Kód pojišťovny

Doběhněte si pro zdraví

Ilustrační obrázek
Nejlepší tělocvičnu najdeme v přírodě. Chůze a běh jsou ty nejpřirozenější pohyby. Stále více se prosazuje názor odborníků, že intenzivní fyzická činnost není jedinou ani nejlepší cestou ke zdraví. Říkají, že ve skutečnosti je pro naše tělo nejlepší chůze. Žádný běh, žádný jogging nebo sprinty. Stačí ostrá chůze v tempu 5-6 km za hodinu, ze začátku půlhodina až hodina několikrát za týden.

Chůze je ve skutečnosti perfektní cvičení. Je ideální pro začátečníky. Při chůzi kolena netrpí jako při běhu a přinejhorším vás občas píchne na boku. Rychlá chůze je v některých případech stejným přínosem jako mnohem intenzivnější cvičení, např. aerobik nebo jogging. Klíčem je porovnání mezi intenzitou a dobou cvičení.

Chůzí ke zdraví

Chůze nejenže posiluje svaly, ale posiluje také kosti, ke kterým jsou svaly připevněny. Studie prokázaly, že u žen, které po dvacítce pravidelně cvičily a měly dostatečný přísun vápníku, pokleslo riziko onemocnění osteoporózou ve stáří až o 30 procent. Ostrá chůze přináší prospěch zejména v prevenci: snižuje riziko infarktu, cukrovky, vysokého tlaku aj.

Srdce je sval a vše, co urychluje krevní oběh, pomáhá udržet ho v dobré kondici. Rychlá chůze snižuje krevní tlak, což pomáhá snižovat tlak na cévy. To může podporovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Dokonce se zdá, že snižuje „lepkavost krve“ a tím se snižuje tvorba nežádoucích krevních sraženin. Odhaduje se, že pravidelná ostrá chůze může snížit riziko srdečních onemocnění až o 50 procent.

Potvrzena je i prospěšnost ostré chůze při prevenci před cukrovkou druhého typu u lidí, kteří mají nadváhu a jejichž organismus již začal mít problémy s metabolismem glukózy.

Cesta ke snížení váhy

Čím jste starší, tím je těžší udržet si váhu, zejména omezováním v jídle. Ostrá půlhodinová chůze vám nejen spálí pár stovek nežádoucích kalorií, ale posílí i vaše metabolické denní rozložení. Snažíte-li se zhubnout pomocí diet, ale bez aktivního pohybu, ztrácíte svou hmotnost na úkor svalové hmoty. Právě běh je jednou z aktivit, které hubnutí zdravě napomáhají. Při běhání hubnou právě problémové partie.

Jak začít?

Ani běh však nepřinese své ovoce okamžitě. Vydržíte-li ale první dva až čtyři týdny, máte vyhráno. Neznechuťte si proto tento zdravý pohyb hned na začátku a začněte od lehčího (pravidelné chůze) k těžším (běhu). Před během je třeba nejprve tělo protáhnout a zahřát rozcvičkou. Připravíte tak svaly na zátěž, předejdete možným úrazům a zlepšíte akceschopnost svého těla. Pro úplného začátečníka je nejlepší projít si nejprve trasu normálním tempem. Chodit ji tak často, abyste se nezadýchali. Až vám nebude dělat problémy ani rychlejší chůze, začněte ji střídat s během – dvě minuty běhu a tři minuty chůze. Běžeckou část ale postupně nenásilně prodlužujte na úkor chůze. Během jednoho měsíce byste měli svou trasu uběhnout celou. Nezapomeňte ani na cviky na vychladnutí.

Odbourávání stresu

Běh je ideální cesta k odbourávání stresu. Běžíme-li, v mozku se vytvářejí hormony s podobným účinkem jako morfium, tzv. endogenní opioidy, které pomáhají zlepšovat náladu a navozují příjemný pocit psychického uvolnění až štěstí. Rychlá chůze je i přínosem ke klinické léčbě deprese. Antidepresiva v případech vážného onemocnění účinkují velmi rychle, ale jedna studie ukázala, že u pacientů, kteří nebyli medikamentózně léčeni po dobu 10 měsíců a začali pravidelně cvičit, byla recidiva menší nežli u těch, kteří pouze brali léky.

Dobře se obout

Pokud chcete běhat, možná budete potřebovat nový pár sportovních bot. Při běhu dopadáte na paty, a tak běžecké boty jsou v patní části jemně „vypolštářovány“. Chodci při chůzi spočívají na celém chodidle déle než běžci, a tak by měli mít více prostoru v přední části boty.

Chůze samozřejmě nevyléčí všechno, co vás bolí, a navíc se nic nestane přes noc. Je dobré vést si záznamy o své chůzi, zejména o délce a času. Je to dobrá motivace k lepším výkonům. Nepotřebujete však vyhrát žádný závod, důležité je vytrvat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.