Kód pojišťovny

Hurá do školy

Ilustrační obrázek
Začátek školní docházky je obrovskou životní změnou. Určitě větší než školka. První den ve škole může být pro některé děti vyčerpávající nebo dokonce stresující, proto je velmi důležité děti na nastávající školní rok připravit.

Příprava do školy

Dítě by se mělo už v průběhu letních prázdnin sebevzdělávat. Nemusíte je však celé léto stresovat nadcházejícím školním rokem. Naučte ho dobře obouvat a zouvat, oblékat a svlékat, zavazovat a rozvazovat tkaničky. Můžete natrénovat ukládání věcí do aktovky. Čtěte s dítětem knížky, zpívejte si, malujte čísla nebo písmena.

Prvňáček by měl před nástupem do školy znát své jméno a příjmení a vědět, jak se jmenují rodiče. Umět se obléknout a převléknout sám do cvičebního úboru, kreslit tužkou a pastelkami i malovat barvami, poznat základní barvy, umět vystřihovat obrázky a poznat pravou a levou ruku a umět si dát sám věci do aktovky.

Je dítě na školu připraveno?

Děti do školy vstupují na různém stupni svého psychického vývoje, mají různé nadání, temperament, různé sklony i záliby. Při vstupu do školy tak mezi dětmi existují poměrně velké rozdíly v jejich připravenosti na školu. Pro některé by bylo vhodné nastoupit do školy o rok později, jiné je zralé mnohem dřív. Základními znaky pro určení školní zralosti je tělesná zdatnost, kognitivní znalost (řeč, paměť, slovní zásoba), emoční a sociální zralost (např. schopnost být méně závislý na rodičích). Musíme si uvědomit, že děti se v první třídě nenaučí jen číst a psát, ale nastávají pro ně zcela jiné povinnosti a skutečnosti.

Velice náročné je zvládnout soustředěnou práci při hodině a naučit se chovat ke spolužákům. Nezapomeňme, že si dítě téměř neuvědomuje, proč by se mělo učit. Proto se také některé děti nemohou ve škole hned soustředit. Stále si s něčím hrají, otáčejí se, mluví při hodině.

Je smutné, když někteří rodiče trvají na nástupu do školy u dítěte, které má určité problémy. V některých případech se může stát, že dítě ve škole opravdu zaostává a „propadne“ zpět do školky. Taková rána je pro dítě velmi hluboká. Více nezralých dětí pochází z rodin, kde si s nimi nikdo nehraje a nečte. Děti ze školky jsou více vyrovnanější a více společenské.

Povinnosti malého školáka

Většina dětí přípravu do školy nemá moc ráda. Často si stěžují, že jsou domácí úkoly moc těžké. Dítě by si mělo chvilku po příchodu domů odpočinout. Čím dříve však úkoly udělá, tím lépe pro něj. Má totiž lépe v paměti to, co se ve škole probíralo. I prvňáček si musí zvyknout na to, že úkoly se nedělají před spaním, ale odpoledne po příchodu ze školy.

Budeme-li hned od nástupu dítěte do školy důsledně dodržovat dobu na jeho přípravu do školy, stane se pro ně po čase opravdovým návykem. Tím se v něm také utuží smysl pro povinnost a odpovědnost za školní výsledky.

Společně s dítětem projděte zadání, jestli mu dítě opravdu rozumí. Než si děti na školu navyknou, mívají často pocit, že jsou úkoly zbytečností, která jim zabírá čas. Mohly by přece být venku s kamarády. Pravidelně kontrolujte, jak se dítě do školy připravuje a mějte přehled o tom, co zrovna ve škole probírají. Pravidelná příprava do školy by měla mít rozhodně hravý charakter, hlavně u dětí, které mají větší problémy se zdoláváním školních nároků.

Vhodná školní brašna

Měla by být přiměřeně veliká a mít dostatek přihrádek, určitě pevná záda s výztuží. Dítě ji nesmí mít příliš upnutou, ani příliš volně visící. V obou případech by si mohlo poškozovat záda. Dno tašky by mělo být těsně nad pasem a horní část aktovky nemá převyšovat špičky lopatek. Poslouží vám jednoduchá pomůcka. Odborníci tvrdí, že by dítě nemělo nosit víc než zhruba 15 procent své váhy. Takže dítě vážící 25 kg by mělo na zádech nosit maximálně 3,8 kg. Prvňáčci unesou, aniž to škodí jejich páteři, zhruba 2,5 kg.

Uvědomte si, že pokud je taška už nyní poměrně těžká, bude se sešity a slabikářem ještě těžší. V každém případě by taška měla mít takovou konstrukci a výztuhy, aby podporovala vzpřímenou chůzi. V žádném případě nedovolte dítěti, aby nosilo sportovní batoh nebo tašku přes jedno rameno. Je dobré, když je taška ve výrazných barvách, kombinovaná s reflexními prvky. Budoucí školáček by si ji měl raději vybrat sám. Tašku pořídíte za 600- 2000 korun.

Den D

Důležité je,aby se dítě na první den ve škole dobře vyspalo, před spaním mu vyprávějte, co vše ho ve škole čeká a snažte se ho zklidnit. Vysvětlete mu, že se na vše může zeptat paní učitelky a co nejdříve se s ní sejděte. Pokud dítě vidí, že jsou oba dospělí v kontaktu a dobře spolu vycházejí, bude se ve škole cítit daleko lépe.

V předvečer vašeho velkého dne nachystejte vše potřebné, aby ráno nebyl spěch a chaos. Počítejte s tím, že školáčci budou přibližně hodinu s paní učitelkou v třídě a pak mají volno. Naplánujte třeba návštěvu cukrárny, kde se dozvíte první zážitky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.