Kód pojišťovny

Atopický ekzém dokáže pěkně potrápit

Ilustrační obrázek
Atopický ekzém je chronické, zánětlivé a svědivé kožní onemocnění alergického původu, pro které je typická proměnlivost vzhledu i průběhu. Začíná většinou již v kojeneckém nebo dětském věku a slábnutí příznaků očekáváme s věkem. Do puberty ekzém vymizí nebo se podstatně zlepší u 75 % dětí. U ostatních se projevy onemocnění v období dospívání zhorší a přesunou se i do nových lokalit. Mezi dospělými je výskyt atopického ekzému méně častý.

Onemocnění je pořádně nevyzpytatelné – může trvat řadu let a často se střídají období výrazného zlepšení či vymizení projevů se stavy naopak zhoršenými, vzácně se vyskytujícími po celý život. Pojem atopický odvozujeme od řeckého slova atopos (=zvláštní, cizí), znamená tedy něco, co není na svém místě a probíhá atypicky (jinak než je běžné).

Atopický ekzém většinou neohrožuje pacienty na životě, ale mučivým záchvatovitým svěděním znemožňuje spánek a odpočinek, poznamenává jejich vzhled, omezuje je v řadě zájmových aktivit, znesnadňuje výběr povolání.

Příčiny ekzému

Atopický ekzém postihuje asi 10-15 % naší populace a v 60 % vzniká již v prvním roce života. Ve 30 % se objeví mezi 1. a 4. rokem a v 9 % mezi 6. a 20. rokem. Jeho prognóza je ale dobrá – kojenecký ekzém často ve věku tří až pěti let vymizí, ale ve většině případů se z těchto dětí stanou ve školním věku pyloví alergici či astmatici.

Pokud je atopický ekzém přítomen u obou rodičů, je pravděpodobnost ekzému u dítěte 81 %, pokud má ekzém jeden z rodičů, potom 56 %. Sklon k tomuto onemocnění se dědí spolu se sklonem k průduškovému astmatu, alergické rýmě a dalším alergickým reakcím. U některých členů takto postižených rodin se příznaky alergického onemocnění nikdy neobjeví, u jiných se naopak mohou objevit dvě i tři onemocnění současně (nejčastěji ekzém a alergická rýma nebo ekzém a astma). Často se též střídají období, kdy dítě trpí atopickým ekzémem s obdobím, kdy převažují projevy astmatu.

Kromě genetických příčin se na vzniku podílejí i vnější vlivy, jako je prašné prostředí, zvířecí alergeny, nevhodné oblečení, ale také stres, dráždivé látky (mycí nebo čisticí prostředky), kosmetika, vlivy ročního období a počasí (většinou jsou projevy horší v chladné části roku) nebo infekce, které v akutní fázi kožní nálezy zhoršují.

V poslední době se hodně mluví o dietních chybách. U kojenců to může být přecitlivělost na bílkovinu kravského mléka, u větších dětí na vejce, lepek, sóju, ryby, ořechy, čokoládu, kakao, citrusy, koření.

Projevy ekzému

Nemůžete ho přehlédnout. Začíná typicky ve třetím měsíci života červenými pupínky až puchýřky s šupinami nebo mokváním na tvářích, bradě, ale může se šířit na trup, končetiny, celou hlavu. Mokvající ložiska způsobují silné svědění, takové miminko pak může být velmi neklidné, plačtivé, budí se ze spaní. Dítě může i špatně prospívat.

Pokud je dítě větší, bude mít tendenci se škrábat, ale v tom se mu snažte zabránit. Ekzém se postupně stěhuje z obličeje na místa typická pro tuto fázi, tj. do loketních a podkolenních jamek. U předškoláků a školáků jsou projevy zánětu menší, ložiska jsou suchá a zhrublá a objevují se hlavně na obličeji a na víčkách, v ohbích pod koleny a na loktech, na zápěstích, kolem kotníků i na krku.

Kůže atopika je většinou suchá, v pokožce je méně látek tukové povahy než má být, a proto jí schází schopnost zadržovat vodu. Proto se snadno v rohové vrstvě na povrchu pokožky tvoří jemné trhlinky. Vrozený je i snížený práh pro svědění, což znamená, že již lehké podráždění kůže vyvolá silné svědění, které nutí pacienta k nepřiměřenému škrábání a tím se velmi zhoršují příznaky zánětu v kůži.

