Kód pojišťovny

Sportovní aktivity a těhotenství

Ilustrační obrázek
Jestliže jste před těhotenstvím dlouhou dobu sportovaly a váš zdravotní stav to dovoluje, nemusíte se ani v průběhu těhotenství zříkat některých pohybových aktivit. Je ovšem zcela jasné, že své sportování musíte přizpůsobit svému tělesnému a zdravotnímu stavu. V případě, že jste nebyly na pravidelný aerobní pohyb zvyklé, rozhodně není vhodné abyste právě v těhotenství se sportováním začínaly. Vždy naslouchejte svému tělu a své intuici, ta vám nejlépe řekne, co vám prospívá, a zapomeňte na přepínání a lámání nějakých rekordů.

Časté fyzické problémy v období těhotenství

Kromě větší únavy a nevolnosti trápí většinu nastávajících maminek bolesti páteře. Kvůli zvětšujícímu se bříšku se mění těžiště celého těla, a to právě vede k potížím s páteří. Je proto vhodné cvičit specifické cviky zaměřené právě na tyto partie. Velice užitečné je také procvičování nožní klenby, která důsledkem narůstání tělesné hmotnosti klesá. Neměly bychom také zapomenout na nošení kompresních punčoch, které zabraňují vzniku křečových žil.

Vhodné sportovní aktivity

Těhotenský tělocvik (těhobic) – Je vhodný pro každou budoucí maminku, protože v průběhu kurzu se seznámíte s průběhem porodu, naučíte se správně dýchat a relaxovat. Vhodnými cviky se zlepší vaše fyzická kondice a posílíte důležité svalové partie. Seznámíte se také s ostatními maminkami a nebudete se cítit osaměle.

Aqua aerobic – Jedná se o cvičení ve vodě. Můžete absolvovat kurz pro těhotné nebo absolvovat klasický aqua aerobic o nízké intenzitě. Spolu s plavání jde o vynikající pohybové aktivity, při kterých nádherně procvičíte celé tělo a narůstající kila vám nebudou na obtíž.

Balantes – Cvičení s malými míčky v pomalé intenzitě je zaměřeno na celkové posílení a zpevnění všech svalových partií. Začátečnice by měly tento druh cvičení zvolit jako poporodní aktivitu.

Cvičení na fitballech - Jedná se o cvičení na velkých míčích, dobře procvičuje páteř i klouby. Cvičení je nesmírně zábavné a zároveň účinné.

Chůze – Nejpřirozenější pohyb a aktivita, kterou volíme nejlépe na čerstvém vzduchu a v přírodě. Dělejte přestávky a nezapomeňte na pohodlnou obuv.

Jóga – Působí blahodárně na psychiku a naučí vás správně relaxovat a dýchat. Těhotenství je také vhodným obdobím k meditacím. Ženy, které se věnují józe mívají kratší a lehčí porod.

Aerobik pro těhotné – Cvičení je charakteristické nízkou zátěží a rychlostí a shoduje se s lekcemi P- classu. Choreografie neobsahuje skoky, výskoky ani otočky a švihové prvky.

Spinning – Jízda na speciálních trenažérech za doprovodu instruktora. Vhodná je jízda pomalé intenzity s malou zátěží. Žádné terénní nerovnosti vám sice nehrozí, ale dávejte si pozor na vydýchaný vzduch v tělocvičně.

Cvičení v šestinedělí

Cvičení po porodu je vhodné pro každou maminku a to i pro ty, které nesportovaly vůbec. Po porodu se postava téměř vždy trošičku změní a je důležité, aby vnitřní orgány opět našly své místo a získaly původní tvar. Důležité je posilování svalstva pánevního dna a postupné zatěžování břišních a hýžďových svalů. Cvičení určitě doplníme opět cviky na páteř a zádové svalstvo.

Zcela nevhodné sporty

  • tenis, squash
  • sjezdové lyžování
  • jízda na kánoi nebo kajaku, veslování
  • box, judo, taebo
  • potápění
  • vysoký aerobic
  • windsurfing

Na co byste neměly zapomenout

  • Nezapomeňte, že cvičení je pouze příjemným doplňkem a těhotenství je pro vás prvořadé.
  • Svůj zdravotní stav konzultujte vždy se svým lékařem.
  • Vyvážená strava, dostatek spánku a harmonie je to nejdůležitější, co právě potřebujete.
  • Možná budete mít pocit, že při cvičení nemáte žádné výsledky,ale po porodu bude návrat k původní postavě mnohem snadnější, než kdybyste necvičily.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.