Kód pojišťovny

Aromaterapeutická masáž

Ilustrační obrázek
Aromaterapie - znamená v překladu z řečtiny péče pomocí vůně. Je to léčebná a harmonizující metoda užívaná již několik tisíc let. Dodnes je symbolem meditativního způsobu života v Indii, Nepálu, Tibetu, Srí Lance. Aromaterapie působí na naší tělesnou, emocionální a také duševní stránku. Její působení můžeme s úspěchem použít pomocí léčivých esenciálních olejů při masážích, koupelích, inhalacích, přikládání obkladů, provonění prostředí aromalampou. Éterické oleje nás mohou uklidňovat, stimulovat, odstraňovat fyzické a psychické napětí a také harmonizovat. Pokud aplikujeme olej na pokožku pomocí masáže, dosáhneme velmi dlouhodobého efektu. Zde můžeme skloubit fyziologické účinky masáže spolu s psychologickým vlivem esenciálních olejů na naši mysl a emoce.

Doba působení éterických olejů

Vůně pronikají do našeho nitra a vyrovnají naši energii pokud nebyla v rovnováze a navodí vnitřní klid . Oleje se vstřebávají pokožkou, přecházejí do krevního oběhu a následně do ostatních částí našeho těla. Již po 3 minutách jsou v krvi prokazatelně účinné látky z aromaolejů přítomny a 30 minut přibližně trvá, než se absorbují do organizmu. Náš systém mohou ovlivňovat několik hodin, dnů či týdnů, podle druhu silice a celkového zdravotního stavu pacienta.

Použití rostlinných olejů

Je nesmírně důležité používat pouze přírodní rostlinné oleje. Na našem trhu můžeme sice dostat i silice syntetické, které jsou výrazně levnější, ale jejich účinek je minimální nebo žádný. Pokud jsou dodržena určitá pravidla, reagují na aromaterapii dobře i děti.Jejich reakce bývají velice spontánní, radostně přijímají vůni jim příjemnou a naopak ihned protestují při vůni jim nevyhovující a pro ně nepotřebnou. Při výběru oleje, který chceme aplikovat, je reakce dítěte dobrým vodítkem.

Aplikace a dávkování éterických olejů u miminek

Při narození dítěte začíná komunikace zcela nejpřirozeněji – dotekem a vůní maminky i miminka. Pokud nemusíme řešit nějaký akutní problém , není nutno používat voňavé éterické oleje do půl roku dítěte. Používejme pouze jemně vonící rostlinné oleje např. slunečnicový a olivový (oba dostaneme zakoupit v lékárně). Dražšími oleji jsou mandlový, jojobový, olej z broskvových jader.

Inhalace a dávkování dle věku dítěte

Použití aromalampy - je důležité aby aromalampa měla dostatečně hlubokou a oddělitelnou mističku kvůli lepší údržbě a pomalejšímu odpařování, výška aromalampy ode dna by měla mít asi 8 cm Misku naplníme horkou vodou a přidáme éterický olej dle věku dítěte:
  • 1/2 - 1 rok – 1 kapka(na 2-5 minut)
  • 1/3 roky 1-2 kapky (na 2-10 minut)
  • 3-15 let 4-8 kapek (na 5-30 minut)
Dávkování i dobu působení konzultujeme vždy se zkušeným aromaterapeutem, záleží na druhu silice, zdravotním stavu dítěte a jeho individuálních potřebách.

Aplikace přímo na kůži:

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované, a proto při jejich aplikaci musíme mít patřičné znalosti .Výjimkou jsou tea tree a levandule, ale raději by se měly používat u dětí starších 3 let. koupel: éterické oleje se dobře rozpouštějí v rostlinných olejích, medu nebo tučném mléce, do polévkové lžíce vybrané látky přidáváme éterický olej podle věku dítěte:
  • ½-1 rok 1 kapka ( na 5-10 minut)
  • 1-3 roky 1-3 kapky (na 5-15 minut)
  • 3-15 let 2-5 kapek (na 5-20 minut)
  • nad 15 let 3-10 kapek(na 5-30 minut)

Vnitřní užívání silic

Pro laickou veřejnost je to velmi nebezpečná metoda, poněvadž řada silic je naprosto nevhodná pro vnitřní aplikaci a mohlo by dojít k poleptání sliznice. Toto metodu může používat pouze erudovaný odborník!

