Kód pojišťovny

Historie spinningu

Ilustrační obrázek
Zakladatelem spinning programu je Johnatan Goldberg (říká se mu Johny G.) jihoafrický cyklista, který v rámci své fyzické přípravy sestavil aerobní program na stacionárním kole. Na tom by nebylo nic mimořádného, ale pouze Johnatan Goldberg stanovil pevná pravidla pro tento aerobní program a použil k tomu i hudbu, která cyklisty v průběhu tréninku významně motivuje. První spinningové centrum bylo založeno v roce 1989 v Santa Monice v Kalifornii. Budoucí instruktory a své nástupce vzdělává Johny G. formou školení a kurzů po celém světě. V současné době máme v České republice zhruba 150 spinningových center a 1000 instruktorů.

Jaké vybavení na spinning lekci potřebujeme?

Pokud chcete spinning pouze „ochutnat,“ nemusíte si ihned pořizovat speciální cyklistickou výbavu, s tím můžete počkat, pokud vás spinning osloví.

Obuv

Budete potřebovat boty s tvrdou podrážkou nebo můžete použít přímo cyklistické tretry. Rozhodně se nedoporučuje použití běžné měkké sportovní obuvi, protože při jízdě ze sedla by se obuv ohýbala a při záběru na pedál byste ztratili část energie. Další alternativou může být obuv, která je uzpůsobena pro cyklistické klipsny.

Cyklistický dres

Jako vrchní část oděvu je vhodné triko ze speciálního materiálu, který využívá takzvaný „ knotový efekt“. To znamená, že pot je odváděn od těla. Bavlněné trikoty se nedoporučují, protože ty absorbují velkou část potu.

Cyklistické kalhoty

Cyklisté používají speciální cyklistické kalhoty, které mají vycpávku a mají antibakteriální vložku. Cyklistické kalhoty se nosí běžně bez spodního prádla.

Cyklistické rukavice

Cyklistické rukavice se používají při běžné cyklistice na obranu tlaku, který vyvíjíme v průběhu jízdy na řidítka a také zabraňují potu. Při spinningu by tlak na řidítka měl být nižší. Použití rukavic je proto při lekcích spinningu individuální.

Láhev s pitím

Pitný režim není dobré podceňovat, protože při běžné cyklistice venku je naše tělo ochlazováno větrem. V průběhu spinningové lekce, která trvá přibližně 40 minut, se doporučuje vypít 1 litr tekutin.

Ručník

Ručník je také samozřejmým vybavením spinningových lekcí. V případě potřeby jím otíráme pot.

Kola neboli spinnery

Kvalitní fitcentra jsou vybaveny také kvalitními koly, která zajišťují komfortní jízdu a mají jednoduchý propracovaný systém, který umožňuje nastavení kola podle individuálních potřeb a tělesných parametrů každého jednotlivce. Můžeme nastavit: výšku sedla, výšku řidítek a předozadní polohu sedla. Kolečko, pomocí kterého přidáváme nebo ubíráme zátěž, pracuje rovněž jako brzda. Pocit nádherné jízdy nám navozuje kvalitní setrvačník.

Jak si vybrat kvalitního a kvalifikovaného instruktora?

Pokud jste se rozhodli navštívit lekce spinningu, tak se informujte také na instruktora. Zda je proškolený a má licenci, která ho opravňuje lekce vést, popř. zda někdo ve fit centru dohlíží na úroveň jednotlivých lekcí spinning programu. Toto zjištění je velice důležité, protože kvalitní instruktor by měl nejen umět vést odborně aerobní program, ale měl by také ovládat dobře i zdravotní a bezpečností aspekty.
Měli bychom si všímat zda:
  • před jednotlivými lekcemi kontroluje, popř. odstraňuje technické nedostatky
  • s klienty před jízdou komunikuje o jejich úrovni zdatnosti a zda si všimne nováčků
  • reprezentuje zdravý způsob života
  • opakuje před průběhem lekce, popř. i během ní bezpečnostní zásady jízdy
  • dokáže zvolit správnou intenzitu pro většinu účastníků lekce a umí je přiměřeně motivovat
  • atmosféra je uvolněná, sportovní a instruktor je přirozenou autoritou
  • si instruktor neplete spinningové lekce s tréninkem jen pro svou potřebu
  • instruktor dodržuje časový harmonogram a název jednotlivých lekcí, které se rozlišují podle cílů a úrovně aerobního programu
  • instruktor by měl být také dobrým psychologem a příkladem pro ostatní klienty

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.