Kód pojišťovny

Nezvaní návštěvníci

Ilustrační obrázek

Pokud vaše dítě úporně svědí hlava a zjistíte, že má ve vlasech nezvané návštěvníky, nepropadejte panice ani studu. Tento problém řeší každoročně velké množství maminek.

Parazity je potřeba co nejdříve ohlásit, aby proti nim zakročili všichni rodiče. V opačném případě se může stát, že si vaše odvšivené dítě za pár dnů parazity přinese opět. V žádném případě se nesnažte problém jen ututlat z obavy před ostudou ve škole nebo školce. Bohužel dětské kolektivy jsou „ideálním prostředím“ pro šíření vší.

Kdy se vši nejčastěji objevují?

Vši se objevují ve vlnách a velmi často se jedná o úporný problém, na který neúčinkují v minulosti podávané přípravky. Dříve se radilo namazat hlavu petrolejem, alpou nebo slivovicí. Takové rady již pochopitelně nedoporučujeme. Na trhu existuje celá řada moderních a účinných preparátů, je však potřeba si důkladně přečíst příbalový leták a přípravek aplikovat přesně podle daného návodu.

Život vší

Veš je velmi odolný parazit a dokáže přežívat také ve stadiu vajíčka (hnidy) nebo larev a lehce se přenášejí z člověka na člověka. V boji proti nim je potřeba být důsledný a trpělivý.

Veš je velká asi dva až čtyři milimetry a má ploché tělo, malou hlavu a na nohách drápky, pomocí kterých se pevně drží vlasu. Žije pouze ve vlasovém porostu a živí se krví napadeného člověka. Postiženého tak svědí hlava a někdy se mohou rozškrábaná místa zanítit. Bělavá vajíčka vší se nalepují na vlasech hned u jejich kořínků. Jestliže je najdeme dále než centimetr u hlavy, jsou již nejspíš prázdná a vylíhnutá. Celý životní cyklus vší od hnidy přes larvu, která se několikrát svléká, po dospělou veš trvá zhruba tři týdny.

Začněte

Ze všeho nejdříve je potřeba začít co nejdříve s aplikací přípravku na vlasy, který vši zahubí. Vždy je nutné proceduru po týdnu znovu opakovat, aby se zamezilo vylíhnutím dalších vší.

Vyčesávání

Po aplikaci přípravku je nutné zbavit se pozůstatků vší včetně vajíček, která bohužel velmi často chemický útok přežijí. Budeme potřebovat hřebínek všivák a nehty. Pomocí hřebene vši z vlhkých vlasů vyčešeme nejlépe nad bílým papírem, které padající hmyz zachytí. Před vyčesáním se doporučuje umýt hlavu pomocí octové vody. Ocet rozpouští lepidlo, pomocí kterého se hnidy přichytávají k vlasům a můžeme je tak snadněji odstranit. Po skončení této části se dále doporučuje  probrat hlavu rukama, a zbylé hnidy, které zůstaly ve vlasech, stáhneme nehty. Velmi pečliví musíme být zejména u světlých a kudrnatých vlasů.

Péče o domácnost

Vši se rychle přenášejí i nejen ve školním a předškolním zařízení, ale také i mezi členy rodiny. Parazit vydrží mimo tělo hostitele až 24 hodin. Součástí celého procesu likvidace vší, musí být také vysátí celého obydlí a vyčištění, vyprání a dezinfekce všeho, v čem by se mohly vši ukrývat oblečení, lůžkoviny, čepice, gumičky do vlasů apod.).

Prevence

Nikdy nesmíme podcenit prevenci, když se dozvíme, že v okolí našeho dítěte se vyskytly vši. Musíme pravidelně kontrolovat hlavu, protože parazit se může ještě vylíhnout. V rámci prevence lze aplikovat na vlasy preventivní přípravky, které fungují na principu repelentu nebo můžeme použít tea tree olej nebo jiné silné aroma, které parazity odpudí. Ani v takovém případě však nesmíme zapomenout na kontrolu vlasů. Můžeme také používat šampon s příměsí tea tree oleje. Vhodný je také eukalyptový olej nejlépe rozmíchaný v kokosovém oleji.

Některé rady a tipy

Některé maminky radí aplikovat používat v rámci hubení vší žehličku na vlasy. Z lidových doporučených receptů se ještě aplikovat přes noc nebo alespoň na hodinu zábal z majonézy. Vlasy prý budou navíc hebké a lesklé. Podobných receptů by se našlo ještě více, ale raději se držme osvědčeného a ostatní rady si můžeme dle svého vlastního uvážení nechat pouze jako doplněk k léčbě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.