Nejoblíbenější oleje u dětí

Velmi oblíbené oleje u dětí jsou zejména citrusy. Tyto oleje příjemně voní a mají rychlý energetizující účinek. To znamená, že působí pozitivně na nervový a trávicí systém. Citrusy nesmíme však používat při pobytu na sluníčku a nejméně hodinu před sluněním, protože zvyšují citlivost na sluneční záření.
Na jaře a na podzim, kdy se často vyskytují různá nachlazení a chřipky poslouží jako výborná prevence tyto silice : borovice lesní, máta peprná, máta kadeřavá, smrkové jehličí

Vliv dotyku na lidský organismus

Lidský dotek má významný vliv na zdravý vývoj člověka bez ohledu na jeho věk. Je prokázáno, že lidé, kterým nebyly dopřány harmonizující doteky v dětství mohou později citově velmi strádat. Své city pak zaměřují spíše na zvířata a předměty. U dětí se takové strádání může projevit v celém spektru poruch chování, stravovacích návyků a poruch přijímání potravy. Dotyk nám dává pocit bezpečí a sounáležitosti s rodinou, pocity přátelství a lásky. Takové emoce většinou chybějí u pacientů, kteří trpí psychosomatickým postižením.

Samostatná jednoduchá hladivá masáž, kterou poskytuje rodič svému dítěti, je procedurou nejen kosmetickou, ale i léčebnou.. Aromaterapeutická masáž může být velmi jednoduchá a může obsahovat pouze hlazení a to zvláště u částí, kde jsou hojná nervová zakončení, např. obličej , ruce, chodidla.

Terapie příjemná

Aromaterapeutická masáž je téměř bezvýhradně vnímána jako příjemná, protože voní a pacient nemá zábrany ji aplikovat i samostatně doma. Lidé jsou jako magnetem přitahováni vůní, která byla pro ně zvolena, nebo si ji sami vybrali. Jaké vůně budeme upřednostňovat, je vysoce individuální a je to ovlivněno celou řadou faktorů. Silice jsou v přirozených dávkách naprosto netoxické a nemohou vyvolat žádnou psychickou ani fyzickou závislost. Různou směsí lze také provonět například ordinaci, prostředí, kde žijeme, osobní věci, lázeň atd. To vytváří pocit harmonie, útulnosti, atmosféru domova a klidu. Při masážích můžeme využít také blahodárného účinku hudby.

Působení hudby při masáži

Moderní přístroje potvrzují vliv zvuků a tónů na lidskou psychiku a lidský organismus. Naše tělo dokáže reagovat na zvukové podněty a synchronizovat s nimi rytmus dechu, srdeční tep, frekvenci mozkových vln. Hudbu nevnímáme pouze sluchem, ale zvukové vibrace pociťuje celé naše tělo. Již od 18. týdne človíček reaguje na různé sluchové podněty. Slyší pouze frekvence nad 8000 Hz, převážně hlas matky, který prochází jejím tělem, kostmi, děložní tekutinou. V mnoha léčebných centrech na celém světě se používá léčba pomocí hudby při depresích, pocitech úzkosti, dyslexiích, chronické únavě, nespavosti, sexuálních potížích, poruchách řeči a při odstraňování nedoslýchavosti. Také pomáhá léčit i stavy, kdy je klasická medicína bezradná, např. při Parkinsonově chorobě a Alzheimerově chorobě. V mnoha případech se alespoň z části upravila hybnost, koordinace svalových pohybů, mentální činnost. Hudba může posílit i náš imunitní systém, povzbuzuje sebevědomí, obnovuje životní entuziasmus a je nejjednodušším lékem proti stresu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.