Kód pojišťovny

Hormony u plodu a u kojenců

Ilustrační obrázek
Kdy začíná u člověka vlastně produkce hormonů? Vědci bylo zjištěno, že již velice brzy. Během prvních deseti týdnů embryonálního vývoje se začínají tvořit tkáně, z nichž se vyvíjejí důležité orgánové systémy. Kolem čtrnáctého týdne se vyvíjejí ručičky, nožičky a rysy obličeje se také vytvářejí zárodky vnitřních a vnějších pohlavních orgánů. přibližně v pátém měsíci těhotenství je už ve vaječnících ženského plodu uložena zásoba všech vaječných buněk, které bude mít žena později k dispozici a do puberty leží beze změny ve vaječnících.

Pozor na jedovaté látky a infekci

Pokud dojde k poškození plodu nějakou jedovatou látkou nebo infekcí, může se takové zasažení projevit až o několik let nebo desítek let později. Většinou je to v období kdy mladá žena dospěje k názoru, že chce založit rodinu.

Spánek kojence je důležitý

Z podvěsku mozkového se porodu vylučuje růstový hormon somatotropin a to hlavně při spánku. Je proto přirozené a zároveň velice zdravé, když kojenci hodně spí. Spánek totiž podporuje růst. Stejné pravidlo platí i v období dospívání, kdy jsou nejvýraznější růstové skoky. Takovéto přechodné období spánku by nemělo být nějak násilně potlačováno.

Produkce hormonů u mladých děvčat

Mezi 10. – 12. rokem života začínají u chlapců i dívek první známky, že tělo se zahajuje produkci pohlavních hormonů. Dívky jsou duševně i tělesně dříve zralejší než chlapci a v tomto období jim jejich chlapečtí vrstevníci připadají dětinští a „zaostalejší. Počátek pohlavní zralosti začíná obdobím menstruace. Již dva roky před tím se začínají vyvíjet ženské tělesné křivky. Hormony, které jsou tvořené ve vaječnících se také účastní i regulace tělesné hmotnosti, ovlivňují funkci ledvin, duševní stav i psychiku dívky později ženy. Estrogeny mimo jiné jsou důležité pro správnou funkci mozku a paměťových výkonů.

Vaječníky a mužské pohlavní hormony

Vaječníky produkují v malém množství i mužské pohlavní hormony (androgeny). Jaká je jejich funkce v ženském těle ? Androgeny podporují estrogeny při ochraně kostí a pokožky. Jsou- li vylučovány ve správných dávkách ovlivňují psychiku a jsou zodpovědné za její libido. Regulují také růst ochlupení ohanbí a podpaží u dívek. V případě, že vaječníky začnou produkovat příliš mnoho androgenů může vzniknout u dívek problém s nadměrným ochlupením. Tento jev můžeme pozorovat hlavně u tmavovlasých žen v přechodu. V některých případech je dokonce nutné změřit ženě hladinu mužských hormonů.

Možné projevy nadbytku mužských pohlavních hormonů

Při akné byla často naměřena zvýšená hodnota testosteronu v krvi. V takovém případě může pomoci nízko dávkovaná antikoncepční pilulka. V těhotenství mají ženy, které na akné trpí zpravidla nejkrásnější pleť, protože tělo produkuje velké množství ženských hormonů.

Hormonální výkyvy

U žen nejsou hormony na rozdíl od mužů vylučovány stejnoměrně a soustavně, ale podléhají výkyvům. Nejvíce změn je v období puberty a s tím je také spojena silná emoční a citová labilita.Dalším obdobím je menopauza, kdy dochází k zásadní přeměně v hospodaření s hormony. Toto období trvá asi pět let a dochází k tomu, že vaječníky postupně zastavují svou funkci.

Jaké jsou první tělesné příznaky menopauzy?

  • únava a porucha spánku
  • emoční nestabilita, zvýšená tendence k hádkám
  • bolesti hlavy, nával horka a nadměrné pocení
  • napětí v prsou
  • vnitřní neklid

Změny v ženském těle v období menopauzy

Menstruace může vynechat, opozdit se nebo může být nepravidelná. Krvácení může být silné stejně jako slabé, déletrvající nebo krátké. Jaký je důvod ? Ve vajíčku jsou uloženy folikuly a y již nereagují tak bezpečně a pravidelně na řídící hormony z podvěsku mozkového. K dozrání vajíčka dochází už jen občas a postupně se vyčerpá jak činnost vaječníků tak i zásoba folikuly. někdy se podelším vynechání menstruace může objevit silné krvácení. V takovém případě je třeba neodkladně vyhledat lékaře.

Připravte se na nový začátek

Pro ženu začíná nový životní úsek. Nemůže mít další děti a nemá menstruaci, ale jinak není třeba toto období více zveličovat. Začíná nová etapa ženy a určitě je ještě na co se těšit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.