Kód pojišťovny

Jídelní půsty

Ilustrační obrázek
Účelem půstu je vyčistit organismus od odpadních látek. Mnoho onemocnění vzniká v důsledku našeho špatného stravování a nerozumné životosprávy. Pokud chceme, aby byla detoxikace účinná, musíme vypít denně přibližně 2 litry vody. I když jsme zcela zdrávi, neměli bychom držet půst déle než 3 dny bez lékařského dohledu. Půst je také velice prospěšný pro náš imunitní systém, protože podporuje uvolňování růstového hormonu.

Krátké půsty1 -3 denní

V případě, že jste půst nikdy nedrželi, začněte nejprve s jednodenním půstem a zjistěte, jak se budete cítit. Po probuzení vypijte neslazenou minerální vodu a vymačkejte si do ní pomeranč nebo citrón. V průběhu půstu můžete mít pocity zimy, závratě nebo bolesti hlavy, ale je to jen dočasné.

Ukončení půstu

Velmi záleží na tom, jak půst ukončíme. S jídlem musíme začít pozvolna, podle toho, jak dlouho jsme půst drželi. Denní půst můžeme zakončit troškou zeleninové polévky nebo ovocnou šťávou a potom můžeme přejít na normální jídlo. Pokud jsme drželi vícedenní půst, je vhodné jej zakončit zeleninovou polévkou nebo šťávou a následující dny bychom měli začít jíst lehkou stravu. Nejlépe ráno ovoce a odpoledne dušnou zeleninu s rýží.

Šťávová terapie

Oblíbeným a účinným druhem půstu je popíjení různých druhů šťáv, nejlépe však vlastně vyrobených z čerstvé zeleniny nebo z čerstvého ovoce. Čerstvá šťáva obohatí naše tělo o vitamíny, minerály a důležité stopové prvky a tím se urychlí očistný proces a obnoví se funkce buněk.

Vhodné druhy ovoce a zeleniny

Šťávový půst se nemusí omezovat pouze na jeden druh ovoce nebo zeleniny. Nejčastěji se používají jablka, hroznové víno, grep, ananas, mrkev, petržel, kapusta, červená řepa, brokolice, zelí. Zeleninu nebo ovoce volíme podle toho, jakého účinku chceme dosáhnout. Šťávu vyrobíme na odšťavovači, vždy těsně před konzumací (dbejte na dokonalé očištění). Zelenina nesmí být loupaná nebo namáčená ve vodě, či jinak upravovaná. Půst nesmí držet lidé, kteří mají oběhové potíže a cukrovkáři.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.