Kód pojišťovny

Vaginální infekce

Ilustrační obrázek

Nástrahy léta

Máme období léta a k němu samozřejmě patří koupání a pobyt ve vodě. Při delším máčení ve studené nebo hygienicky závadné vodě si můžeme způsobit nemilé zdravotní komplikace. Prochladnutí močového měchýře nebo vaginální infekce nám o dovolené na náladě zrovna nepřidají, proto bychom měli pečlivě vybírat místa ke koupání a dodržovat hygienické zásady. Zvláště ohroženou skupinou jsou diabetičky a těhotné ženy.

Vaginální infekce

Záněty pochvy jsou způsobeny kvasinkami a mnoha dalšími mikroorganismy, které se příliš rozmnoží nebo naopak nejsou přítomny v dostatečné míře. Kvasinková infekce může mít řadu příčin. Poševní oblast je velice citlivá a reaguje na vlhko, proto není vhodné setrvávat delší dobu v mokrých plavkách. Na vznik infekce mohou mít vliv také léky, které bereme, emocionální stres, dietní chyby a dokonce i milování! Sperma je totiž zásadité a zvyšuje pH pochvy až na osm hodin.

Jaké jsou příznaky infekce?

Ve většině případů jsou mezi prvními příznaky svědění, podráždění a pálení sliznic. Mohou se objevit vyrážky, boláky, otok poševní sliznice a někdy nám může být i těsnější oblečení na obtíž. Při začínajících potížích můžeme zkusit vyrovnat vnitřní prostředí aplikací vaginálních globulí. V případě krajní nouze lze použít bílý jogurt, protože ten obsahuje podobné bakterie a může obnovit kyselé prostředí.

Raději nic nepodceňovat

Léčba vaginálních infekcí může být někdy velmi zdlouhavá a opakovaná, proto nesmíme nic zanedbat. Neléčená infekce může postupovat dál a může zasáhnout i močové ústrojí nebo způsobit rozsáhlý zánět dělohy a vaječníků. U některých druhů vaginálních infekcí je nutné přeléčit i partnera pacientky.

Prevence vaginální infekce

  • dodržovat hygienické zásady
  • nepoužívat příliš parfémovaná mýdla
  • nekoupat se v znečištěné vodě
  • převlékat se do suchých plavek
  • tampón zavádět čistýma rukama
  • jako prevenci občas použít přípravky s výtažky tea tree

Komplexní léčba

V případě, že se kvasinkové infekce objeví opakovaně a neléčí se je nutné zamyslet se i nad svým jídelníčkem. Většinou se kvasinky množí v mírně kyselém prostředí, ale zdravé prostředí pochvy je víc než mírně kyselé. Naše strava by proto měla vyrovnávat poměr kyselosti a zásaditosti. Náš jídelní stůl je vhodné obohatit o hnědou rýži, pohanku, kuřecí a zeleninové polévky, dušenou zeleninu. Z ovoce jsou vhodné grapefruity a citróny, pomeranče nejezte. Velmi vhodná je brusinková šťáva, jogurty a acidofilní přípravky. Vyvarujte se sladkostí, kávy a alkoholu.
  • noste bavlněné spodní prádlo a dočasně omezte nošení punčoch, protože zabraňují přístupu vzduchu
  • snažte se udržet zevní rodidla suchá, protože vlhké prostředí je pro růst kvasinek ideální

Čaj proti kvasinkám

  • 2 díly šalvěje
  • 2 díly divizny velkokvěté
  • 2 díly listu maliníku
  • ¼ dílu kořene vodilky
Na jeden litr vody je potřeba 4 až 6 polévkových lžic. Bylinnou směs dáme do studené vody, zakryjeme a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Když se směs začne vařit, okamžitě ji stáhneme z ohně 20 minut ji necháme vyluhovat a potom směs scedíme.

Koupele a směs proti kvasinkové infekci

  • 1.5 cl čaje proti kvasinkám ( viz výše)
  • 2 polévkové lžíce acidofilního mléka nebo ¼ jogurtu v kelímku
  • 2 díly jablečného octa
  • 1 kapka silice čajovníku
V 1 litru vody necháme vyluhovat bylinnou směs asi 1 hodinu. Pak scedíme a odměříme si dávku, kterou budeme potřebovat a přidáme zbytek přísad, dobře zamícháme. Směs by neměla být ani horká nebo studená. Namočíme žínku a jemně se omýváme. Tuto směs můžete používat obden nebo denně, když infekce neustupuje. Kůru doplňte pitím 2 – 3 dl brusinkového džusu.

Návrat přirozené rovnováhy

Úkolem léčby je normalizovat poševní flóru a znovu obnovit pH pochvy. Je vhodné v léčebném programu zkombinovat léky, bylinky i dietní opatření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.