Kód pojišťovny

Močová inkontinence

Ilustrační obrázek

Inkontinence je charakteristická mimovolnou ztrátou moči a představuje vážný hygienický i společenský problém. V české republice se tímto problémem trápí až zhruba 450 tisíc žen. Mezi nejvíce vyskytující typ močové inkontinence patří stresová inkontinence, kdy se jedná o mimovolní únik moči při zvýšení nitrobřišního tlaku. Podle závažnosti zde rozdělujeme tři stupně inkontinence. Druhým typem inkontinence je hyperaktivní měchýř, což je soubor příznaků, který poukazuje na možnou poruchu dolních močových cest (časté močení, noční močení). Nejčastějším typem je smíšená inkontinence moči a hyperaktivita močového měchýře.

Co ovlivňuje vnik stresové inkontinence?

Mezi faktory ovlivňujíc vznik stresové inkontinence patří rodinné predispozice, pohlaví (daleko vyšší výskyt inkontinence se týká žen). Spouštěcím faktorem může být těhotenství, porody, pooperační stvy v oblasti pánevního dna radioterapie. Mezi další faktory, které mohou tento stav podpořit patří také obezita, močové infekce, poruchy pánevního dna, plicní onemocnění nebo kouření.

Určení diagnózy

Aby mohlo dojít ke určení správného léčebného plánu, musí se nejprve zjistit samotná příčina odtoku moči. K tomu slouží zjištění anamnézy, fyzikální vyšetření a provedení klinických testů, laboratorní vyšetření, zobrací a urodynamické metody. Důležitá je úzká spolupráce praktického, odborného lékaře a fyzioterpeuta.

Léčba

Stresová inkontinence je podle závažnosti léčena buď konzervativně nebo operativně. Nejprve je však důležité vyčerpat veškeré konzervativní metody, kde patří farmakoterapie, rehabilitační péče a režimové opatření, které lze po důkladném zaškolení provádět samostatně doma. V rámci terapie je také důležitá změna životního stylu, čímž se myslí životospráva, úprava tělesné hmotnosti, omezení kouření a konzumace alkoholických nápojů a také zdravotní cvičení zaměřené na posilování zádového, břišního a pánevního svalstva.

Pomoc z přírody

Léčba pomocí bylinek nám může zmírnit nebo případně odstranit projevy inkontinence. V období menopauzy dochází ke snížení hladiny estrogenů, což vede k atrofii sliznice zevního genitálu a oslabení závěsného aparátu močové trubice a močového měchýře. Mezi doporučované tipy patří například:

  • výtažek z dýňových semen – napomáhá k udržení optimální funkce močového měchýře a močových cest

  • výtažek z brusinek – jedná se o přírodní antioxidant, který chrání organismus před oxidačním poškozením a eliminuje patogenní bakterie z močových cest

  • výtažek ze s´ji – obohacuje o cenné látky izoflavony

  • Vitamin B12 – ovlivňuje metabolismus a přispívá ke správné funkci nervového systému, stimuluje krvetvorbu a obranný systém organismu

  • Vitamin D – ovlivňuje metabolizmus vápníku a fosforu

Calcium – tento důležitý minerál potřebuje náš organismus zejména pro zajištění základních životních funkcí a po čtyřicátém roce života ženy některé minerály ztrácejí. Nedostatek calcia se může projevit, osteoporózu, menstruačními potížemi nebo potížemi s hladkým svalstvem.

Cvičení

Existuje sada speciálních cviků, které se nazývají Kegelovy cviky, podle jejich autora. Dr. Kegel začal používat v roce 1940 tyto cviky jako nechirurgickou léčbu pro neudržení moče. Tato cvičení lze provádět kdykoliv a kdekoliv, při řízení, na zastávce, při televizi a nikdo si toho nevšimne. Nejdříve si musíme uvědomit, o který sval se jedná. Je to sval, který používáme pro zastavení močení a stáhnutí rekta. Princip Kegelových cviků spočívá ve stahování a uvolňování tohoto svalu.

Nejlepších výsledků dosáhneme, jestliže provedeme denně 200 cviků, což trvá pouze 10 minut denně). Je vhodné kombinovat rychlé a pomalé stah a rozdělit si cvičení na celý den. Začneme postupně a stejně jako je tomu u jiných cvičení, můžeme postupně počet cviků zvyšovat. Vždy je třeba si najít chvilku a cvičení určitě přinese dobré výsledky.

Důležité je také posilovat oblast pánevního dna a břišních svalů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.