Kód pojišťovny

Lze porazit závist?

Ilustrační obrázek
Jen málokdo z nás může upřímně říci, že ve svém životě nikdy nikomu nezáviděl, že nikdy nezažil ten pocit, kdy se člověku svírá žaludek nad úspěchy jiných.

Je ironií, že nás tato nepěkná vlastnost může i povzbudit a inspirovat. Může nás upozornit na to, že na světě je něco, co chceme více, než jsme si uvědomovali. Závist nás také může upozornit na to, že nevyužíváme svůj skutečný potenciál – že můžeme být lepší.

Nezávidíme lidem, kteří se od nás tolik liší, že nelze srovnávat. Nezávidíme úspěchy, které jsou zcela mimo dosah. Nezávidíme filmovým hvězdám jejich krásu, protože nepatří do „skutečného“ světa. Smutné je, že běžně závidíme lidem, kteří jsou nám blízcí – přátelům, spolupracovníkům a zejména příbuzným. Běžně cítíme závist k někomu, kdo tvoří součást našeho života, k někomu, kdo je jako my.

Závist často udeří, když dosáhneme nějaké životní změny, bodu, kdy postup k dalšímu úspěchu je téměř nevyhnutelný. Takže nezávidíte kolegyni zvýšení platu, když do firmy teprve vstupujete. Závist přijde tak po dvou letech, kdy už máte své „místo“ a někdo ve vašem týmu vás předběhne.

Máme zlost, protože úspěch někoho jiného poukazuje na naše vlastní selhání. A ačkoliv si to neuvědomujeme, je tato zlost namířena nejen navenek, kdy koušeme a pomlouváme, ale také dovnitř. Sami sebe obviňujeme: Proč já nevydělávám tolik peněz? Proč nejsem tak oblíbená/ý? Odpověď je jasná – nejsem tak dobrá. Všechen tento vztek může způsobit, že se cítíme zcela bezmocně. Zuřivá závist nás může tak zaslepit, že ani nebudeme mít dost sil „usilovat“ o to, co je předmětem naší závisti.

Závist většinou udeří v době, kdy se co nejusilovněji snažíme změnit svůj život. Skutečnost, že ji pociťujeme vůči bývalým sobě rovným, kteří nás nějak přeskočili, znamená, že nejsme příliš pozadu za nimi. Máme tedy velkou naději, že se nám podaří dosáhnout téhož.

Při správném pochopení vám závist pomůže proměnit vaši dosud nevyužitou energii v akci. Takže ať to „ti úspěšní“ vědí či nikoliv, mohou vás naučit hodně, abyste i vy měli úspěch. Nestyďte se podobat lidem, kterým závidíte. Napodobujte je, bezostyšně získejte jejich úspěšnou strategii a využijte ji pro sebe. Udělejte si seznam věcí, které oni dělají a vy ne. Využijte své dodatečné zdroje, osvojte si nové znalosti nebo přístupy, získejte nové zkušenosti, které potřebujete. Dělejte věci jinak a dosáhnete jiných výsledků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.