Kód pojišťovny

Rostlinná sedativa

Ilustrační obrázek
Jako sedativa se označují léčiva, která zklidňují centrální nervový systém tlumením jeho zvýšené dráždivosti. V šedesátých letech byla rostlinná sedativa odsunuta do pozadí díky vývoji syntetických psychofarmak (barbituráty, benzodiazepiny). Přesto se však i nadále výzkum některými drogami zabýval, a to těmi, jejichž sedativní účinek již byl empiricky prokázán. Přitom byly objeveny látky, u nichž byl prokázán účinek nejen sedativní, ale také spasmolytický a antidepresivní.

Účinek těchto rostlinných sedativ však není vyvolán jedinou substancí, ale komplexem biogenních látek a je tedy nutné používat tzv. standardizované drogy, resp. z nich připravené galenické přípravky. Také jejich nástup účinku je pomalejší než u látek syntetických, nicméně je třeba podotknout, že rostlinná sedativa nevyvolávají závislost a další nepříjemné nežádoucí účinky jako např. přetrvávající únavu po probuzení, obluzenost atd.

Meduňková nať (Herba melissae)

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá bylina s větvenou lodyhou a bílými stopkatými květy v úžlabí listů. Pěstuje se ve státech jižní a střední Evropy. Droga je tvořena usušenou natí sbíranou na začátku května a teplota přisušení nemá přesáhnout 35°C.

Použití: droga má mírné sedativní, spasmolytické, antiflogistické a antibakteriální účinky.Je součástí přípravků užívaných u poruch vegetativních regulací provázených střevními, žaludečními a srdečními potížemi. Je součástí řady kosmetických přípravků a vodný extrakt se používá k ošetřování pokožky.

Mučenková nať (Herba passiflorae)

Mučenka oplétavá (Passiflora incarnata) je vytrvalá, popínavá vždyzelená rostlina se světle fialovými květy. Domovem je ve Střední a Jižní Americe, v Evropě se pěstuje jako ozdobná. Importuje se z Indie. Drogu tvoří usušená nať sbíraná v době květu.

Použití: Z drogy se připravuje extrakt, který je součástí sedativně působících směsí. Užívá se při nespavosti, úzkostných stavech, předrážděnosti a neurastenii.

Chmelové šištice (Lupuli flos)

Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je dvoudomá, pravotočivě ovíjivá popínavá rostlina, rozšířená po celé Evropě, střední a východní Asii. Pěstují se pouze samičí rostliny. Drogu tvoří buď usušené samičí květenství, nebo z nich vytřásáním získané žlázky označované jako lupulin, což je žlutý prášek hořké chuti a charakteristického zápachu. Tento prášek se může uchovávat nejvýše jeden rok, neboť stárnutím hnědne a nepříjemně zapáchá.

Použití: Lupulin se používá jako mírné sedativum a anafrodisiakum, dále jako stomachikum a amarum (pro obsah hořčičných kyselin). V Japonsku bylo zjištěno, že humulon a lupulon snižují hladinu krevního cukru, stejně tak i odvar připravený z chmelových šištic, česaných 35- 45 dní po rozkvětu. Účinnost byla klinicky ověřena a přípravky z chmelu se doporučují v počátečních stadiích cukrovky.

Kozlíkový kořen (Radix valerianae)

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je vytrvalá bylina s krátkým silným oddenkem, z něhož vyrůstají četné kořeny. Je domácí v Evropě a Asii. Drogu tvoří usušený hnědý oddenek, z něhož vycházejí četné 2- 3 mm silné kořeny. Teplota při sušení nemá přesáhnout 40°C. Chutná nasládle a má charakteristický zápach.

Použití: droga slouží k přípravě extraktu, tinktury a vodných výluhů, které neobsahují valepotriáty a užívají se jako sedativa. Přípravky z kozlíkového kořene se používají při nespavosti, nervozitě, pocitu napětí, dále jako antispasmodikum při žaludečních křečích (Contraspan gtt).

Sedativní a hypnotické účinky mají obsahové látky drogy Kawa- Kawa. Jedná se o oddenky pepřovníku opojného (Piper methysticum). Jedná se o keř domácí na ostrovech Polynesie a Mikronesie.

Drogu tvoří usušené rozřezané oddenky, zbavené kořenů. Použití: mimo centrálně tlumivé účinky působí droga také analgeticky a antikonvulsivně. Ve své domovině se používá k přípravě sedativních nápojů.

Mezi další drogy využívané pro svůj sedativní účinek patří třezalková nať (Herba hyperici) získávaná z třezalky tečkované (Hypericum perforatum). Mimo sedativní efekt má i účinek antiflogistický (především antiflogistikum nespecifických gynekologických zánětů) a dále se využívá jako psychofarmakum (Jarsin tbl.).Je třeba zdůraznit, že třezalka je fototoxická, takže při jejím užívání není vhodný pobyt na slunci!

Dále do této skupiny můžeme zařadit levandulový květ (Flos lavandulae), který vykazuje mírné sedativní účinky, dále účinky spasmolytické, karminativní a je hojně využívaný v parfumerii a likérnictví.

V lidovém léčitelství se jako sedativum používá extrakt nebo čaj z ovesných vloček (Avena sativa). Vzhledem k obsahu škrobu se čaj připravuje studeným nálevem po dobu 12 hodin, poté se odfiltrované obilky vylisují a extrahují na další 2- 3 hodina. Užívají se spojené extrakty, nicméně sedativní účinek nebyl prokázán.

Jako osvědčený uspávací prostředek lidového léčitelství se uvádí vlažné mléko s medem a banány.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.