Kód pojišťovny

Alkohol za nás nic nevyřeší

Ilustrační obrázek
Měli bychom se mít na pozoru před názory, že pocit samoty a deprese bychom měli „spláchnout“ nějakou tou skleničkou alkoholu navíc. Alkohol sice může zpočátku vyvolat stav euforie a oddálit depresi, ale tento stav je pouze dočasný. Alkohol je velkým nepřítelem pro všechny vitamíny, které by se měly užívat pro potlačení depresivních stavů. Pokud někdo pravidelně pije, musí si uvědomit, že s organismu vytěsňuje vitamín B1, což je vitamín, který zabezpečuje rovnovážnou činnost nervové soustavy ( tzv.“morální“ vitamín. Ten, kdo má pocit vysílení a melancholie má pravděpodobně nedostatek vitamínu B1 - thiaminu a měl by jej užívat, aby zabránil stavu chronické melancholie.

Účinky alkoholu

Alkohol je zdrojem prázdných kalorií a spolu s cukrem má největší podíl na zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Protože však alkohol ochuzuje naše tělo o živiny, je daleko nebezpečnější než cukr. Mimo jiné také podporuje obezitu a omezuje schopnost jater přeměňovat glukózu a vylučovat některé škodlivé látky a to i při takových dávkách, které považujeme za umírněné. Vysoká spotřeba alkoholu vede k poškození mozku, poruchám srážení krve, způsobuje také některé psychické poruchy ( úzkost, nejistotu, depresi, podrážděnost) a v některých případech vede k zaostávání a deformování emocí.

Alkoholismus

Alkoholismus je považován za chronickou poruchu způsobenou slabým charakterem a vůlí. Bylo, ale také zjištěno, že se jedná o chybu metabolismu. V průběhu metabolismu alkoholu se vyvíjí látka nazvaná acetaldehyd. Jedná se o látku, která způsobuje nepříjemné pocity a piják je překonává tím, že pije ještě více alkoholu a tak vzniká začarovaný kruh alkoholismu. Prokázalo se, že alkoholici mají po vypití alkoholu více acetaldehydu než zdraví lidé.

Dá se zmírnit nebo potlačit chuť na alkohol?

Chuť na alkohol se dá zmírnit podáváním doplňků výživy. Výzkumy ukázaly, že při aplikaci smrtících dávek acetaldehydu na krysách je bylo možno zachránit dávkami vitamínu B1 a vitamínu C. Dalšími užitečnými živinami je magnezium, které také působí i j jako prevence proti kocovině.

Kdo se může stát alkoholikem?

Můžeme říct, že ohroženou skupinou jsou lidé se základním vzděláním, na nichž jsou v práci kladeny minimální nároky a lidé pracující ve veřejném stravování. Také podnikatelé a lidé pracující pod velkým tlakem nemají k nějaké té sklence navíc daleko. V rodinách, kde jeden z rodičů nadměrně pije, je rovněž větší předpoklad k alkoholismu. Svou roli hraje také rodinné zázemí a sociální stav rodiny. Toto jsou pouze zvýšená rizika pro vznik alkoholismu, ale podlehnout mu může každý.

Jaká jsou stádia alkoholismu?

  • počáteční - piják poznal účinek alkoholu jako drogy a má zvýšenou potřebu pít. V této fázi alkohol dává, ale zatím nebere.
  • varovné stadium – projevuje se častější podnapilostí a opilostí. Piják postupně přechází od méně koncentrovaných alkoholických nápojů k lihovinám a vyhledává další pijácké společníky.
  • rozhodné stadium – tolerance k alkoholu narůstá, začínají se objevovat typická okénka. Alkohol začíná pijáka zcela ovládat a piják již nedokáže odolat. Po kratší abstinenci si může piják myslet, že situaci zvládá, ale opak je pravdou.
  • konečné stadium – tolerance na alkohol je výrazně snížená. Závislý piják se opije častěji a opilost trvá i několik dní a pije již od rána. Tady se kruh uzavírá a zde může pomoci pouze odborná péče.

Osoby, které pijí alkohol

  • abstinenti – z jakéhokoli důvodu alkohol striktně odmítají. Občas ve společnosti zůstávají nepochopeni.
  • konzumenti – pijí příležitostně na chuť
  • piják – žádá alkohol pro jeho účinky
  • alkoholik

Jak lze kontrolovat alkoholika?

Alkoholici velice často lžou a slibují, že s pitím přestanou. Bohužel se jim nedá věřit a je nutné je důsledně kontrolovat. Abychom mohli posoudit objektivně úspěšnost jejich léčby, je třeba je podrobit krevním testům.

Terapie alkoholismu

K terapii alkoholiků slouží protialkoholní poradny, léčebny a psychiatrické kliniky. Léčba může být ambulantní, nebo se může jednat o dlouhodobou léčbu a k tomu je nutná hospitalizace alkoholika. Taková léčba trvá přibližně tři měsíce. Při léčbě se používá komplex různých metod. Jsou to např. : ergoterapie, arteterapie, psychoterapie, vitaminoterapie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.