Kód pojišťovny

Léčivé účinky eukalyptu

Ilustrační obrázek

Austrálii můžeme směle označit za zemi eukalyptů, protože tyto stromy či keře zde tvoří tři čtvrtiny lesních porostů. Aboriginci dobře věděli, jak užitečné jsou blahovičníky při léčbě různých neduhů. Při astmatu spalovali listy a inhalovali jejich léčivý kouř, ale používali je také k ošetření ran a popálenin, na zanícená hmyzí bodnutí, ke snížení horečky. Listy jim pomáhaly i při bolestech hlavy, a hlavně při léčbě malárie a infekčních onemocnění. Navíc pomáhaly celkovému posílení organismu. V 19. století  se od domorodců dozvěděl se o léčivých účincích blahovičníku Ferdinand Müller, který působil v Melbourne jako  ředitel botanické zahrady. A právě on zavedl používání éterického eukalyptového oleje k léčbě rozličných onemocnění.

Blahodárný olej

Éterické oleje s vysokým obsahem 1,8-cineolu jsou přijímány především plícemi, kde se nejvíce projevují jejich účinky. Výtažek z eukalyptu zpomaluje šíření choroboplodných zárodků, rozpouští hleny a pomáhá odkašlávat hleny tuhé. Dále uvolňuje křeče v oblasti průdušek, mírní kašel a zpomaluje zánětlivé procesy. Odborné studie prokázaly, že eukalyptový olej potlačuje rozšiřování zánětlivých látek podobně jako kortizon, ale samozřejmě bez vedlejších účinků; proto je užívání eukalyptového oleje doporučováno při dlouhodobé léčbě dýchacích cest, například při astmatu, ale také při alergických reakcích.

Eukalyptový olej také dokáže povzbudit receptory čichových nervů, což zvyšuje pocit chladu na kůži a  sliznici a umožňuje prohloubené dýchání. Velmi důležité je, že nedochází k zeslabení nosní sliznice, takže ta nadále plní funkci čističky vdechovaného vzduchu.

Nejčastěji se léčivé účinky eukalyptu využívají při onemocnění dýchacích cest; několik kapek oleje můžeme nakapat do vody a nechat odpařovat v aromalampě. Kromě příjemné vůně budete mít v pokoji i méně choroboplodných zárodků. Vůně eukalyptu může odpuzovat i hmyz a alergikům se bude lépe dýchat. Masáž s přídavkem eukalyptového oleje zase pomůže těm, kdo mají revmatické potíže nebo trpí bolestmi svalů.

Nač si dát pozor

Při aplikaci eukalyptového oleje buďte opatrní, aby se nedostal do očí nebo do otevřených ran. Obezřetní buďte také u kojenců a malých dětí a přípravky, které obsahují eukalyptový olej, jim nikdy nenanášejte na obličej, hlavně ne do okolí nosu. Tyto oleje jsou silně dráždivé a u malých dětí mohou způsobit problémy s nadechováním. Éterický olej, který listy blahovičníku obsahují, zvyšuje aktivitu enzymatických systémů, jež v játrech odbourávají cizorodé látky. To může mít vliv na oslabení nebo zkrácení účinku jiných léků. Přípravky, které obsahují výtažky z blahovičníku, by neměli užívat lidé, kteří trpí zánětlivými onemocněními zažívacího traktu, žlučových cest a vážnými jaterními chorobami.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.