Kód pojišťovny

Problémy s bolestmi hlavy

Ilustrační obrázek
Každý se jistě setkal s lékařským termínem migréna. Co vlastně tento stav obnáší? Migréna je považována za nevyléčitelné onemocnění, na které mají vliv dědičné vlohy a vzrůstající životní tempo spolu s životosprávou. Medicína zatím dokáže bolest zmírnit nebo utlumit.

Jak se migréna projevuje?

Postižený trpí prudkými, nesnesitelnými bolestmi hlavy v poměrně pravidelných intervalech asi jednou až čtyřikrát do měsíce. Tato bolest může trvat několik hodin, ale i dnů a bývá doprovázena nevolností spolu s přecitlivělostí na hluk a světlo. Tento stav je velmi vyčerpávající a veškerá fyzická námaha zdravotní stav ještě více zhoršuje. Migrénou trpí převážně ženy.

Co může být příčinou migrénového záchvatu?

Mezi časté momenty, které tento stav vyvolávají, patří : menstruace, nedostatek spánku nebo naopak přespání, alkohol ( zejména červené víno), prudké změny počasí, nahromaděné psychické problémy, ostré světlo a hluk (pozor na diskotékách). Některé záchvaty přicházejí však bez zjevných příčin a varování. Někteří postižení mohou rozpoznat varování v podobě příznaků, které záchvatu předcházejí, např. pocit únavy, lehký třes, deprese, hlad.

Kdy se může migréna objevit?

Migréna se může objevit již kolem puberty a někdy může potrápit i děti v ranném školním věku. Většinou se objevuje mezi 20 – 30 rokem, po 40 roce je začátek migrény méně častý. V dospělosti jsou ženy vzhledem k hormonálnímu cyklu postiženy dvakrát častěji než muži.

Co je to „aura“?

U některých migreniků se objevuje tzv. aura. Jedná se o neurologickou poruchu prokrvení určité části mozku. Velmi častá je aura vizuální, kdy pacient přestává vidět část zorného pole nebo vidí barevná třpytivá světélka. Tento problém obvykle vymizí do půl hodiny a nezanechává žádné následky. Vzácně se může projevit tzv. senzitivní nebo motorická aura, kdy dochází k dočasnému oslabení až ochrnutí poloviny těla. Může také dojít k dočasné poruše řeči, pak hovoříme o auře řečové. Vůbec nejméně častá je aura čichová, kdy pacient cítí libé či nelibé pachy, které, ale vůbec neexistují. Všechny tyto aury trvají několik minut až hodinu a pak následuje vlastní bolest hlavy.

Jaká je léčba migrény?

Pokud není bolest hlavy příliš intenzivní a záchvaty nejsou opakovaně časté, tak postačí klid na lůžku, tma a lehčí analgetika. V ostatních případech, kdy se jedná o těžké záchvaty, je nutné vyhledat odbornou pomoc specializovaného neurologa a vyvarovat se samostatného používání analgetik, která mohou být návyková a pacient se tak může dostat do začarovaného kruhu. Léčbu musí řídit zkušený lékař a musíme si uvědomit, že léčba je dlouhodobá. Nutná je samozřejmě také úprava životosprávy, pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek spánku.

Jak změnit životosprávu?

Pokud se chceme vyhnout záchvatu je bezpodmínečně nutné přehodnotit naši životosprávu. Pokud máme těžkou migrénu, měli bychom uvažovat i o změně zaměstnání, protože stres je výrazným spouštěcím mechanizmem pro vznik migrénních stavů. Velmi důležité je naučit s relaxovat. Vhodná je např. také muzikoterapie, jóga, různé meditační a očistné techniky. Osvědčila se také akupunktura, rehabilitace krční páteře a autogenní trénink. Pokud není záchvat doprovázen nevolností a zvracením, dobře zabírá acylpyrin v šumivých tabletkách. Obvykle postačí jedna a půl tablety.

Jaká vyšetření je vhodné absolvovat?

To, že jsme postiženi migrénou, zjistí již praktický lékař a ten pak může navrhnout další odborná vyšetření. Zpravidla na základě individuálního pohovoru a celkového vyšetření může navrhnout odborná vyšetření páteře a krevního tlaku. Někdy je také nutná konzultace s očním nebo ušním lékařem.

Může migréna zmizet?

Migréna může přestat v těhotenství, přechodu nebo menopauze, kdy dochází k výrazným hormonálním změnám.

Migréna a deprese

Chronické bolesti hlavy pacienta často velmi deptají a kazí mu radost ze života. Nadměrné užívání léků může vést k závislosti a následně nemocný může skončit až na psychiatrii. Pacient má často pocit celkové vyčerpanosti a únavy, u těžkých záchvatů pacient pociťuje až nevysvětlitelnou úzkost a panický strach. Proto bychom neměli zapomínat na včasnou prevenci a včas vyhledat pomoc odborníka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.