Kód pojišťovny

Vypadávání vlasů

Ilustrační obrázek
Jste znepokojeni, protože se ve vašem kartáči zachycuje stále větší počet vlasů, své vlasy nacházíte na každém kroku a děsíte se umytí vlasů, protože máte pocit, že ucpete odtok? Ve většině případů se nemusíte bát, protože se může jednat o přechodné období, kdy se tělo vyrovnává s určitými výkyvy organismu nebo reakcí na nepříznivé podmínky.

Zdravé vypadávání

Údaje o tom, kolik vlasů může zdravému člověku vypadnout, se různí. Některé zdroje uvádějí, že 50 až 80 je normál, jiné naopak, že žádné nebezpečí nehrozí ještě ani při 100 až 150 vlasech za den. Po umytí vlasů to údajně smí být až 300. Řasy a ochlupení v podpaží mají životnost nejkratší (zhruba čtyři měsíce), vlasy naopak nejdelší (čtyři roky). To vysvětluje, proč vlasy narostou jen do určité maximální délky a proč nacházíme odumřelé vlasy na kartáčích a hřebenech. Průměrný počet vlasů se pohybuje kolem mezi 90 000 až 100 000.

Metody vyšetření

Ověření počtu a kvality vypadaných vlasů je možné pomocí metod, při nichž kožní lékař propočítává poměr dorůstávajících, „odpočívajících“ a vypadaných vlasů (tedy hodnocení, kolik procent se nachází v anagenu, katagenu, telogenu – různých fázích vlasového cyklu). Trichogram je metoda, při níž dermatolog vytrhává pacientovi na různých místech hlavy malé chomáčky vlasů a zkoumá jejich kořínky pod mikroskopem.

Fototrichogram – při této metodě se ve vlasové pokrývce hlavy hladce vyholí malá ploška kůže přibližně o velikosti dvacetihaléře a silně zvětšená se vyfotografuje. Když pak lékař po třech dnech spočítá jednotlivé znovu vyrůstající vlasy, vypočte z tohoto údaje počet aktivních, pasivních a dorůstajících vlasů a jejich vzájemné poměry. Nesprávné je, když se poměr mezi narůstajícími a vypadávajícími vlasy změní v neprospěch narůstajících vlasů. Pak totiž vypadává více vlasů, než kolik jich doroste. Vše je v pořádku, pokud se ukáže, že přes osmdesát procent vašich vlasů je v růstové fázi, zhruba jedno procento v tzv. přechodné fázi a v klidové fázi, jež končí vypadnutím příslušného vlasu, je necelých dvacet procent. Vypadávání vlasů lze zastavit, známe-li příčinu. Kde se jako spouštěcí mechanismy účastní sezónní vlivy, hormonální změny, běžné infekce, operace, úrazy, diety nebo některé léky.

Vlasy a hormony

Vypadávání vlasů je nejčastěji způsobeno mužskými pohlavními hormony a vlivem dědičnosti, což převládá u mužů. Obvykle dochází k tzv. difúzní (povšechné) alopecii – vlasy vypadávají rovnoměrně, aniž by vznikala ohraničená lysá ložiska. K tomuto jevu běžně dochází u novorozenců, částečně i v pubertě a ve stáří.

V ženském organismu se v určitém množství rovněž nacházejí mužské pohlavní hormony. Při některých onemocněních, nebo v období klimakteria, kdy se mění hormonální hladiny, dochází k jejich relativnímu či absolutnímu zvýšení. V této době nepříznivě působí především dihydrotestosteron. Kořínky vlasů se pod jeho vlivem zmenšují a posunují směrem k povrchu kůže. Doba růstové fáze se zkracuje a vlasy, který z takových kořínků přece jen vyrostou, jsou čím dál tím hebčí a tenčí, až dojde k výpadu a zániku vlasu.

U mužů jde obvykle o androgenetickou alopecii, ta je podmíněna přítomností mužských pohlavních hormonů (androgenů) a vrozenou citlivostí kštice k těmto hormonům. Začít může kdykoliv v pubertě – dochází k ústupu vlasové hranice z čela, z temene, po letech zbývá podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. Androgenní alopecie může vzniknout i u žen v důsledku hormonální nerovnováhy, např. po klimakteriu, kdy se snižuje a postupně vyhasne produkce estrogenů a dočasně převládne vliv androgenů (ty se tvoří v malém množství v každém zdravém ženském organismu). Ztrátou vlasů trpí i ženy s nadbytkem androgenů, což se projevuje např. těžkou formou akné.

Léčba

Žádný přípravek neobnoví vlasový porost. Jednou zaniklý folikul se už nikdy neobnoví. Proto je nutné s péčí začít včas, tedy v okamžiku, kdy si člověk všimne, že vlasy mu začínají rychleji vypadávat. Pro povzbuzení vlasových folikulů a stimulaci růstu vlasů zkuste do pokožky hlavy vmasírovat několik kapek rozmarýnového oleje a poté opláchněte. K opláchnutí šamponu můžete také zkusit silný nálev z kopřiv.

Léčba spočívá v hormonální substituci (doplnění chybějících hormonů u žen), léčbě hormonálních onemocnění, stimulaci vlasových cibulek (minoxidil – je obsažen v přípravcích Regaine, Neocapil, Minoxitrim) či bloku účinku hormonů (finasterid – je vhodný jen pro muže, k dostání na lékařský předpis pod názvem Propecia). Existuje ještě možnost transplantace vlasů, kdy se vlastní vlasy z oblasti temen přesadí do míst, kde již nejsou žádné vlasy.

Porod a vlasy

Měsíc až tři měsíce po porodu dochází u mnoha žen k masivnímu vypadávání vlasů. Důvodem je pokles hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu v těle. Během těhotenství ho ženy mají v těle zvýšené množství a to způsobuje, že se u nich nachází v růstové fázi vyšší procento vlasů než obvykle a vypadává jich ještě méně. Po porodu se však hladina estrogenu v organismu vrací na normální úroveň a všechny „ušetřené“ vlasy téměř najednou vypadávají. K tomuto úbytku dochází v rozmezí šesti až devíti měsíců po porodu, situace by se měla upravit do roka. Léčebně lze částečně zasáhnout lokálními prostředky a přípravky obsahujícími vitaminy a stopové prvky zlepšující kvalitu vlasů. Vhodný je Panthenol užívaný v tabletách.

Pokud vám začínají řídnout vlasy, může to být i následek nemoci (horečnaté virové infekce, nemoci štítné žlázy, kožní choroby), případně nepříznivých vlivů životního prostředí (deprese, stres, nedostatečné množství vitaminů a stopových prvků, což bývá důsledkem příliš radikálních diet).

Jedním z velmi závažných problémů je ohraničené, kruhovité vypadávání vlasů. Jde o dosud ne zcela vysvětlenou poruchu imunitního systému, která vede k tomu, že se ve kštici některých lidí náhle objevují ojedinělé lysinky. Většina z nich do roka opět spontánně vymizí.

Stav vlasů odráží všeobecný zdravotní stav těla a mysli. Téměř každá nemoc nebo emocionální stres může způsobit, že jsou vlasy neživé a matné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.