Kód pojišťovny

Mýty a dieta

Ilustrační obrázek
Co je cílem žen, které drží dietu? Myslím, že nad odpovědí nemusíme dlouho přemýšlet. Samozřejmě, že hlavní důvod všech diet je vypadat dobře. Dieta není cesta ke zdraví, protože dodržováním diety se žena nemusí bezpodmínečně cítit fyzicky lépe. V naší společnosti je dieta zabudovaným fenoménem při pěstování „hezčího“ těla. Navzdory skutečnosti, že devadesát pět procent diet selže, (dietářka do jednoho roku opět nabere to, co zhubla, plus něco navíc) hledají ženy v dietách to skvělé tělo. Držet dietu je tak samozřejmé, že se také považuje za zcela běžný způsob stravování.

Hlavně rychle

I když jde o jakoukoli dietu ( uhlovodanová, tukožroucí, rozumná…), jedná se o metodu, která omezuje přísun potravy pouze dočasně a to si dietářka neuvědomuje. Žena závislá na dietě se vždy stává na určitý časový úsek velmi důslednou. Taková žena skáče na váhu i vícekrát denně, aby zjistila, zda už je „dobrá“ či nikoliv, a po té buď zintenzivňuje, nebo zpomaluje morální hru na dobré či špatné jídlo. Váha se stává velmi důležitou a žena si vytváří v podstatě emocionální závislost.

Dieta rovná se úspěch?

Mnoho žen se domnívá, že až zhubnou, najdou si toho pravého, získají úspěšné zaměstnání, budou mít kariéru…Všechny tyto domněnky, ale nemusejí být vždy pravdivé. Štíhlému tělu se mnohdy přisuzují téměř kouzelné vlastnosti. Takové snění může být tak silné, že dietářky pokračují v dietách i po opakovaných neúspěších.

Nebezpečí diet

Neustálé namáhání těla přibýváním a následným shazováním kilogramů představuje určité zdravotní riziko. Následky takto „úspěšných „ diet závisí na tom, jakým drastickým váhovým úbytkům je takové tělo vystaveno. Chudokrevnost, dna, vypadávaní vlasů jsou jen malým vzorkem onemocnění, která si můžeme takovýmto chováním nerozumným přivodit.

Co prozradí dieta

Paradoxně nejlepší způsob jak přibrat, je právě dieta. Dieta totiž prozradí tělu, že máte hlad a tělo zvýší svou činnost, aby zpracovalo více z toho, co sníme a zanechá méně odpadu. Když pak začneme normálně jíst, tělo si začíná připravovat zásoby pro další období hladovění a my opět přibíráme.

Anorexie

Ženy, které trpí anorexií, poznáme téměř na první pohled, jelikož jsou extrémně hubené. Naprosto pomýlené představy o jejich těle je utvrzují v tom, že vidí tuk tam , kde žádný není. Anorektičky trpí nejprve nesnesitelným hladem a odepírají si postupně jídlo až na úplné minimum.Normální ženské křivky jsou pro ně nepřijatelným odpudivým tukem a po snězení jakéhokoli kousku jídla si připadají mohutné. Jejich pocity jsou úzce spjaty s jejich psychikou. Pokud jsou šťastné, připadají si přijatelné, když mají depresi, připadají si tlusté.

Bulimie

Stejně jako anorektická žena i ženy postižené bulimií touží po dokonalé postavě a snaží se všemožnými prostředky tohoto cíle dosáhnout. Věří, že když budou pravidelně cvičit a málo jíst, tak se jim to podaří. Pokud nejsou se svým výsledkem spokojeny hladoví, ale následně se nezřízeně přecpou, vyzvrací se a pak se za to nenávidí. Takovéto chaotické jednání je dohání k tomu, že se sebou nejsou spokojeny vlastně nikdy. Ženy s bulimií jsou obecně inteligentní a často úspěšné v jiných oblastech svého života, a tak svou posedlost jídlem tají. Nakupují a stravují se v různých obchodech, aby nikdo nevěděl, kolik toho doopravdy snědí. Svou posedlost skrývají a rodina o jejich problému nemusí po dlouhou dobu vědět.

Mohou za to city?

Ženy, které trpí poruchou přijímání potravy, myslí na jídlo většinu dne, avšak jídlo není jejich základní problém. Základní problém lidí se stravovací poruchou jsou nepřiznané emoce. Na povrchu je sice touha po fyzické dokonalosti, ale uvnitř se skrývají emoce, které nevypluly na povrch. Důvodem může být hněv vůči matce, reakce na sexuální zneužívání v období dětství a také obavy z odmítnutí, pocit osamocení ( po rozvodu rodičů), touha po zviditelnění.

Touha po kontrole

Lidé s poruchou potravy touží mít nad svým životem moc, a tak volba jíst či nebo nejíst, pro ně znamená způsob jak toho docílit. Možná je to také jediná oblast života, kterou mohou ovládat. Bohužel po určité době ztrácí kontrolu a jídlo ovládá je.

Léčba poruch přijímání potravy

Léčení poruch přijímání potravy je komplikované a neobejde bez odborné pomoci. V některých případech je nutná d hospitalizace v nemocničním zařízení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.