění
  • snížení rizika nadváhy
  • větší pravděpodobnost dožít se vyššího věku
  • větší uspokojení z vlastního těla, vyšší sebedůvěra
  • zájem o vlastní zdraví, vlastní iniciativa

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.