Kód pojišťovny

Pilulka není zázrak

Ilustrační obrázek
V Česku trpí nespavostí až 48,5 % obyvatel, z toho 54 % žen. U poloviny lidí nespavost po čase spontánně zmizí, neboť pomine její příčina. Až u 15 % se potíže opakují nebo jsou trvalé.

Pokud jste nespavec, který už vyzkoušel téměř všechno, vyhledejte lékaře. Ten vám může předepsat léky nebo doporučit psychoterapeutickou léčbu, které je zejména v případech psychických příčin velmi účinná.

Všemocná pilulka

Většina z nás sáhne po bezútěšném převalování v posteli po „prášku na spaní“. Už si ani neuvědomujeme, že tyto léky a doporučenou dávku předepisuje lékař. Spousta léků má sice očekávaný účinek a navodí vytoužený spánek, ale na druhé straně má i řadu nežádoucích účinků. Ospalost, únavu během následujícího dne, zhoršení spánku při přerušení užívání nebo poruchy paměti.

Kdy prášek na spaní pomáhá?

Lékaři radí čekat na spánek nanejvýš půlhodinku. Jestliže stále nepřichází, zkuste dělat nějakou monotónní činnost, která by vás uspala, nebo sáhněte po prášku na spaní. Lékaři se zcela neshodují v názoru, jak často pilulky užívat. Někteří doporučují alespoň tři dny v týdnu vynechat, abyste zabránili rozvíjení návyku. Tak lze užívat prášky až šest měsíců. Existuje však i názor, že je lepší brát hypnotika den co den až jeden měsíc, aby se pacient naučil znovu spát.

Správný čas pro lék

Lék užíváme jen tehdy, když víme, že můžeme spát vcelku 6-8 hodin. Každého člověka uspí prášek na jinou dobu, v průměru na pět šest hodin. Pokud prášek užijete pozdě, narušíte působení účinné látky v mozku a po násilném probuzení budete mít pocit „rozlámaného těla“, celý den se budete cítit ospalí.

Který lék a jaké množství?

Je dobré hypnotika v jejich užívání střídat, abychom tak zabránili vzniku návyku. Můžete si vybrat z léků, které zabírají velmi rychle, ale působí kratší dobu, nebo naopak, některá hypnotika zabírají po delší době, zato ale působí déle. Kdysi velmi oblíbený Rohypnol se pro své nežádoucí účinky dostal mezi ostře sledované léky předepisované na zvláštní druh receptu. Z našeho těla se až příliš dlouho vylučuje, a navíc narušuje architekturu spánku, proto je po něm člověk ráno malátný. Účinná látka narušuje REM spánek, a tím i snění a krátkodobou paměť. Kromě návyku může způsobit poruchy poznávacích funkcí či paměti a u starších lidí vyvolat agresivitu.

Na otázku, zda někdy stačí půlka prášku, odpovídají lékaři takto: vhodná dávka je ta, po níž se ráno probudíte odpočatí. Pokud nepomůže ani celý prášek, buď užíváte nesprávný lék v nesprávnou dobu, anebo se za vaší nespavostí mohou skrývat i jiné zdravotní problémy.

Žádný lékař by vás neměl propustit z ordinace, aniž by vám doporučil i jiné možnosti léčby nespavosti. Psychoterapie je velmi účinná při tzv. „naučené nespavosti“, která má kořeny v období, kdy postižený prožíval stresovou situaci, která mu narušila kvalitu spánku. Když však psychická zátěž pomine a situace se zlepší, spánek se nevrátí. Stále přetrvává naučený strach z nemožnosti usnout a následků nespavosti. Pacient si opět musí osvojit zásady spánkové hygieny – pravidelné usínání, změnu stravovacích návyků a vlastního myšlení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.