U 10 % pacientů může atopický ekzém začít až v dospělosti. Místa postižené kůže jsou stejná jako při dětské formě, ale navíc bývá postižena kůže obličeje a krku. U dospělých se často objevuje na místech kontaktu s kovy (nikl, chrom, pozor na obruby brýlí, knoflíky, zipy, hodinky)

Diagnóza zákeřného onemocnění

Diagnóza je založena především na vyšetření vzhledu a lokalizace kožních projevů v kombinaci s lékařem pečlivě provedenou osobní a rodinnou anamnézou. U pacientů se závažnějšími příznaky se doplňuje alergologické a imunologické vyšetření.

Jak se atopický ekzém léčí?

Protože se jedná o onemocnění, jehož podkladem je vrozená dispozice, současná medicína zatím nedokáže ekzematické dítě tohoto onemocnění zcela zbavit. Ani nejúčinnější léky nedokáží odstranit vrozený sklon k nemoci, která přetrvává celý život. Léčba je vždy individuální, podílet by se na ní měli nejen pediatr, ale také kožní lékař a alergolog.

Základním opatřením je promašťování kůže, třeba několikrát denně. Suchá a hrubá kůže je často doprovodným znakem ekzému. Podaří-li se nám pomocí zvláčňujících krémů tento stav zmírnit, ložiska ekzému se často ohraničí na menší plochy a zmírní se i svědění. Zvláčňující krémy a masti dodají suché pokožce látky tukové povahy a povlékají ji tenkým filmem, který v ní zadržuje vodu a tím kůži chrání před zvýšeným vysycháním.

Při zhoršení je vhodné dávat na mokvající části kůže obklady se slabým hypermanganem či Jarischovým roztokem. V době vzplanutí a oživení ekzému používáme k překonání kritických obtíží hormonální (kortikoidní) přípravky. Kortikoidy by se neměly nikdy podávat dlouhodobě, protože hrozí ztenčení kůže a drobné jizvičky. Většinou se užívají při zhoršení, 1-2x denně v tenké vrstvě. Jakmile se stav zlepší, vysaďte je.

Při novém vzplanutí ekzému je důležitě zabránit škrábání postižené kůže – vždy mít krátké zastřižené nehty, u dětí je vhodně použít na noc rukavičky, dále je vhodné mít připraveno dostatek aktivit, které odvedou pozornost dítěte od škrábání. Zkuste dostat do dítěte více vitaminů A,D a E, osvědčila se i fytoterapie a přímořské pobyty.

Nyní je již možné ošetřování i bez hormonálních prostředků. Jedná se o novou generaci místních léků, které zasahují do imunitní reakce kůže, a tím i do samé podstaty atopického ekzému. Tyto léky jsou určeny především malým dětem a zejména k aplikaci na oblast krku a obličeje.

Co je při ekzému dovoleno

Perte jen v nedráždivých pracích prostředcích a prádlo raději několikrát vymáchejte. Nezapomeňte odstranit všechny etikety z vnitřní strany oděvu, které při nošení citlivou pokožku dítěte velmi dráždí. Oblékejte dítě do měkkých, světlých bavlněných materiálů. Oděv nesmí být příliš těsný ani tuhý. Vyhýbejte s vlně a jiným hrubým materiálům.

Pozor na plyšové hračky! Vhodnější jsou hračky z hladkých textilních materiálů, které se dají často prát. Plyšové hračky jednou měsíčně dejte v plastovém obalu do mrazničky, zbavíte je roztočů.

Utírejte častěji prach a vysávejte či vytírejte pouze tehdy, když dítě není v místnosti. Vyhoďte přikrývky s peřím a pořiďte všem členům domácnosti protialergické. Vhodné jsou podlahy bez koberců. Těžké závěsy, záclony, čalouněný nábytek do dětského pokoje atopika nepatří.

Vyhýbejte se rizikovým potravinám či již dříve prokázaným alergenům. Lékaři doporučují do jednoho roku nepodávat dětem, u kterých se již ekzém objevil, žádné citrusové plody. Rozhodně žádné oříšky, tvarohové dobroty, ryby, vejce.

Pokud kojíte, kojte co nejdéle, aspoň do 6.-8. měsíce a příkrmy zavádějte co nejpozději. Vaše mléko je nejlepší prevencí. Pokud to nejde, dávejte preventivně dítěti hypoalergenní mléka s naštěpenou bílkovinou.

Koupejte dítě v příjemné vodě (ne příliš horké). Pokud nepoužíváte olejové přísady, neměla by být koupel delší než 5 minut. Mycí prostředky používejte vždy v jiné dny než léčebné olejové koupele. Pokožku po koupeli osušujte jemnou osuškou, spíše poklepáváním než třením. Do tří minut po koupeli je nutno ošetřit pokožku promašťujícím krémem, který zbylou vlhkost v kůži uzamkne.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.