Kód pojišťovny

Co dokáže heřmánek

Ilustrační obrázek
Heřmánek zklidňuje podrážděnou pokožku, uvolňuje tělo a mysl. Již v období antiky byl znám čaj ze sušených květů heřmánku. Byl to oblíbený lék proti bolestem hlavy, nemocem jater, ledvin, močového měchýře a nepravidelné menstruaci.

Účinnou součástí heřmánku je éterický olej (Oleum chamomillae), který je pro svou tmavě modrou barvu nazýván modrý heřmánkový olej. Tajemství heřmánku spočívá v látce, která se nazývá azulen a má protizánětlivé vlastnosti. Ale teprve soubor všech látek obsažených v heřmánku pravém působí protizánětlivě a ničivě na bakterie.

U nás je heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) asi vůbec nejznámější léčivou rostlinou. Při sběru je nutné ho správně rozpoznat, protože mnoho rostlin z jeho příbuzenstva vypadá velmi podobně, například rmen rolní, heřmánek bezvonný nebo heřmánek bezkvětý. Pro vnitřní podávání se používají květy bez stvolů, v heřmánkových koupelích mohou být obsaženy i listy.

Heřmánkový čaj se podává při akutní žaludeční nevolnosti, při stavech vyvolaných chronickou gastritidou. Pravidelné podávání heřmánku však musí trvat několik týdnů. Je účinný při takových komplikacích, jako jsou záněty, kopřivka, ekzémy a pomáhá zlepšit zčervenání pleti vyvolané zvětšenými krevními kapilárami. Používá se k výplachům špatně se hojících ran, případně i v ústech a hrtanu (krvácení z dásní), k inhalacím při rýmě a zánětech vedlejších dutin nosních.

Heřmánkové napařování patří dodnes mezi velmi účinné metody léčby. Stačí vzít plnou hrst květů a přelít ji jedním litrem vroucí vody. Nahneme se nad hrnec a hlavu i hrnec překryjeme ručníkem, páru vdechujeme asi deset minut.

Při zánětech se z heřmánku připravuje placka. Ze sušených rostlin připravíme v horké vodě pastu, kterou postižené místo potřeme. Udržujeme teplo pomocí ohřívací láhve. Placka vytahuje hnis, urychluje uzdravení a redukuje zánět.

Heřmánek „slouží“ i kráse. Heřmánku je několik druhů, ale pouze dva se používají k péči o pleť : římský heřmánek (Anthemis nobilis) a heřmánek lékařský (Matricaria refugia). Pokud chcete zlepšit stav svých vlasů, je heřmánek perfektním prostředkem. Odstraňuje problémy jako je svědění pokožky hlavy, vlasy také zesvětluje a osvěžuje. Neodbarvuje, ale přirozeným způsobem světlé vlasy ještě více zesvětlí. Odvar k propláchnutí se připraví asi dvacetiminutovým povařením květů.

Přidání sušených květů heřmánku do koupele (ponoření hrsti suchých květů v sáčku z jemné látky) pomůže změkčit pleť. Pro uklidnění unavených a oteklých očí poslouží studené heřmánkové obklady: namočte dva vatové tampony ve studeném heřmánkovém čaji, přiložte na víčka a na deset minut si lehněte a uvolněte se.

Pro suchou a citlivou pleť se heřmánek používá i ve formě esenciálního oleje. Samozřejmě jako každý esenciální olej se nesmí používat na pleť přímo, musíte ho rozředit v nosném oleji, například mandlovém. Tato bylinka dokonce pomůže i při nervozitě a nespavosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.